Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
02 lut 2017, 19:53
Witam
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego nie mogę otworzyć danych z parafii Nietrzanowo na Familysearch. Pojawia mi się okienko Sign In. Czy to znaczy, że mam się zarejestrować? Zrobiłam to ale i tak na pocztę nie dostałam informacji o aktywacji konta. Nie wiem co mam zrobić bo jestem jeśli chodzi o Familysearch nowicjuszką. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Agnieszka
03 lut 2017, 06:04
Komunikat 'To signed-in members of supporting organizations.' oznacza, że materiały te dostępne są tylko dla członków organizacji wspierających (materialnie) FamilySearch
03 lut 2017, 16:47
Dziękuję za informację.
Pozdrawiam
Agnieszka
06 lut 2017, 20:52
Wspmagane finansowo to znaczy jak ? >trzeba wpłacić jakąś sumę ,czy zapłacić za możliwość korzystania z danych . proszę o wytłumaczenie ,jak korzystać
07 lut 2017, 06:11
Tutaj
https://familysearch.org/volunteer/, w sekcji 'Donate money' masz wszystko wyjaśnione
07 lut 2017, 11:58
Dziękuję Pawle za wskazówki ,tylko żeby było jeszcze w języku polskim ,to byłoby super .
Chyba ,ze nie potrafię poszukać tłumaczenia !
07 lut 2017, 14:10
Aniu tak w skrócie: możesz zadeklarować dowolną wpłatę, okresową bądź jednorazową. Nie powiem Ci jakiej wysokości donacja uprawnia do statusu members of supporting organizations
07 lut 2017, 20:57
Dzięki ,postaram się dowiedzieć .
17 gru 2018, 19:51
Wygląda na to, że mormoni usunęli z familysearch wszystkie skany z kluczykiem zrobione w polskich Archiwach Państwowych. Ktoś coś słyszał może na ten temat?
17 gru 2018, 21:28
Przed chwilą sprawdziłem kilka moich parafii i "kluczyki" widnieją nadal.
17 gru 2018, 21:39
Czy istnieje w ogóle jakaś prawidłowość dotycząca cofania blokad na FS ? Czy to w ogóle się zdarza ?
17 gru 2018, 21:52
Nie, nie chodzi o to, że zdjęto blokady.
Wszystkie skany duplikatów z Archiwów Państwowych (miały kluczyk), które były udostępnione na familysearch do przeglądania w Centrach Historii Rodziny, zostały usunięte ze strony.
Na przykład:
familysearch.org/search/catalog/183903
Jeszcze kilka tygodni w Centrum Historii Rodziny można było przeglądać skany z parafii ewangelickiej w Śmiglu.
17 gru 2018, 23:19
Piotrze, też zauważyłem że wiele skanów "z kluczem" cofnięto do formatu "rolki". A to niestety oznacza że te mikrofilmy są praktycznie niedostępne.
Dotyczy to wg mojej obserwacji filmów sześciocyfrowych. Nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia tego utrudnienia.
Jest to drugie tak poważne utrudnienie w dostępie do mikrofilmów z terenu Polski na FS, po wiosennych ograniczeniach do akt z polskich archiwów kościelnych.
Tamto ograniczenie miało swoje uzasadnienie w RODO. Tutaj ten argument nie występuje.
Moje ciche życzenie: Niech te wycofane z FS księgi jak najszybciej trafią do Szukaj w archiwach.
Pozdrawiam,
Roman
17 gru 2018, 23:51
Czy dokumentacja fotograficzna sporządzona przez mormonów jest też w posiadaniu jakiejś organizacji w Polsce ? Dlaczego (jeżeli nie stoją za tym prawa autorskie) nie można jej udostępnić właśnie z Polski ?
Pozdrawiam - L.W.
18 gru 2018, 02:04
Roman_Szynka napisał(a):Piotrze, też zauważyłem że wiele skanów "z kluczem" cofnięto do formatu "rolki". A to niestety oznacza że te mikrofilmy są praktycznie niedostępne.
Dotyczy to wg mojej obserwacji filmów sześciocyfrowych. Nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia tego utrudnienia.
Jest to drugie tak poważne utrudnienie w dostępie do mikrofilmów z terenu Polski na FS, po wiosennych ograniczeniach do akt z polskich archiwów kościelnych.
Tamto ograniczenie miało swoje uzasadnienie w RODO. Tutaj ten argument nie występuje.Roman
Tez sie zastanawiam o co chodzi. Pewnie teraz pozamykaja wszystkie mormonskie biblioteki na caly swiecie. Tam mozna bylo jeszcze ogladnac te z kluczykiem. Teraz tylko w Salt Lake City.
Moja najwieksza obawa bedzie wprowadzenie oplat za ogladanie w internecie. Pewnie powoli do tego zmierza. No ale wtedy musza udostepnic wszystkie lata wlg RODO. Moze pracuja teraz nad dzieleniem filmow na lata a to kosztuje. Glupie to RODO jak but z lewej nogi. Ciekawe do czego to zmierza? Dadza jedna rolke za darmo lata 1600-1680 gdzie prawie zupelnie nie ma nazwisk nie mowiac o czytelnosci a reszta placic.
18 gru 2018, 09:45
Czy dokumentacja fotograficzna sporządzona przez mormonów jest też w posiadaniu jakiejś organizacji w Polsce ? Dlaczego (jeżeli nie stoją za tym prawa autorskie) nie można jej udostępnić właśnie z Polski ?
Kopie mikrofilmów są w posiadaniu tych archiwów w których były wykonywane zdjęcia. Duża część mikrofilmów ksiąg metrykalnych w poszczególnych archiwach są kopiami tych wykonywanych dla FS.
Pewnie teraz pozamykają wszystkie mormońskie biblioteki na całym świecie. Tam można było jeszcze oglądnąć te z kluczykiem. Teraz tylko w Salt Lake City.
Moją największą obawą będzie wprowadzenie opłat za oglądanie w internecie.
Krzysztofie możliwe jest że za jakiś czas duża część centrów przestanie być dostępnych. Stracą rację bytu gdyż nie będzie filmów z kluczem, a rolek nie można już zamawiać. Jeśli chodzi o opłaty to nie przypuszczam żeby zostały wprowadzone. Robiąc zdjęcia podpisywali jak sądzę umowę o niekomercyjnym czyli bezpłatnym udostępnianiu.
Filmy z terenów obecnej Ukrainy zostały rozbite na poszczególne księgi. Można je wyszukiwać wg klucza numeru mikrofilmów lub parafia - księgi. Może podobnie zrobią z mikrofilmami z terenów Polski. Wówczas nie będą blokowane księgi będące na jednym mikrofilmie z tymi co mają być niedostępne.
My opisujemy to co obserwujemy próbując wysunąć mniej lub bardziej trafne wnioski. Nie mamy lub nie umiemy znaleźć źródła gdzie byłoby to wszystko oficjalnie opisane.
Pozdrawiam,
Roman
18 gru 2018, 10:15
Faktycznie, kluczowy byłby podział mikrofilmów na Itemy i księgi - gdyby mormoni podzielili mikrofilmy, to ułatwiłoby to ich udostępnianie, także ze względu na RODO.
Jeżeli chodzi o sześciocyfrowe mikrofilmy, to według mnie coś musiało się wydarzyć na linii Naczelna Dyrekcja Archiwów Państwowych - mormoni.
Są to te same mikrofilmy, które są udostępniane przez NDAP w szukajwarchiwach, ale ciężko dociec, co mogło spowodować taką decyzję.
Tym bardziej, że są to z reguły mikrofilmy do 1874 roku (parafie), ewentualnie z pierwszych lat działalności USC (do 1891).
18 gru 2018, 14:29
Pokrojenie filmu na klatki to nie jest wielki problem. Ale wpisy aby RODO bylo szczesliwe trzeba bedzie jakos zakodowac sluby i rok, urodzenia i rok oraz zgony i rok. Wtedy co roku dolaczac automatycznie nowe lata. Troche pracy dla programistow oraz reczne wklepywanie danych. No ale wpierw musza sie pewnie uporac z dygilizacja calej bazy co ma byc w 2020 roku. Swoja droga jestem dla FS pelen podziwu.
Jestem ciekaw czy polskie archiwa koscielne, ktore robia zdjecia ksiag, ktore nie byly fotografowane przez FS dziela sie znalezionymi nowsciami z FS?
Jednak dzieki FS mamy zdjecia ksiag, ktore przez te 50 lat juz zdazyly sie kompletnie rozpasc i sa nie do uratowania.
27 gru 2018, 23:19
Na familysearch znalazłem "otwarte" do przeglądania księgi z parafii w Siekierkach Wielkich:
https://www.familysearch.org/search/catalog/1006900Może komuś się przyda.
Na tym samym mikrofilmie jest jeszcze księga zgonów z lat 1853-1920 z parafii w Rąbiniu.
Korzystajcie, póki nikt się nie zorientował
10 maja 2020, 17:02
Witam.
Aktualnie bez ograniczeń dostęp do wielu akt USC Wągrowiec:
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20LibraryPozdrawiam
Grzegorz