Liebe Mitforscher,
leider bin ich der polnischen Sprache nicht mächtig und schreibe aus diesem Grunde auf deutsch in der Hoffnung, dass dies jemand übersetzen wird.
Mein Name ist Gerhard MOSDZIN, ich wohne in Freiburg/Deutschland. Mein Großvater Johann MODRZIN (später in MOSDZIN geändert) wurde im Jahr 1888 in Uschütz/Uszyce in Oberschlesien als Sohn von Simon MODRZIN und Rosalie geb. KUSCH geboren. Nach dem ersten Weltkrieg zog Johann nach Ullersdorf / Ołdrzychowice Kłodzkie, wo mein Vater zur Welt kam. Seit 1946 lebt unsere Familie in Westdeutschland.
Viele Grüße und besten Dank
Gerhard Mosdzin
Tłumaczenie/Übersetzung:Drodzy genealodzy,
niestety nie władam językiem polskim i z tego powodu piszę po niemiecku w nadziei, że ktoś to przetłumaczy.
Nazywam się Gerhard MOSDZIN, mieszkam we Freiburgu/Niemcy. Mój dziadek Johann (Jan) MODRZIN (później zmienione na MOSDZIN ) urodził się w roku 1888 w Uschütz/Uszyce na terenie Górnego Śląska (Oberschlesien) jako syn Szymona (Simon) MODRZIN i Rosalie z d. KUSCH. Po I wojnie światowej Johann przeprowadził się do Ullersdorf / Ołdrzychowice Kłodzkie, gdzie urodził się mój ojciec. Od 1946r. nasza rodzina mieszka w Niemczech Zachodnich.
Może ktoś może mi pomóc. Szukam informacji o pochodzeniu Szymona (MODRZINA) jak i kilku braci mojego dziadka. Wychodzę jednak z założenia, że MODRZIN nie jest pisownią pierwotną tego nazwiska.
Serdeczne pozdrowienia i podziękowania
Gerhard Mosdzin
Ostatnio edytowano 12 lut 2013, 21:28 przez
virginday, łącznie edytowano 1 raz