Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
15 mar 2017, 19:55
Od Przyjaciela otrzymałem oto taką prośbę:
...moja Babcia mieszkała w punktowcu na Dolnej
Wildzie 48 - tam są ich trzy pomiędzy Czajczą a Jerzego.
I pomiędzy pierwszym i drugim punktowcem (licząc od Jerzego) był stary
dom jednorodzinny. Istniał jeszcze w latach 60, być może na początku
70., potem babcia się wyprowadziła na Winogrady.
Nie mogę znaleźć żadnych zdjęć, na których byłoby widać ten dom. Ba,
nawet pani kustosz muzeum, z którą się dziś na spotkanie umówiłem, też nic
nie znalazła. Razem przejrzeliśmy kilka setek skanów zdjęć z tych
okolic.
Czy ktoś jest w stanie pomóc w znalezieniu śladu po tym domu?
15 mar 2017, 22:01
Stanisławie,
Według mojej wiedzy budynki przy Dolna Wilda 42, 44, 46, 48, 50 powstały raczej w bliskim początku lat 60 niż na początku lat 70.
Była to inwestycja istniejącej do dzisiaj Spółdzielni Mieszkaniowej HCP Cegielski. Być może u nich jest szansa na uzyskanie informacji o tym jak to wyglądało chronologicznie.
Możesz próbować skontaktować się ze SPOT, może choćby w ramach tego projektu:
http://www.codziennypoznan.pl/artykul/2 ... arej-wildyodnalazły się zdjęcia które nie zostały nigdy i nigdzie opublikowane ?
Jeżeli 'pani kustosz muzeum' to dr Magdalena Mrugalska-Banaszak to szanse nowe odkrycia ta ścieżką wydaja się mikre.
Niestety, zdjęć starej Wildy jak na lekarstwo a tych dostępnych w sieci naprawdę niewiele.
16 mar 2017, 10:46
Serdecznie dziękuje, informację przekażę.
Co do osoby kustosza to rzeczywiście była ona.
16 mar 2017, 19:52
Witam.Z tego co ja wiem to nr.50 był przed wojna bo tam mieszkało moje wujostwo Hetman i Reichelt.Pozdrawiam Irena
17 mar 2017, 08:06
To ja może się przywitam - jestem tym "przyjacielem", o którym Staszek wspomina w pierwszym wpisie. Postanowiłem jednak zarejestrować się tutaj, aby nie wykorzystywać innych
Zdjęcia u p. Magdy Mrugalskiej-Banaszak przejrzałem - niestety, żadne nie obejmowało tej okolicy. Pomysł z odwiedzinami w spółdzielni HCP jest godny rozważenia.
17 mar 2017, 08:09
irena kondrzycka napisał(a):Witam.Z tego co ja wiem to nr.50 był przed wojna bo tam mieszkało moje wujostwo Hetman i Reichelt.Pozdrawiam Irena
O, to jest interesująca informacja. Nie wiem jednak, czy mówimy o dokładnie tym samym miejscu - Dolnej Wildzie pomiędzy Czajczą a Jerzego? Numeracja budynków przed wojną zapewne była inna niż w latach 60/70.
17 mar 2017, 11:53
O numeracji ulicy Dolna Wilda było tutaj:
http://222.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... 20#p113854Według przedwojennej numeracji numery 47 i 48 to skrzyżowanie z ul. Chłapowskiego, numery 59 i 60 to skrzyżowanie z ul. Czajczą.
Fabryka keksów Wuka mieszcząca się pomiędzy ulicami Krzyżową a Św.Jerzego przed wojną miała numer 51/52, według nowej numeracji 60/62.
Książka adresowa miasta Poznania z roku 1933 podaje że numery 53-59 są niezabudowane.
Wynikałoby z tego że od Czajczej do Fabryki keksów Wuka nie było zabudowy mieszkalnej.
Jest też zdjęcie lotnicze z 1944:
http://poznan.wikia.com/wiki/Pozna%C5%8 ... aka_w_1944w dobrej jakości i tam:
przydałby się ekspert od zdjęć lotniczych, tak po amatorsku:
próbując nałożyć 'punktowce':
17 mar 2017, 12:05
Tomku, chylę czoła i serdecznie dziękuję za precyzyjną analizę oraz namiar na te zdjęcia lotnicze.
Z Twojego nałożenia punktowców na to zdjęcie wynikałoby, że dom, który próbuję odnaleźć, wskazuje lewa strzałka na tym ostatnim zdjęciu. Pamiętam, że był on widoczny dokładnie na wprost wyjścia z Dolnej Wildy 48. Skoro istniał w 1944, to prawdopodobnie był wybudowany przed wojną.
No to mam istotny trop, którego będę się trzymał.
Pozdrawiam serdecznie
Mirek
07 sty 2020, 09:18
Przypadkiem trafiłem na ten wpis.
Mieszkałem od 1959 r. w domu, o którym napisaliście.
Zajmowaliśmy wraz z dziadkami /którzy mieszkali tam od wojny/ pierwsze piętro.
W lipcu 1974 r. w związku z centralnymi dożynkami, które odbywały się na stadionie
na stadionie 22-lipca /taką wówczas miał nazwę/ wyburzono nasz dom
07 sty 2020, 17:23
Leszku,
Dziękuję za ciekawą informację o mojej, znaczy się naszej
Wildzie.
Jak rozumiem umiejscowienie adresu Dolna Wilda 48 pomiędzy tymi dwoma 'punktowcami' (od strony ulicy Jerzego, jak na obrazku powyżej) jest poprawne ?
Wydaje mi się że dość mgliście pamiętam widok tych zabudowań.
Nie od strony Dolnej Wildy ale równoległej, wewnętrznej, uliczki za 'punktowcami' i rzędem bliźniaczych do nich bloków za nimi. Przynajmniej od tej strony posesja chyba była ogrodzona płotem z ciemnych desek, zapewne impregnowanych starym olejem. Takie płoty były prawie wszędzie w tej okolicy i starszych zabudowaniach.
Czy masz może w rodzinnym albumie jakieś zdjęcie tego budynku ?
Jeżeli tak i nie miałbyś nic przeciwko jego upublicznieniu może warto byłoby zachować dla potomnych widok tego kawałka starej, nieistniejącej już Wildy ?
Bo jak widać z tego wątku - niewiele się tego zachowało.
08 sty 2020, 11:46
Opłotowanie było od strony ul. Dolna Wilda. Rozebrano je w latach 60-tych lub na początku 70-tych
Przed domem otoczona krzewami bzu stała figura Matki Boskiej, dookoła rosły
drzewa owocowe. Postaram się odszukać stare zdjęcia i upublicznić je.
Kiedyś w internecie ktoś opublikował zdjęcie tego budynku od strony ul Dolna Wilda ale nie zapisałem strony.
W miejscu punktowca /tego od strony ul. Św Jerzego były zabudowania, jedno bliżej ulicy mieszkalne, drugie gospodarcze.
W tych zabudowaniach mieszkał ich właściciel, którego własnością również był budynek, o którym wspominamy / te pierwsze wyburzono
gdy stawiano punktowce, nasz budynek pozostał. Nie jestem pewien czy dobrze zapamiętałem nazwisko właściciela ale najprawdopodobniej nazywał się Bibrowicz
08 sty 2020, 11:46
Opłotowanie było od strony ul. Dolna Wilda. Rozebrano je w latach 60-tych lub na początku 70-tych
Przed domem otoczona krzewami bzu stała figura Matki Boskiej, dookoła rosły
drzewa owocowe. Postaram się odszukać stare zdjęcia i upublicznić je.
Kiedyś w internecie ktoś opublikował zdjęcie tego budynku od strony ul Dolna Wilda ale nie zapisałem strony.
W miejscu punktowca /tego od strony ul. Św Jerzego były zabudowania, jedno bliżej ulicy mieszkalne, drugie gospodarcze.
W tych zabudowaniach mieszkał ich właściciel, którego własnością również był budynek, o którym wspominamy / te pierwsze wyburzono
gdy stawiano punktowce, nasz budynek pozostał. Nie jestem pewien czy dobrze zapamiętałem nazwisko właściciela ale najprawdopodobniej nazywał się Bibrowicz