Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
21 sty 2016, 18:16
Witam po raz pierwszy na forum i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
W moich poszukiwaniach dotarłam do aktu ślubu i aktu zgonu mojego prapradziadka.
Niestety, ani w pierwszym ani w drugim dokumencie nie są wpisani jego rodzice.
Czy mam jeszcze jakieś szanse na dalsze poszukiwania? Może ktoś miał podobną sytucję.
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź
Aleksandra
21 sty 2016, 18:58
Podaj dane Twojego prapradziadka - imię, nazwisko, datę i miejsce ślubu oraz imię i nazwisko panieńskie żony.
Twoje szanse z pewnością wzrosną w poszukiwaniach.
pozdrawiam
Piotr
22 sty 2016, 17:28
Dane mojego prapradziadka które udało mi się ustalić
Akt ślubu 19/1843 Parafia Wilkowyja
Franciszek Świderski l.23
Marianna Bartniczak l.18
Akt zgonu 3/1885 Parafia Żerków
22 sty 2016, 21:37
Pradziadek zmarł w parafii Żerków obwód wiejski. Proponuję sprawdzić księgę ludności (meldunkową) dla tego okresu. Ksiega dostępna w AP w Kaliszu. To ogromna skarbnica informacji. Powinna być dokładna data urodzenia oraz miejsce. Rodzice nie koniecznie ale zwiększy się szansa na odnalezienie aktu urodzenia.
22 sty 2016, 22:06
Zakładając, że jedno z 2x pradziadków urodziło się w parafii Wilkowyja, to można przypuszczać idąc tropem PP, że twoja 2x prababka - Marianna Bartniczak urodziła się we wsi Łuszczanów 27 sierpnia 1826 r.. Jej rodzice, to Marcin Bartniczak i Katarzyna Woś.
Natomiast Twój 2x pradziadek urodził się (zgodnie z PP) w 1820 roku. Nie wiem skąd wiesz, że akt 3/1885 to jest zgon Twojego Franciszka (1885-56= 1829 r.). Raczej o ile żona nie umarła wcześniej, to powinna być wymieniona w dokumencie.
Przypuszczam, że miejsca urodzenia Franciszka to Klichów, Mieszków lub Jarocin (ewnt. okolice), lecz nie wszystkie dane znajdziesz w internecie.
Trzeba dotrzeć do dokumentów źródłowych - w AAP lub u Mormonów.
23 sty 2016, 18:11
Pani Jolu
Dziękuję za cenną podpowiedź, zaraz po niedzieli z niej skorzystam
pozdrawiam
Aleksandra
23 sty 2016, 18:27
Panie Piotrze
Dziękuję za zainteresowanie się moją sprawą. Jeśli chodzi o Mariannę Bartniczak to mam te dane
o których Pan pisze i tutaj nie mam żadnych wątpliwości, wszystko się zgadza.
Sprawa aktu zgonu Franciszka też była na początku dla mnie niejasna do chwili aż udało mi się roszyfrować jego treść.
Osobą zgłaszającą ( Franz Mąka) jest zięć, jego żona Marianna to na pewno córka Franciszka, mam na to potwierdzenie
z Arch.Archidieccez. Najstarsze (ustalone) dziecko Franciszka rodzi się w 1846r. zatem gdyby urodził się w 1829 r. miałby wtedy 17 lat. Wiem,że w tamtym czasie urzędnicy pisali tak jak zgłaszający powiedział i być może z polskiego 65 wyszło niemieckie 56 (po niemiecku czytamy cyfry od końca)
Miejsce urodzenia (Wolica Pusta) podane przez zięcia też już sprawdzałam w Arch. Archidiecez. nie potwierdza się, może chodzi o jakąś inną Wolicę tylko jaką?
Pozdrawiam
Aleksandra
23 sty 2016, 18:37
Aleksandra 1916 napisał(a):Miejsce urodzenia (Wolica Pusta) podane przez zięcia też już sprawdzałam w Arch. Archidiecez. nie potwierdza się, może chodzi o jakąś inną Wolicę tylko jaką?
Najbliższa to parafia Chełmce k. Kalisza ?
23 sty 2016, 19:13
Jolanda napisał(a):Pradziadek zmarł w parafii Żerków obwód wiejski. Proponuję sprawdzić księgę ludności (meldunkową) dla tego okresu. Ksiega dostępna w AP w Kaliszu. To ogromna skarbnica informacji. Powinna być dokładna data urodzenia oraz miejsce. Rodzice nie koniecznie ale zwiększy się szansa na odnalezienie aktu urodzenia.
Księgi meldunkowe z okolic Żerkowa są w AP w Gnieźnie, nie w Kaliszu. W Kaliszu są akta USC.
23 sty 2016, 19:19
W 1846 r. rodzi się Tomasz Świderski, więc coś nie tak jest z tą Franciszką urodzoną również w 1846 r.
23 sty 2016, 19:42
Panie Piotrze
Napisałam może trochę niedokładnie już się poprawiam, powinno być
Najstarsze (ustalone) dziecko Franciszka Świderskiego rodzi się w 1846r.
Tak jak Pan napisał jest to Tomasz Świderski - mój pradziadek
Jak Pan doszedł do tego tak szybko?
23 sty 2016, 19:48
Jest jeszcze
Antoni ur. 1853 r.
Wojciech ur. 1857 r.
Józefa ur. 1871 r. (?)
23 sty 2016, 20:16
W duplikatach akt zaślubionych w parafii Wilkowyja z 1843 czytamy że:
dnia 6 listopada 1843 pobłogosławione zostało małżeństwo -
Franciszek Świderski, kawaler z Klichowa lat 23
i Marianna Bartniczonka, panna z Łuszczanowa lat 18.
Świadkowie: Kazimierz Taczała i Franciszek Woś.
24 sty 2016, 12:22
Wolica Pusta to parafia Mieszków i myślę, że tam należałoby przeszukać metryki.
24 sty 2016, 16:20
Pani Danko
Jak można dotrzeć do takich cennych informacji? BaSIA ma skany z parafii Wilkowyja tylko do 1829r.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Aleksandra
22 mar 2016, 16:29
Korzystając z podpowiedzi P.Łukasza zwróciłam się w wyżej opisanej sprawie do AP Gniezno z prośbą o odszukanie
karty meldunkowej. Otrzymałam odpowiedź, że nie odnaleziono wpisów dotyczących Franciszka Świderskiego.
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na kontynuację poszukiwań.
A może w swoim drzewku ma ktoś gałązkę Świderskich ( także Świder,Świderek,Świderczak)
Aleksandra