Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

jak gmina ,parafia

12 kwi 2017, 20:39

witam ,-do jakiej parafii i gminy należy Brześnica, w Wielkopolsce .
Ostatnio edytowano 12 kwi 2017, 21:49 przez anuleczka2222, łącznie edytowano 1 raz

Re: jak gmina ,parafia

12 kwi 2017, 21:31

W parafii Wilczyn (pow.Konin) była miejscowość Brzescie (Brześce) . Mnie interesowała ta miejscowość na przełomie XVIII i XIXw. Na nowych mapach nie znajduję tej miejscowości. Na mapie z 1935 figuruje jako Brześce .
Pozdrawiam Halina

12 kwi 2017, 22:34

anuleczka2222 napisał(a):witam ,-do jakiej parafii i gminy należy Brześnica, w Wielkopolsce .

Na przełomie XVIII / XIX w. wieś Brzesnica należała do:
Parafii Dolsk
Dekanatu Szrzemskiego [Śremskiego]
powiat koscianski [kościański]
woj. poznanskie

Później występuje jako Brzeźnica, USC Dolsk.

Obrazek

13 kwi 2017, 10:09

Mój poprzedni post pisałam kiedy w zapytaniu była miejscowość Brześce. Nie uznałaś za stosowne podziękować , ale po mojej informacji zmieniłaś na Brześnicę. To zupełnie inna miejscowość. Rozumiem , że można się pomylić . Nie podoba mi się natomiast sposób w jaki z własnej pomyłki wybrnęłaś. Wyszło na to , że to ja pisałam nie na temat.
Halina

13 kwi 2017, 19:02

kulsob napisał(a):Mój poprzedni post pisałam kiedy w zapytaniu była miejscowość Brześce. Nie uznałaś za stosowne podziękować , ale po mojej informacji zmieniłaś na Brześnicę. To zupełnie inna miejscowość. Rozumiem , że można się pomylić . Nie podoba mi się natomiast sposób w jaki z własnej pomyłki wybrnęłaś. Wyszło na to , że to ja pisałam nie na temat.
Halina

Halinko ,ja Cię bardzo przepraszam .Nie miałam takiego zamiaru .Poprawiłam nazwę miejscowości ,p czym musiałam odejść od komputera i tak wyszło .Zostawiłam bez odpowiedzi za co przepraszam i dziekuję za pomoc .

Dance również dziękuję za pomoc

13 kwi 2017, 22:23

Nie ma sprawy :)
Pozdrawiam Halina
Odpowiedz