Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

von i herb

07 sie 2017, 16:42

Witam. Proszę o wytłumaczenie następującej sprawy, być może dla znawców całkiem prostej. W swoich poszukiwaniach dotarłem do osoby, przed nazwiskiem której napisane jest "von". Co to oznacza? Szlachectwo? Jak to się ma do pisania nazwy herbu po nazwisku? I co to oznacza? Taką pisownię znalazłem w innym źródle i chciałbym dociekać tego, czy chodzi o tą samą osobę. pozdrawiam - Wiktor

Re: von i herb

07 sie 2017, 16:47

Nie koniecznie "von" oznacza szlachectwo. Jak w większości języków o rdzeniu germańskim oznacza "pochodzenie z"- ktoś z Miejsca. Ale np. w zaborze austriackim łatwo było 'kupić' sobie szlachectwo i zostać Hrabią z przedrostkiem 'von' przed nazwiskiem.

07 sie 2017, 17:11

Chodzi mi konkretnie o nazwisko Podlewski. W jednym przypadku mam von Podlewskiego, a w drugim Podlewskiego h. Poraj. Jestem na etapie sprawdzania tego, czy to są syn i ojciec. Jak w tym przypadku mają się te dodatki? - Wiktor

07 sie 2017, 20:20

Tutaj masz podobny wątek, który powinien Tobie sporo wyjaśnić:)

http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... -135.phtml

09 sie 2017, 14:50

Dziękuję.
Odpowiedz