Dyskusje na temat działalności WTG, organizacji, planów, działań, spotkań, itd.
24 lis 2009, 09:13
Pod koniec listopada miało być spotkanie we Wronkach.
Listopad się kończy. Nic bliższego nie słychać i widać.
?
24 lis 2009, 09:37
Witam!
Spotkanie we Wronkach odbędzie się na wiosnę. Prawdopodobnie w kwietniu. Teraz odbędzie się tylko spotkanie roboczo-konsultacyjne ,jako wstęp do cyklu spotkań nazwijmy to szkoleniowych.

Pozdrawiam
Wojtek
24 lis 2009, 15:14
Czy spotkania o których piszecie mają z związek ze spotkaniem które miało się odbyć w Muzeum Regionalnym??
Magda
24 lis 2009, 16:51
Tak. To o to chodzi.
Pozdrawiam Alicja
28 lis 2009, 16:19
Byliśmy wczoraj ze Sławą i Wojtkiem we Wronkach.
Relacja wkrótce
29 lis 2009, 09:11
27 listopada , piątek
Mamy dziś piękny dzień. Pogoda jak na te porę roku nietypowa . Jest słonecznie i ciepło. Mój termometr samochodowy wskazuje 12 stopni.
Dziś mamy w planie spotkanie genealogiczne w Wronkach. Jak do tego doszło. Już we wrześniu , dzięki Jackowi z Dusznik, nawiązałem kontakt z Panią Darią z Muzeum Regionalnego we Wronkach. Umówiliśmy się na krótka rozmowę w trakcie naszego Spotkania Rocznicowego w Poznaniu. Efektem tego było zaproszenie przedstawicieli naszego Gniazda na spotkanie z grupa mieszkańców Wronek . Mieliśmy przedstawić nasze Towarzystwo , ale co najważniejsze to zachęcić i pomóc w poczynaniach genealogicznych.
Jedziemy więc w trójkę . ( Basia , Sława i ja ) , a na miejscu ma być jeszcze Eugeniusz. Zabraliśmy ze sobą tablice genealogiczne, komputer ( rzutnik ma być na miejscu) i multimedialne prezentacje. Nie zapominamy o folderach, rocznikach WTG i kilku książkach o genealogii.
Po drodze, mając w zapasie trochę czasu, zatrzymujemy się w Ostrorogu. Robimy zdjęcia kościoła i podjeżdżamy na cmentarz. Szukamy nagrobków księży. Do projektu . Cmentarz zachwyca Basię swoją urodą i położeniem. Jest naprawdę uroczy . Położony na kilku pagórkach , otoczony z jednej strony jeziorem zarośniętym częściowo szuwarami. Wszystko , dzięki dobremu nasłonecznieniu jest pięknie skomponowane i pozwala nacieszyć oczy swoim pięknem.
Do Wronek dojeżdżamy pół godziny przed czasem . Po zrobieniu rundy na rynku trafiamy do muzeum.
Możemy zaparkować blisko drzwi, więc nie będzie problemów z przeniesieniem zabranych materiałów.
W progu wita nas urocza gospodyni- pani Daria. Wszystko przygotowane , czeka na rozpoczęcie spotkania. Schodzimy więc do niewielkiej , ale jakże pięknej salki rycerskiej.
Rozstawiamy nasze plansze, uruchamiamy komputer i zgrywamy go z rzutnikiem. W między czasie gospodyni częstuje kawą i ciasteczkami.
Dochodzi 17.00 . Na spotkanie przychodzi około 30 osób, więc niewielka salka jest prawie cała zapełniona.
Rozpoczynamy. Po przedstawieniu przez Gospodynię mówię kilka słów o naszym Towarzystwie, a następnie przechodzimy do wykładów genealogicznych.
Basia pokazuje i objaśnia zebranym jak rozpocząć przygodę z genealogia. Jak zacząć dobrze. Swój wykład wspiera pokazem multimedialnym specjalnie na tę okazje przygotowanym.
Potem kilka słów o terminologii genealogicznej w moim wykonaniu i robimy krótka przerwę na kawę. W trakcie przerwy prowadzimy rozmowy i odpowiadamy na pytania i wątpliwości tych którzy już trochę złapali bakcyla genealogicznego.
Po przerwie Sława rozdaje przygotowane przez siebie materiały i prowadzi wykład o tym jak praktycznie korzystać w archiwach z ksiąg metrykalnych. Korzysta z rzutnika. Prezentuje bardzo wiele skanów ksiąg co pozwala przybliżyć słuchaczom problemy z ich odczytaniem.
Wykład Sławy robi furorę. Jest świetna. I znowu objawia się talent w naszym Towarzystwie. Tym razem edukacyjny.
Po prawie dwóch godzinach kończymy spotkanie . Czujemy zadowolenie widząc zainteresowanie wśród jego dzisiejszych uczestników.
Przemiła gospodyni dziękuje nam i umawiamy się na dalsze wspólne przedsięwzięcia. Na pewno zrobimy w kwietniu spotkanie wyjazdowe we Wronkach.
Wychodząc zabieramy ze sobą , na pamiątkę, plakat informujący o naszym spotkaniu ,a rozwieszany na mieście.
Jest to pierwsza próba edukacyjna naszego Towarzystwa. Myślę ze trzeba by stworzyć zespół, pewna grupę osób, które przygotują się do tej roli bardziej profesjonalnie i będziemy mogli prowadzić taka działalność na większa skalę. Bo że trzeba to nie ulega najmniejszej wątpliwości.
Wojtek
p.s. zdjęcia też będą:)
29 lis 2009, 09:32
PRZYGOTOWANIA

ROZPOCZĘCIE

WYKŁAD

ROZMOWY

29 lis 2009, 09:42
Bardzo mi przykro, że na to spotkanie we Wronkach nie przyszli (zamieszkali we Wronkach i okolicy) przedstawiciele mojej rodziny bo poinformowano mnie , że spotkanie zostało przełożone.
Mimo wcześniejszego zaproszenia ich (wstępnie) - po informacji j.w - odwołałam...
Spotkanie w większej grupie "szkoleniowe" odbyło się jednak...
Teraz - jak to czytają - mają do mnie pretensje.
Pozdrawiam Alicja
29 lis 2009, 09:46
wojciech napisał(a):Witam!
Spotkanie we Wronkach odbędzie się na wiosnę. Prawdopodobnie w kwietniu. Teraz odbędzie się tylko spotkanie roboczo-konsultacyjne ,jako wstęp do cyklu spotkań nazwijmy to szkoleniowych.

Pozdrawiam
Wojtek
Alu nic tu nie ma o odwołaniu zebrania. Plakaty w mieście wisiały, kontakt z panią Darią nie jest chyba we Wronkach trudny. Szkoda...
29 lis 2009, 10:13
Wojtek - podobny, Basia - podobna, ale Sławka jakaś taka młodziutka na tym plakacie...
29 lis 2009, 10:17
Ale najważniejsze , że podobna
Wojtek
29 lis 2009, 14:04
Witam,
relacja ze spotkania brzmi bardzo zachęcajaco.
Chętnie wzięłabym udział w takim spotkaniu i byłabym skłonna nawet przyjechać, jeżeli tylko czas mi na to pozwoli. Mam nadzieję, że jeżeli dojdzie do organizacji kolejnych takich kursów edukacyjnych będzie o tym informacja na forum.
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.
Magda
29 lis 2009, 14:24
Magdo, będzie nam bardzo miło, choć myślę, że i Ty mogłabyś nas wielu rzeczy nauczyć
29 lis 2009, 17:26
Witam.
Ja też zostałam wprowadzona w błąd. Będąc jakiś czas temu we Wronach, słyszałam od pani Darii o spotkaniu w listopadzie. Miały do mnie dotrzeć jakieś bliżesz informacje na ten temat ( zostawiłam nawet numer telefonu). Niestety nie mieszkam we Wronkach, więc nie miałam możliwości widzieć plakatów. Systematycznie jednak sprawdzałam stronę interentową WOKu, gdzie ma też swój kącik muzeum.
http://www.wokwronki.pl/index.php?optio ... &Itemid=56 Nic tam nie znalazłam o spotkaniu.Z tego wątku na forum zrozumiałam,że spotkanie które jest teraz to spotkanie czysto organizacyjne dotyczące spotkania kwietniowego

Szkoda, że nie wiedziałam, że spotkanie się odbyło, zwłaszcza, że nie wiem czy obowiązki służbowe pozwolą mi być na spotlaniu w kwietniu.
Magda
29 lis 2009, 17:44
Witajcie,
głosy wokół spotkania we Wronkach pokazują tylko, jak wielki "głód" takich i podobnych spotkań jest wśród genealogów. Po "Dniu Genealoga" widać, że forma warsztatowa i wykładowa przyciąga ludzi, którzy dotąd nie wiedzieli jak zacząć szukać przodków bądź też nie wiedzieli o tych wszystkich możliwościach, które niesie za sobą poszukiwanie w archiwach i internecie. Sądzę, że należałoby umożliwić w przyszłości udział wszystkim chętnym w tego rodzaju imprezach i powinno to też być ogłoszone odpowiednio wcześniej.
29 lis 2009, 18:31
Moi drodzy!
Kilka słów wyjasnienia.
Nie chciałem robic szumu wokół tego spotkania gdyż:
- było to pierwsze spotkanie tego typu - w pewnym sensie eksperyment - i nie chciałem abysmy dali plamę na starcie ( zresztą po tym spotkaniu widać iż potrzeba dokonac pewnych zmian)
- byliśmy ciekawi zainteresowania mieszkańców Wronek , w założeniu miało być to jedno z wielu spotkań tego typu w tym mieście
- spotkanie odbyło się na zaproszenie i z i nicjatywy Muzeum we Wronkach
I to tyle wyjaśnienia.
Cieszy mnie bardzo zainteresowanie o to zarówno we Wronkach , jak i tutaj na tym forum.
Bardzo chętnie będziemy uczestniczyć w następnych tego typu spotkaniach szkoleniowych. Potrzeba tylko mieć do dyspozycji salę wyposażoną w rzutnik. My niestety takową nie dysponujemy.
Pozdrawiam
Wojtek
29 lis 2009, 18:59
MagdaBilska napisał(a):Z tego wątku na forum zrozumiałam,że spotkanie które jest teraz to spotkanie czysto organizacyjne dotyczące spotkania kwietniowego

Ja zrozumiałam tyle samo. Wyjaśnienia Wojtka rozwiały jednak resztę wątpliwości i teraz wiem co i jak. Tak, jak zauważyli moi przedmówcy, jest ogromny popyt i apetyt

na tego typu spotkania i mam nadzieję, że po udanym debiucie, o kolejnych będziemy dowiadywać się odpowiednio wcześniej.
30 lis 2009, 00:44
szkoda, że mnie tam nie było...
Ostatnio edytowano 30 lis 2009, 01:06 przez
JacoL, łącznie edytowano 2 razy
30 lis 2009, 00:46
wojciech napisał(a):Bardzo chętnie będziemy uczestniczyć w następnych tego typu spotkaniach szkoleniowych. Potrzeba tylko mieć do dyspozycji salę wyposażoną w rzutnik.
- w nawiązaniu do wątku i pierwszej naszej rozmowy z Prezesem (na tegorocznym spotkaniu w AA), proszę o ujęcie w grafiku takowych warsztatów w Dusznikach (najlepiej w okresie letnim)

Do Wronek wszakże niedaleko - ten sam powiat

Jacek
30 lis 2009, 00:54
JacoL napisał(a):Bardzo chętnie......
- jak to mogę skasować? ;/
Jacku po prawej stronie nad ikonką "cytuj" masz "X", którym możesz usunąć cały swój post, lub obok jest "zmień" aby go wyedytować.
pozdrawiam
Leszek
07 mar 2010, 23:07
Witam!
Kiedy będzie ustalony ostateczny termin spotkania we Wronkach ? Wiem, że to jeszcze sporo czasu, ale pracuję też w weekendy i chciałabym wiedzieć kiedy zarezerwować sobie wolne.
Magda
09 mar 2010, 08:26
Prace związane z organizowaniem spotkania we Wronkach trwają. Postaram się w jak najszybszym czasie powiadomić o terminie i planie spotkania.
Wojtek
11 mar 2010, 00:09
wojciech napisał(a):Prace związane z organizowaniem spotkania...
Czy ja o czymś nie wiem?!