Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Saga JURGÓW, KAŹMIERCZAKÓW, CHAŁUPKA, POSŁUSZNYCH, KOSMOWSKI

11 lut 2016, 14:46

Szanowni Państwo,
od jakiegoś czasu, po przeczytaniu książki Janiny WIECZERSKIEJ - ZABŁOCKIEJ - "Moja babcia, Niemcy i wojna", staram się uporządkować losy potomków Stanisława JURGI i Anny ŁAWNICZAK (JURGA). Moim celem jest znalezienie kręgu wszystkich żyjących spadkobierców Stanisława i Marianny KOSMOWSKICH z Gdyni. Potomkami Stanisława JURGI i Anny ŁAWNICZAK byli:
- Bronisława ur. w 1888 r., po mężu KAŹMIERCZAK (opisuje lektura). Szukam dzieci Zygmunta i Marii KAŻMIERCZAK zd. PATRYAS
- Antoni ur. w 1889 r. (w 1910 r. wyjechał do Berlina). Jakie były jego dalsze losy, w którym roku zmarł, czy zostawił potomstwo, czy ożenił się powtórnie?). Szukam Joachima JURGA i jego dzieci (wnuków) (Niemcy).
- Zofia ur. w 1890 r., po mężu CHAŁUPKA, związała się z Poznaniem, jej mężem był Franciszek. Zofia zmarła w 1980 r.).Szukam wszelkich informacji o ich dzieciach, wnukach.
- Stanisława ur. w 1891 r. (chciałbym się dowidzieć jak nazywała się po mężu, czy miała dzieci, gdzie się osiedliła. Jej ślad urywa mi się w roku 1913, w chwili wyjazdu do Trzebicka k. Milicza. Szukam każdej informacji o Stanisławie i jej rodzinie (pilne!).
- Stanisław ur. w 1893 r. (w 1910 r. wyjechał do Magdeburga). Czy ożenił się w Magdeburgu? Czy miał potomstwo? Zginął w 1943 w Mauthausen, jako rewolucjonista. Może ktoś coś wie o Stanisławie i jego ew. rodzinie?
- Marianna ur. w 1894 r. (żyła i zmarła w 1985 r. w Gdyni). Po mężu KOSMOWSKA (spadkodawca)
- Stefania ur. w 1896 r. (po mężu POSŁUSZNA, żyła i zmarła w 1960 r. w Lesznie na Pl. METZIGA 12. Miała syna lekarza - Zbigniewa, który ożenił się z Christą Karen GRZELIK (przyjęła później nazwisko Hoffmann POSLUSZNY). Czy Zbigniew osiedlony od 1977 r. na stałe w Monachium - żyje?, czy miał dzieci?
Bardzo proszę Państwa o pomoc w przekazaniu mi wszystkich informacji dot. potomków JURGÓW, w tym szczególnie Stanisławy, o której nic nie wiem. O Antonim JURGA i Stanisławie JURGA (z Berlina i Magdeburga) również bardzo mało o nich wiem. Ewentualne podpowiedzi i informacje, bardzo proszę przesyłać na e-mail: jacekm21@wp.pl
pozdrawiam wszystkich,
Jacek z Gdyni

Re: Saga JURGÓW, KAŹMIERCZAKÓW, CHAŁUPKA, POSŁUSZNYCH, KOSMO

11 lut 2016, 16:04

Właśnie jestem w trakcie lektury (po raz drugi zresztą) Wieczerskiej i polecam ja wszystkim Koźminiakom - a jest tu ich spora grupa.
Może się ktoś odezwie, ale proponowałabym zaczepki na facebooku, choć nazwisko popularne...
Pozdrawiam i życzę powodzenia :P

Re: Saga JURGÓW, KAŹMIERCZAKÓW, CHAŁUPKA, POSŁUSZNYCH, KOSMO

13 lut 2016, 15:55

Pytano mnie ostatnio kilkakrotnie o nazwiska występujące w książce "Moja babcia, Niemcy i wojna" Janiny Wieczerskiej. Książka nie posiada indeksu, ale zadałam sobie nieco trudu i podaję spis nazwisk Koźminiaków, którzy pojawiają się na kartach książki:
Antczak
Balcerkowa
Baranowscy
Beszterda
Będkowska
Błaszyk
Budzyński
Cieszyńscy
Drańczarek
Dziurla
Figaszewski
Ganzowie