Treść projektu:
M. napisał(a):
"chciałbym zająć się ochroną ksiąg metrykalnych. Konkretnie, chciałbym rozpocząć projekt digitalizowania ksiag metrykalnych z Archiwum Akt Dawnych Diecezji Toruńskiej. Do tego potrzebny jest mi sprzęt do digitalizacji, obróbki zdjęć oraz komputer do ich przechowywania."
Skanowanie archiwaliów przy pomocy biurowego skanera jest zbrodnią. Jest doskonałą metodą niszczenia archiwaliów. Do skanowania ksiąg metrykalnych konieczny byłby skaner do akt zszytych, ze światłem zimnym, bezdotykowy. Dodatkowo, ponieważ znaczny procent ksiąg metrykalnych nie mieści się w formacie A3 konieczny jest skaner formatu A2. Cena najtańszych skanerów spełniające te warunki przekracza 200 tysięcy złotych. Kwota, o którą aplikuje M.(4800 zł.) wskazuje, że nie ma on najmniejszego pojęcia o digitalizacji archiwaliów.
Można oczywiście, zgodnie z sugestiami przedmówców posłużyć się aparatem cyfrowym, ale wymaga to przygotowania stanowiska pracy (statyw umożliwiający zmieszczenie księgi w kadrze, oświetlenie zimnym światłem - użycie lampy błyskowej aparatu jest wykluczone). Ale nawet przy najoszczędniejszej kalkulacji (aparat ok 2000, komputer drugie tyle, oprogramowanie i stanowisko, dyski do gromadzenia zdjęć (jedna księga to kilka lub nawet kilkanaście gigabajtów)) projekt jest nierealny.