Einspruch Micky
Ich war gerade erst heute nachmittag wieder auf dem Friedhof unterwegs und hab festgestellt das es noch reichlich alte Gräber / Grabsteine gibt, teilweise 100 - 120 Jahre alte ... zumindestens auf "meinem" Friedhof.
Ich denke mal das es von Gemeinde zu Gemeinde verschieden gehandhabt wird, je nachdem wieviel Platz bzw. "Bedarf" ist ... und ob die Nachkommen eventuell die Grabstellen verlängert haben.
Normal ist auch, wie Du schon sagtest ... 20 / 25 Jahre ...
In wieweit deutsche Gräber in Polen erhalten sind ???? Ich befürchte eher nicht ... mal abgesehen von Adligen.
Ich bin mal gespannt was unsere polnischen Freunde dazu sagen, ich hätte auch den einen oder anderen Wunsch dazu.
Herzliche Grüße vom fredi
P.S. "mein" Friedhof war / ist evangelisch
Tłumaczenie / Übersetzung:Sprzeciw Micky
Akurat dziś po południu byłem znowu na cmentarzu i stwierdziłem, że jest jeszcze dużo starych grobów/kamieni nagrobnych, część z nich liczy sobie nawet 100-120 lat … przynajmniej na „moim” cmentarzu.
Myślę, że różnie się do tego podchodzi w gminach w zależności od tego, ile jest miejsca względnie jakie jest „zapotrzebowanie“... i czy potomkowie ewentualnie przedłużyli dzierżawę miejsca grzebalnego.
Normą jest, jak już powiedziałeś ... 20 / 25 lat ...
Czy niemieckie groby zachowały się w Polsce???? Obawiam się, że raczej nie … pominąwszy groby szlacheckie.
Jestem ciekaw, co napiszą na ten temat nasi polscy przyjaciele, też miałbym w związku z tym kilka próśb.
Serdeczne pozdrowienia przesyła
fredi