Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Bielik czy Bialik

06 cze 2015, 14:06

Witam,

Proszę o pomoc w ustaleniu nazwiska moich przodków.
W akcie ślub cywilnego, którego skan posiadam, nazwisko panny brzmi Bielik:
Urząd stanu cywilnego Młodasko, wpis 14 / 1885
Michael Nowaczyk ojciec: Johann Nowaczyk, matka: Marie Nowicka
Michalina Bielik ojciec: Lorenz Bielik, matka: Marie Kaczmarek
Natomiast w akcie ślubu kościelnego, którego niestety nie posiadam, nazwisko brzmi Bialik:
Parafia katolicka Bytyń, wpis 5 / 1885
Michael Nowaczyk (22) ojciec: Joannes Nowaczyk, matka: Marianna Nowicka
Michalina Bialokówna (20) ojciec: Laurentius Bialik, matka: Marianna Kaczmarkówna
W akcie ślubu rodziców Michaliny, który mam, znów występuje nazwisko Bialik:
Parafia katolicka Wilczyna [Wiltschin], wpis 5 / 1860 (13.maja)
Laurentius Bialik (24 lat)ojciec: Adalbertus Bialik , matka: Agnes Nowak
Marianna Kaczmarek (19 lat) ojciec: Valentinus Kaczmarek , matka: Antonina Przewoźna
Z kolei w akcie zgonu Wawrzyńca znów jest nazwisko Bielik i tak tez podpisała się jego żona:
Młodasko (USC) - akt zgonu, rok 1889
Lorenz Bielik (55 lat) , rodzice: Adalbert Bielik , Agnes ,
małżonek Marianna Kaczmarek

Różnie już bywało w moich poszukiwaniach przodków, np. ojcem Nowaczyka był Nowakowski, ale tu jest jakieś pomieszanie z poplątaniem. Może ktoś to rozwikła?

Re: Bielik czy Bialik

06 cze 2015, 15:36

Witam !
Napotykamy dosyć często przekształcenia - zniekształcenia nazwisk i imion.
W trakcie moich poszukiwań natrafiłem i ja na podobny problem !
Chodziło o nazwisko Hetnar zapisane było przez "Ch" i do tego zniekształcone do Chytnar !
Okazało się iż zapisujący w księdze dane był "przygłuchawy" a zainteresowany winien patrzyć urzędnikowi na ręce i sprawdzać co pisze !
Sądzę iż ten sam problem tkwi w w/w temacie.
To jest moje zdanie, być może mylę się? Były jakieś inne przyczyny, które do dzisiejszych czasów po prostu się zatarły! Zostały zapomniane ?!

Pozdrawiam
Marek

06 cze 2015, 17:10

Witam,
Bardzo dziękuję za wyjaśnienia.
Mogę jedynie przypuszczać, że początkowo nazwisko brzmiało Bialik, bo już w pierwszej połowie XIX wieku tak było zapisywane w księgach parafialnych, ale urzędnik USC przekształcił je w Bielik i tak pozostało.

Parafia katolicka Otorowo, wpis 10 / 1835
Adalbertus Bialik (23 lat)
ojciec: Michael , matka: Sophia
Agnes Nowaczonka (20 lat)
ojciec: Lucas Nowak , matka: Marianna

Parafia katolicka Otorowo, wpis 5 / 1808
Michael Bialik
Sophia Budyszonka

07 cze 2015, 21:09

Witaj Henryku Ja ma ten sam problem Rodzina mojej babci jest Bielak a czasem Bilak albo Bielaczka Anka

08 cze 2015, 06:22

Witaj Aniu,
Dziękuję za informację. Z tego by wynikało, że nawet pod koniec XIX wieku nazwiska się zmieniały.

09 cze 2015, 12:31

Melchior Bialik, syn Wojciecha i Agnieszki Nowak występuje w moim drzewie jako drugi mąż Nepomuceny Lis, siostry Marianny Lis, mojej praprababci :)

Marek napisał:
"zainteresowany winien patrzyć urzędnikowi na ręce i sprawdzać co pisze".
Jak tu było urzędnikowi na ręce patrzeć, skoro 4/5 moich XIX wiecznych przodków było niepiśmiennych. I jak ten chłop bosy, czapkę międlący miałby mieć czelność zwrócić uwagę Jaśnie Panu Urzędnikowi! ;)

09 cze 2015, 12:55

W takim razie Melchior był bratem mojego prapradziadka Wawrzyńca. Dziękuję za informację, bo nie znałem jego rodzeństwa.
Odpowiedz