Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Jakie to imię? -Gnalbertus

14 lut 2016, 12:21

Witam,
Mój przodek otrzymał na chrzcie drugie imię Gnalbertus, (nie Adalbertus) co to za imię ?
Serdecznie dziękuję za pomoc.

Re: Jakie to imię? -Gnalbertus

14 lut 2016, 12:26

Bez fotografii trudno orzec na 100%. Może to jednak Gualbertus (Gwalbert).

14 lut 2016, 14:22

Jeżeli na pierwsze ma Jan, to może chodzi o Jana Gwalberta?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Gwalbert
inaczej: Johannes Gualbertus, włos. Giovanni Gualberto, niem. Johann Qualbert
Czy urodził się tuż przed lub 12 lipca?

14 lut 2016, 16:21

Przychylam się do tłumaczenia Olgi!
Sam mam w rodzinie urodzonego 11.07.1852 Jan Gualbertus
Pozdrawiam:
Krzysztof.

14 lut 2016, 16:29

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za wsparcie. Faktycznie - Joannes Gualbertus Klinger ur. 12.07.1868 r.

14 lut 2016, 20:50

Przy takich imionach, jak już kiedyś pisałem, do końca nie wiadomo, czy drugi człon to drugie imię w istocie, tak jakby ktoś miał na imię np. Piotr Paweł Kowalski, czy też (raczej jak sądzę) tylko odwołanie do świętego patrona, jak gdyby "uściślenie" który to z licznych świętych Janów jest patronem tego konkretnego człowieka.

Jest jednak faktem, że pewna liczba takich przydomków usamodzielniła się później, np. Ksawery, Nepomucen. Z początku chrzczono dzieci imieniem "Franciszek Ksawery" czy "Jan Nepomucen" i ten drugi człon był z pewnością tylko "uściśleniem", ale od XIX wieku spotyka się już chłopców mających na imię po prostu Ksawery czy Nepomucen.

23 lut 2016, 16:22

Wśród imion moich dalekich przodkiń w bocznej linii funkcjonowała nawet forma żeńska imienia Nepomucen jako Nepomucena.Ciekawe,jak ją wołano w domu,gdy maiła kilka latek:-)?
Chyba nie:Mucka:-)?Albo:Cena:-)?Proszę to potraktować jako szczyptę humoru,a nie uwłaczanie czyjemuś imieniu."Z góry" przepraszam możliwych dotkniętych

23 lut 2016, 20:44

gerszewski napisał(a):Wśród imion moich dalekich przodkiń w bocznej linii funkcjonowała nawet forma żeńska imienia Nepomucen jako Nepomucena.Ciekawe,jak ją wołano w domu,gdy maiła kilka latek:-)?

spotkałam się ze zdrobnieniem: Nepomucena - Nepomośka (Pomośka), zaś Nepomucen - Nepomuk
Odpowiedz