02 sty 2016, 13:04
03 sty 2016, 11:06
albicilla2 napisał(a):Moi drodzy, bardzo proszę o pomoc w zlikwidowaniu problemu, z którym się szarpię od dłuższego czasu.
Sytuacja wygląda tak:
1. znajduję w prasie XIX wiecznej interesująca mnie informację,
2. zaznaczam obszar , który mnie interesuje ,
3. kopiuję go do schowka, z którego wklejam do worda i tu zaczyna się własnie problem- nijak nie moge tych informacji znajdujących się już w wordzie, przekopiować i wkleić dalej, bo...klikając na kopiuj wkleja mi do schowka i tak w kółko Macieju.
W związku z tym przepisuję informacje ,czy nekrolog, czy cokolwiek ,ręcznie na kartkę ,a z niej do komputera.
Jak sobie z tym poradzić??? Gdzie popełniam błąd?
03 sty 2016, 14:12
04 sty 2016, 02:54
04 sty 2016, 19:42
04 sty 2016, 23:13
28 sty 2018, 19:12
albicilla2 napisał(a):Moi drodzy, bardzo proszę o pomoc w zlikwidowaniu problemu, z którym się szarpię od dłuższego czasu.
Sytuacja wygląda tak:
1. znajduję w prasie XIX wiecznej interesująca mnie informację,
2. zaznaczam obszar , który mnie interesuje ,
3. kopiuję go do schowka, z którego wklejam do worda i tu zaczyna się własnie problem- nijak nie moge tych informacji znajdujących się już w wordzie, przekopiować i wkleić dalej, bo...klikając na kopiuj wkleja mi do schowka i tak w kółko Macieju.
W związku z tym przepisuję informacje ,czy nekrolog, czy cokolwiek ,ręcznie na kartkę ,a z niej do komputera.
Jak sobie z tym poradzić??? Gdzie popełniam błąd?
Eugeniusz napisał(a):Magdaleno,
biblioteki cyfrowe mają wbudowaną opcję OCR-u. Po otwarciu dokumentu za pomocą wtyczki DjVu, na pasku zadań znajdują się przyciski, jeden z nich oznaczony dużą literą T służy do kopiowania tekstu. Po wciśnięciu tegoż przycisku Twój kursor zmieni wygląd na krzyżyk z literkami AB. Za pomocą tegoż kursora zaznaczasz interesujący Cię tekst po czym klikasz prawym przyciskiem myszy. Po tym rozwija się lista funkcji, wybierasz "zaznaczenie" a w kolejnym rozwijalnym menu "kopiuj do schowka". Tak skopiowany tekst wklejasz do Worda i tam możesz z nim robić, co tylko zechcesz.
Pozdrawiam
Eugeniusz