Ewo.
Mam wyrzuty, że nie zrobiłam tego, co uczyniłam poprzez PV w stosunku do wielu, wielu początkujących użytkowników, czyli nie napisałam do Ciebie wiadomości z informacją, abyś podpisywała Swoje posty, ponieważ ...
Uszło to mojej uwadze, nie zdążyłam i stało się.
Rada: nie dziękuj "z góry" jak to dotychczas czyniłaś, tego nikt w treści postu pytającego nie zauważa.
mae10 napisał(a):Wierzbie ( k/ Wielunia) 18 I 1892 stawił się Jan Łuczak lat 53 mający Weteran Zołnierz z 18łku inwalida w Wierzbiu zamieszkały
To jest mój pradziadek chciałabym się coś więcej dowiedzieć o Weteran? Inwalida?
A teraz przejdę do Twojego pytania i mojej skromnej wiedzy w tym temacie.
Otóż w księgach metrykalnych jest rubryka status, w którą księża wpisywali kim jest osoba zgłaszająca chrzest czy zgon.
Jan Łuczak został zapewne określony w tej rubryce jako weteran i inwalida, co należy rozumieć, że brał udział wojnie (wojnach) będąc żołnierzem 18 Pułku i tam został ranny co spowodowało trwałe kalectwo (inwalidztwo), a być może i trwałą niezdolność do wykonywania pracy.
W narracyjnych aktach z zaboru rosyjskiego nie było rubryk, ale ksiądz wpisywał status w treści aktu, przed lub zaraz za nazwiskiem zgłaszającego.
Ostatnio edytowano 08 sie 2017, 08:38 przez
DankaW, łącznie edytowano 1 raz