Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Służba Bezpieczeństwa - materiały

11 wrz 2016, 07:06

Witam
Część mojej rodziny wyemigrowała do USA. W 1962 r. wuja przyjechał na odwiedziny do Polski (Kcynia - Bydgoszcz), a jego pobyt śledzili funkcjonariusze Służby Bezpieczeństwa. I tu moje pytanie - gdzie można szukać "efektów" ich pracy? Podobno robili dużo zdjęć gościowi z USA. Chciałbym dotrzeć do tych informacji.
Pozdrawiam
Tomek, achim@go2.pl

Re: Służba Bezpieczeństwa - materiały

11 wrz 2016, 09:46

Witaj.
Może być problem. materiały "made in SB" znajdują się w gestii IPN. A ci bronią swych "skarbów" z zaciętością godną lepszej sprawy. Jak jesteś dziennikarzem, naukowcem to może coś ustalisz. Jeśli zwrócisz się jako osoba prywatna to szanse są znikome, już kiedyś próbowałem.
Pozdrawiam, Wojciech.

11 wrz 2016, 09:50

wojciech musiał napisał(a):Witaj.
Może być problem. materiały "made in SB" znajdują się w gestii IPN. A ci bronią swych "skarbów" z zaciętością godną lepszej sprawy. Jak jesteś dziennikarzem, naukowcem to może coś ustalisz. Jeśli zwrócisz się jako osoba prywatna to szanse są znikome, już kiedyś próbowałem.
Pozdrawiam, Wojciech.

A jak wygląda strona formalna? Chodzi o brata mojego pradziadka, który wyemigrował w 1923 r. Czy muszę wykazać cel, powiązania rodzinne, jakiś interes itd? Czy wystarczy, że podam, że zajmuje się genealogią rodzinną? Czy potrzebne jest pismo? Czy można robić zdjęcia materiałów, poprosić o skany? Rozumiem, że materiały udostępniane są w czytelni.
Pozdrawiam
Tomasz

11 wrz 2016, 15:07

Witam,
z wnioskiem może wystąpić każda osoba zainteresowana udostępnieniem dokumentów dotyczących jej lub zmarłej osoby najbliższej lub zmarłej osoby spokrewnionej.
W przypadku udostępnienia dokumentów dotyczących osoby zmarłej z wnioskiem może wystąpić:
1) osoba najbliższa zmarłemu. Osobą najbliższą jest małżonek, wstępny (rodzice, dziadkowie, pradziadkowie), zstępny (dzieci, wnuki, prawnuki), rodzeństwo, powinowaty w tej samej linii lub stopniu, (teściowie, zięć, synowa, pasierb, pasierbica, ojczym, macocha, szwagier, szwagierka), z tym, że stosunek powinowactwa powstaje z chwilą zawarcia małżeństwa i trwa pomimo ustania małżeństwa wskutek śmierci drugiego małżonka lub orzeczenia rozwodu, ustaje zaś na skutek unieważnienia małżeństwa. Osobą najbliższą jest ponadto osoba pozostająca w stosunku przysposobienia oraz jej małżonek, a także osoba pozostająca we wspólnym pożyciu.
2) w przypadku braku osoby najbliższej zmarłemu prawo do złożenia wniosku przysługuje krewnemu w linii bocznej do czwartego stopnia pokrewieństwa. Krewnymi bocznymi do czwartego stopnia pokrewieństwa są: brat, siostra (II stopień pokrewieństwa),wujek, ciotka, stryj, stryjenka, bratanek, bratanica, siostrzeniec, siostrzenica (III stopień pokrewieństwa), syn/córka bratanka, syn/córka bratanicy, syn/córka siostrzeńca, syn/córka siostrzenicy, rodzeństwo dziadków (siostry i bracia), syn/córka wuja, syn/córka ciotki, syn/córka stryja, syn/córka stryjenki (IV stopień pokrewieństwa).
Czyli jeśli żyje w USA rodzina brata pradziadka to oni mogą wystąpić z wnioskiem o udostępnienie dokumentów. Jeśli nikt z punktu 1) nie żyje (co trzeba wykazać) to tylko osoba krewna z punku 2).
Pozdrawiam
Piotr

11 wrz 2016, 17:33

Witam.
Na wstępie jakichkolwiek działań proponuje zweryfikować nazwisko krewnego w katalogu IPN:
http://katalog.bip.ipn.gov.pl/main.do?k ... &pageNo=1&
Mnóstwo akt zostało przez ich twórców celowo zniszczonych.
Pozdrawiam.
Grzegorz

11 wrz 2016, 18:40

Odnośnie zasad i warunków formalnych udostępniania dokumentów przez IPN - czytaj art. 30 i następne Ustawy o IPN.
Pozdrawiam, Wojciech.

11 wrz 2016, 19:57

Alik-Bydzia napisał(a):Witam
Część mojej rodziny wyemigrowała do USA. W 1962 r. wuja przyjechał na odwiedziny do Polski (Kcynia - Bydgoszcz), a jego pobyt śledzili funkcjonariusze Służby Bezpieczeństwa. I tu moje pytanie - gdzie można szukać "efektów" ich pracy? Podobno robili dużo zdjęć gościowi z USA. Chciałbym dotrzeć do tych informacji.
Pozdrawiam
Tomek, achim@go2.pl

Poszukaj w Inwentarzu Archiwalnym IPN,Oddziałowe Biura Udostępniania i Archiwizacji Dokumentów,zasady udostępniania są wyszczególnione w tym materiale.
http://inwentarz.ipn.gov.pl/
Odpowiedz