Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Jednostka wojskowa - I WŚ

02 sie 2016, 17:19

Poszukuję informacji w jakiej jednostce wojskowej służył brat mojej Babci Franciszek Kozica. Posiadam zdjęcie Jego grobu, na którym napisano: Kanonier Franz Kozica 3 Bitr Ldv Fussa BII 32. Wujek urodził się i mieszkał w Ignacewie, powiat kościański. Zginął 18.03.1918 r. Prawdopodobnie pod Verdun, ale pewności nie mam.

Re: Jednostka wojskowa - I WŚ

02 sie 2016, 17:46

http://des.genealogy.net/search/show/4831219
i drugi link, jeżeli Ci nie wyświetli wyniku, wpisz nazwisko http://des.genealogy.net/eingabe-verlustlisten/search/index .
Linki dotyczą śmierci w/w osoby, ale wynika z nich chyba nieco inna data.

02 sie 2016, 18:50

To może być jak najbardziej ten Franciszek. Ta częściowa data dotyczy urodzenia a nie zgonu. Informacja o śmierci jest tylko słowna na końcu.

Co do jednostki to trochę zagadkowy jest ten zapis i podejrzewam że nie do końca właściwie spisany. Czy mogłaby Pani gdzieś umieścić to zdjęcie lub przesłać je?

Podejrzewam (choć to tylko takie moje przypuszczenia) że będzie tam coś z landwehrą i fizylierami ale jeśli był spisywany z gotyku (nie wiem jak jest na nagrobku) to może pierwsze B to W i dotyczy Wirtembergii. To BII przed 32 to też może być Btl i oznaczać batalion...

03 sie 2016, 10:39

Dziękuję za informacje. To na pewno jest ten Franciszek.
Przekazuję link do zdjęcia grobu Mojego Franciszka (mam nadzieję, że zadziała, bo robię to pierwszy raz).
Obrazek

Alina

03 sie 2016, 11:48

Kanonier czyli służył w artylerii
3 Bateria Landwery Artylerii Pieszej Batalion nr 32

Michał

04 sie 2016, 18:18

Czyli jednak B, nie pomyślałem o baterii.
Niesamowite że takie zdjęcie się zachowało. Wiadomo gdzie się znajdował ten grób? Próbowałem znaleźć Twojego Franciszka na volksbund.de ale nie ma go tam.

07 sie 2016, 12:04

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Niestety nie wiem, gdzie jest ten grób. W rodzinie mówi się tylko, ze podobno zginął pod Verdun.

Pozdrawiam
alina

07 sie 2016, 14:43

alinakatarzyna napisał(a):Dziękuję bardzo za odpowiedź. Niestety nie wiem, gdzie jest ten grób. W rodzinie mówi się tylko, ze podobno zginął pod Verdun.

Pozdrawiam
alina

Witam.
Data , miejsce i okoliczności śmierci oraz formacja znajdują się w akcie zgonu USC w miejscu zamieszkania w chwili powołania do wojska.
Prawdopodobnie w USC Wyskoć - AP Leszno.
Pozdrawiam.
Grzegorz
Odpowiedz