Gejtawy napisał(a):
Genowefa napisał(a):
Marku, prawdą jest, że trudno jest mieć tu 100% pewność kto był czy nie był Powstańcem. Argumenty, które przedstawiasz poniżej potwierdzają problem...no, ale jak my to mamy rozwiązać?

Powołamy się na źródła i to czy są rzetelne czy nie to już przedmiot badań dla historyków. Ważne, że usiłujemy utworzyć tę listę...
Pozdrawiam
Bożeno, ja nic nie dyskredytuję.
Piszę tylko o faktach. A z faktami, z tego co pamiętam, się nie dyskutuje chyba, że chce się tworzyć coś obok realnego świata.
A o rzetelności czegoś na pewno nie decydują historycy. Pamiętam jeszcze ze szkoły iż o jakości jakiegoś urządzenia (dotyczy to również działania) decyduje najsłabszy element.
Podałem dwa fakty (o 40. tys i o 10 tys. nazwisk). I jak widzę nikogo nie zainteresował fakt istnienia oryginału powojennej listy członków Związku Weteranów Powstań Wielkopolskich.
A to też są realne fakty.Pozdrawiam
Marek Szymański
Od dawna nie "byłem" na stronie. Marku . W okresie międzywojennym nie było takiego związku kombatanckiego jaki podajesz tzn. Związek Weteranów Powstania Wielkopolskiego. W roku 1931 powołano Związek Weteranów Powstań Narodowych RP. Lista którą cytujesz z całą pewnością nie obejmuje tylko uczestników P.W. 1918-1919. Związek zrzeszał wszystkich uczestników walk niepodleglościowych od roku 1914 do roku 1921 a więc Legionistów, Hallerczyków, Powstanców Wielkopolskich, Śląskich .Armii Ochotniczej itd itp.. Nie ukrywam że przeglądałem wszystkie sygnatury ZWPN ( członkostwo i weryfikacje w latach 1931 -1937 ) kiedy opracowywałem członków ZWPN na terenie ziemi średzkiej. Ostatnia weryfikacja miała miejsce 1 września 1939 r. Pozdrawiam Remigiusz Narodowiec nie Szowinista
Gejtawy napisał(a):
Ja tylko wspominam, o tym, że były różnice zdań. Przeforsowano zdanie, że Powstanie Wielkopolskie skończył rozejm 16 lutego 1919 roku rozejm w Trewirze. Rozejm w Trewirze był tylko przedłużeniem trwania rozejmu z Campiegne. Tyle, że w ramach rozejmu w trwirze stroną stała się Wielkopolska jako jeden z krajów Ententy.
I wojnę światową zakończył dopiero Traktat Wersalski. Rozejmy w Campiegne i w Trewirze były podstawą do wstrzymania walk, ale nie kończyły wojny.
Zresztą mimo rozejmu na froncie wielkopolskim dalej trwały walki.
Wg mnie Powstanie Wielkopolskie zakończył dopiero Traktat Pokojowy podpisany w Wersalu. Natomiast problemy to to, że np uznano Powstańcami osoby, które trafiły do Powstania do końca lutego 1919 a jednocześnie Odznakę Pamiątkową Wojsk Wielkopolskich otrzymywały osoby, które trafiły do Powstania do dnia zawarcia Traktatu Wersalskiego.
Pozdrawiam
Marek Szymański
To jeszcze Remigiusz. Marku. Sam sobie to zagadnienie wytłumaczyłeś wspominając Odznakę Pamiątkową W.W. Jednym z pierwszych rozkazów gen. Dowbora był rozkaz o przeprowadzeniu mobilizacji już w styczniu 1919 r. Skutkiem tego zorganizowane zostały dywizje ,
które utworzyły Wojska Wielkopolskie. I jest to już zorganizowana Armia a nie luźne oddziały powstancze. Zastanawiacie się również jak zakwalifikować służby medyczne. Wszystkie szpitale z personelem ( nie mam na myśli szpitali polowych) zostały tymi samymi rozkazami dowództwa głównego zaliczone w skład szpitali wojennych. A więc cały personel to służby pomocnicze. Nie zapominajcie w waszych badaniach o Strażach Ludowych które do kwietnia 1919 roku były zapleczem działań frontowych i również zostały zmobilizowane , umundurowane i uzbrojone. Pozdrawiam Remigiusz.