Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
03 cze 2017, 11:18
Witam,
Od dłuższego czasu próbuję rozwiązać zagadkę związaną z moimi 3×pradziadkami ale ciągle jest pełno znaków zapytania. Jako że sam nie mam już pomysłu chciałbym uprzejmie poprosić o pomoc forumowiczów.
Mam informację pochodzącą prawdopodobnie od pradziadka, że jego ojciec Stanisław urodził się 5.04.1849, a jego rodzicami byli Jakub Bartczak i Agnieszka Smyczewska. Tu wszystko wygląda fajnie ale problem zaczął się później.
Żoną tego Stanisława czyli mojego prapradziadka była Maria Zalewska i tu właśnie pojawia się kłopot. Znalazłem przez Poznan Project informację że brali oni (a może jednak nie oni) ślub w Mchach (1874) i udało mi się następnie odnaleźć ten dokument. Problem w tym, że jako rodzice Stanisława podani są Jakub Bartczak i… Rozalia Sujka.
[W Poznań Project jest ślub podobnej pary – Jacobus Bartczak i Rosalia Suykowna (1840 / Sośnica)]
Jakiś czas temu dzięki jednej z forumowiczek zdobyłem fragment „Księgi dusz” ze Starkówca z której poznałem miejsce urodzenia Stanisława – Kruczyn (choć z datą 25.04.1849). Dopiero wczoraj udało mi się dotrzeć do Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu, gdzie trafiłem na wpis który… potwierdza pierwotną informację czyli 5.04.1849, rodzice: Jacobus Bartczak i Agnes [S…] – nie udało mi się na 100% odcyfrować nazwiska ale coś zbliżonego do Smyczewska mogło by być chociaż nie ma „k” ale może miało być Smyczówna.
Co ciekawe Jakub jest opisany jako Custos, a przy ślubie Stanisława z Marią – Jakub (z żoną Rozalią) określony jest jako Custodis.
25 kwietnia nie urodził się inny Stanisław więc w tamtej księdze dusz ktoś się musiał pomylić.
Przejrzałem tę księgę z Kruczyna (a dokładniej parafii Kolniczki) wstecz i w przód ale nie znalazłem żadnych innych dzieci Jakuba i Agnieszki. Są natomiast dzieci Jakuba i Rozalii – Jadwiga (ur. 1851 - Kruczyn, zm. 1852 - Łaskawy; nazwisko Rozalii w tym wpisie wygląda bardziej na „Szykowna”) i Franciszek (ur. 1853 - Łaskawy – tu Rozalia nazywa się Suykowa).
Gdyby nie pierwotna informacja o rodzicach Stanisława (Jakub i Agnieszka) to nie byłoby problemu, bo gdyby pierwszą posiadaną informacją byłby ślub Stanisława (syna Jakuba i Rozalii) z Marią Zalewską wszystko by mi się zgadzało.
Dotarłem do aktów urodzenia mojego pradziadka i jego rodzeństwa (w tym wczesniej nieznanego – pewnie dlatego że wszystkie poprzednie dzieci zmarły) i tam jako rodzice wpisani są Stanisław i Maria. Oczywiście można założyć że znaleziony ślub w Mchach nie dotyczy tej pary ale czas i okolica się zgadza. Jeśli jednak rodzicami Stanisława byli Jakub i Rozalia to skąd w rodzinie wzięła się informacja – i to z dokładną datą urodzenia – że jego rodzice to Jakub i Agnieszka?
Jakub Bartczak ożenił się z Rozalią w 1840 i jeszcze w 1853 mieli wspólne dziecko więc Stanisław rodząc się w 1849 musiałby też być synem Rozalii – skoro jednak była nią Agnieszka to czy chodzi tu o dwóch Jakubów? Zaczynam już nawet podejrzewać że i tych Stanisławów mogło być dwóch…
Ewentualnego ślubu Jakuba i Agnieszki nawet nie wiem gdzie dokładnie szukać, podobnie jak aktów zgonu Jakuba (lub Jakubów), Agnieszki, Rozalii, a także Stanisława i Marii.
Z chęcią przyjmę wszelkie pomysły i sugestie.
03 cze 2017, 12:59
Jeśli jednak rodzicami Stanisława byli Jakub i Rozalia to skąd w rodzinie wzięła się informacja – i to z dokładną datą urodzenia – że jego rodzice to Jakub i Agnieszka?
Pierwsze co mi się nasuwa i czego nauczyłem się z czasem, wertując dokumenty to nie ufać nawet im
Pominę sprawę wieku osób bo tu twórczość radosna przechodzi wszelkie pojęcie.
W przypadku Twoich Przodków być może Rozalia używała drugiego/innego imienia Agnieszka. Często się tak zdarzało, zwłaszcza gdy dookoła mieszkali krewni o tym samym imieniu i nazwisku. Wówczas - dla odróżnienia - używano drugich imion bądź przydomków.
04 cze 2017, 21:24
Witam, na razie pobieżnie zająłem się tą sprawą , raczej wszystko wskazuje na to , że nazwisko rodowe Rozalii to Szyc stąd wpis w gok. Szyckówna, albo Szykówna. Nazwisko Szyc ( Schötz ?? ) też bardziej pasuje do nazwisk olęderskich z Kruczyna . W dokumencie drugiego dziecka z 1851 r. chrzestna jest Franciszka Szyc. Najlepiej skontaktuj się ze mną na maila to prześlę tobie skany tych dokumentów z Kolniczek będzie ci łatwiej je analizować. Może uda mi się więcej ich odnaleźć jak przybliżysz daty. Pozdrawiam Marek
mallkkontent@o2.pl
05 cze 2017, 17:48
Paweł Wietrzykowski napisał(a):Jeśli jednak rodzicami Stanisława byli Jakub i Rozalia to skąd w rodzinie wzięła się informacja – i to z dokładną datą urodzenia – że jego rodzice to Jakub i Agnieszka?
Pierwsze co mi się nasuwa i czego nauczyłem się z czasem, wertując dokumenty to nie ufać nawet im
Pominę sprawę wieku osób bo tu twórczość radosna przechodzi wszelkie pojęcie.
W przypadku Twoich Przodków być może Rozalia używała drugiego/innego imienia Agnieszka. Często się tak zdarzało, zwłaszcza gdy dookoła mieszkali krewni o tym samym imieniu i nazwisku. Wówczas - dla odróżnienia - używano drugich imion bądź przydomków.
Witam, też mi przeszła przez głowę myśl że to może być jedna osoba choć nazwiska nie są do siebie aż tak podobne.
05 cze 2017, 17:49
malkontent napisał(a):Witam, na razie pobieżnie zająłem się tą sprawą , raczej wszystko wskazuje na to , że nazwisko rodowe Rozalii to Szyc stąd wpis w gok. Szyckówna, albo Szykówna. Nazwisko Szyc ( Schötz ?? ) też bardziej pasuje do nazwisk olęderskich z Kruczyna . W dokumencie drugiego dziecka z 1851 r. chrzestna jest Franciszka Szyc. Najlepiej skontaktuj się ze mną na maila to prześlę tobie skany tych dokumentów z Kolniczek będzie ci łatwiej je analizować. Może uda mi się więcej ich odnaleźć jak przybliżysz daty. Pozdrawiam Marek
mallkkontent@o2.pl
Witam,
Dziękuję za odpowiedź. Postaram się jeszcze dzisiaj wysłać więcej informacji na PW.
08 cze 2017, 17:09
Jeszcze raz pozwolę sobie zająć głos. Skany prześlę dzisiaj. Jeśli chodzi o zapisy w Księdze dusz to pomyłki są bardzo często. Ja mam odnotowane księgi AP Gniezno z Kolniczek, Kruczyna i Boguszyna i w każdej z tych ksiąg dotyczących moich przodków są pomyłki : zapisu poprawnego nazwiska, raz tak raz siak, dat ur. , imion do dośc naturalne, dokumenty prowadziła osoba piśmienna, ale dane były podawane przez oświadczających a tu pamięć czy przekręcenia to rzecz naturalna.
W skanach przesłanych ja odczytuję w przypadku zapisu aktu urodzenia Stanisława 5.04.1849, Kruczyn : Jakub Bartczak i Agnieszka Szugcówna, akt ur. Jadwiga 29.081851 Kruczyn : Jakub Bartczak i Rozalia Szcykówna ( chrzestna Franciszka Szyc ), akt zgonu Jadwiga Bartczak , Łaskawy 23.09.1852 rodzice Jakub Bartczak i Rozalia Szykowna ( zgłaszał ojciec ), akt ur Franiszek 5.08.1853 r. Łaskawy rodz. Jakub Bartczak i Rozalia Szcykowa. Przy czym Łaskawy to wioska dzisiaj nieistniejąca dosłownie za miedzą z Kolniczkami a Kolniczki sąsiadujące z Kruczynem i Kruczynkiem. Raczej sądzić należy że Agnieszka i Rozalia to ta sama osoba, ale w mojej rodzinie mam przypadek gdzie Bolesław Pawłowski właśnie z Kruczyna żeni się z siostrą mego pradziadka Marianną Szelerską ( Kruczyn ) i po jej śmierci przy porodzie, po kilku miesiącach żeni się z jej siostrą Julianną Szelerską i ma z nią kolejne dzieci. Tak więc nie wykluczałbym , że pomiędzy urodzinami Stanisława w1849 a urodzinami Jadwigi w1851 , ( jest ponad 2 lata ) mogło dojść do śmierci Agnieszki, a Jakub ożenił sie ponownie z jej siostrą Rozalią. Warto byłoby sprawdzić dokumenty w Mchach skoro pierwszy ślub był w Mchach. Przepraszam, że również odpowiadam na forum , ale jest pewne zainteresowanie tym tematem to może ktoś jeszcze z tych sugestii skorzysta, a może szerzej skomentuje.
Pozdrawiam Marek