10 lis 2013, 11:33
11 lis 2013, 15:53
Moja rodzina mieszkała w Barchlinie i Popowie Starym. Wioski przynależą do dwóch różnych parafii.
- Barchlin nazleży do parafii w Buczu, gdzie księgi kościelne są od 1780 roku. Wcześniejsze spłonęły razem z plebanią.
- Popowo Stare należy do parafii Wilkowo Polskie. Księgi kościelne istnieją do 1660 roku.
Obydwie wioski są od siebie oddalone zaledwie o 3 km.
Analizując księgi metrykalne z XVIII i XIX w. zauważyłem, że rodzina Makala (ja: w Basi znalazłem Makała) migrowała pomiędzy tymi dwoma miejscowościami, parafiami. W parafii Wilkowo Polskie rodzina Makala występuje do 1740 roku. Od 1740 do 1770 r. nie ma w księgach tej parafii wpisów bezpośrednio dotyczących rodziny Makala. Występują jedynie jako świadkowie ślubu i są zapisani jako mieszkańcy Barchlina. Nie ma więcej mieszkańców o nazwisku Makala w parafii Wilkowo, a księgi kościelne dotyczą głównie chrztów, ślubów i zgonów rodzin protestanckich.
Rodzinę Makala znalazłem ponownie w parafii Wilkowo po 1785 roku. Abym mógł dalej kontynuować swoje poszukiwania, musiałbym poznać historie tych 2 parafii i wsi.
- Czy jest możliwe, że pomiędzy tymi dwoma parafiami dochodziło do migracji z powodów religijnych (katolicy/protestanci), wojen, co mogłoby wytłumaczyć absencje rodziny Makala w parafii w okresie od 1740 do 1780 ?
- parafia Wilkowo Polskie była pod dominacją protestantów w okresie od 1740 do 1780 gdzie doszło do podziału pomiędzy mieszkańcami wsi a panami? (właścicielami wsi?)?
- jaka jest historia tych parafii w latach 1600-1800?
16 lis 2013, 19:33
29 lis 2013, 22:28