Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
02 sie 2016, 17:19
Poszukuję informacji w jakiej jednostce wojskowej służył brat mojej Babci Franciszek Kozica. Posiadam zdjęcie Jego grobu, na którym napisano: Kanonier Franz Kozica 3 Bitr Ldv Fussa BII 32. Wujek urodził się i mieszkał w Ignacewie, powiat kościański. Zginął 18.03.1918 r. Prawdopodobnie pod Verdun, ale pewności nie mam.
02 sie 2016, 17:46
http://des.genealogy.net/search/show/4831219 i drugi link, jeżeli Ci nie wyświetli wyniku, wpisz nazwisko
http://des.genealogy.net/eingabe-verlustlisten/search/index .
Linki dotyczą śmierci w/w osoby, ale wynika z nich chyba nieco inna data.
02 sie 2016, 18:50
To może być jak najbardziej ten Franciszek. Ta częściowa data dotyczy urodzenia a nie zgonu. Informacja o śmierci jest tylko słowna na końcu.
Co do jednostki to trochę zagadkowy jest ten zapis i podejrzewam że nie do końca właściwie spisany. Czy mogłaby Pani gdzieś umieścić to zdjęcie lub przesłać je?
Podejrzewam (choć to tylko takie moje przypuszczenia) że będzie tam coś z landwehrą i fizylierami ale jeśli był spisywany z gotyku (nie wiem jak jest na nagrobku) to może pierwsze B to W i dotyczy Wirtembergii. To BII przed 32 to też może być Btl i oznaczać batalion...
03 sie 2016, 10:39
Dziękuję za informacje. To na pewno jest ten Franciszek.
Przekazuję link do zdjęcia grobu Mojego Franciszka (mam nadzieję, że zadziała, bo robię to pierwszy raz).
Alina
03 sie 2016, 11:48
Kanonier czyli służył w artylerii
3 Bateria Landwery Artylerii Pieszej Batalion nr 32
Michał
04 sie 2016, 18:18
Czyli jednak B, nie pomyślałem o baterii.
Niesamowite że takie zdjęcie się zachowało. Wiadomo gdzie się znajdował ten grób? Próbowałem znaleźć Twojego Franciszka na volksbund.de ale nie ma go tam.
07 sie 2016, 12:04
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Niestety nie wiem, gdzie jest ten grób. W rodzinie mówi się tylko, ze podobno zginął pod Verdun.
Pozdrawiam
alina
07 sie 2016, 14:43
alinakatarzyna napisał(a):Dziękuję bardzo za odpowiedź. Niestety nie wiem, gdzie jest ten grób. W rodzinie mówi się tylko, ze podobno zginął pod Verdun.
Pozdrawiam
alina
Witam.
Data , miejsce i okoliczności śmierci oraz formacja znajdują się w akcie zgonu USC w miejscu zamieszkania w chwili powołania do wojska.
Prawdopodobnie w USC Wyskoć - AP Leszno.
Pozdrawiam.
Grzegorz