Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Księga par. SOKOLNIKI k. Gniezna (AP150/44) - konserwacja

01 sty 2017, 19:43

Mam takie pytanie. Znalazłem w wykazie AA Gniezno księgę małżeństw, jednak jak podano na stronie www jest w konserwacji. Czy jest jakiś sposób na to by poznać zawartość tej księgi? Z tego co pamiętam księga ta była w konserwacji od 2011r. więc lata mijają i dalej nic, no chyba, że coś przeoczyłem. Sprawa dotyczy tej księgi:

Archiwum parafii Sokolniki k. Gniezna AP 150 Sygnatura 44 1670-1705, 1722-1771 Liber copulatorum Konserwacja: p. Marek

I tu pytanie, na czym polega zlecenie kwerendy? Muszę podać konkretną osobę, której poszukuję czy wystarczy nazwisko? - Jeśli tak to czy wtedy otrzymuję pełne informacje na temat wpisów dot. osób o danym nazwisku?

Dodam, że księga jest mega interesująca, bo zawiera ok. 280 kart i pewnie wiele ważnych informacji. Mój ostatni przodek, którego znalazłem w tej parafii ur. się w 1717r. więc byłaby szansa na zrobienie kroku w przód w moich poszukiwaniach...

Re: Księga par. SOKOLNIKI k. Gniezna (AP150/44) - konserwacj

01 sty 2017, 22:12

Księgę zeskanowano i można przeglądać na komputerze.

Re: Księga par. SOKOLNIKI k. Gniezna (AP150/44) - konserwacj

02 sty 2017, 11:28

Dobra wiadomość, trzeba ponownie szukać w tej parafii. Tej i jeszcze jednej księgi na pewno nie maja Mormomi
Szukam Nowak [powiązania z Bazułkami] oraz Chudzi, Hudzi, Chudziccy, nawet pisani Chudzińscy
Małgorzata Bazułka d. Nowak
08.06.1833 Mączniki to siostra mojej linii
Franciszek Nowak
02.10.1827 Mączniki
oraz rodzeństwo linii mojej żony Aleksandry wywodząca się
od
Marianna p.v. Mrówczyńska s.v. Bubacz d. Nowak
01.08.1825 Mączniki
To wszystko dzieci : Jakub Nowak & Anna Nowak d. Chuda urodzeni 1789-1792 parafia św. Piotr i Sokolniki które się tam wzajemnie uzupełniają.
Rodzeństwa było 13/14 wszystkich wraz z tymi wymienionymi.
Pewne 100% wypisane dane i pewnie trochę szokują te pokrewieństwa.
Pewne linie emigrowały do USA

A dane Bazułka co przesłałem z okolic Cegielnia ,Ryszewo, Rogowo czy Tobie pasują [ wg. mnie 100%]
Odpowiedz