Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Kołodziejczak - poszukuję

16 lis 2017, 23:01

Poszukuję kontaktu z osobami spokrewnionymi z rodziną Kołodziejczak. Protoplaści z początku XIX wieku wywodzą się ze Strzelec Wielkich w powiecie gostyńskim.

Re: Kołodziejczak - poszukuję

28 gru 2017, 18:21

kol napisał(a):Poszukuję kontaktu z osobami spokrewnionymi z rodziną Kołodziejczak. Protoplaści z początku XIX wieku wywodzą się ze Strzelec Wielkich w powiecie gostyńskim.

Witam.
Stefan Kołodziejczak ur. 1907, zm. 4.III.1968.
żona - Władysława Kaniewska ur. 24.VI.1920, zm. 7.XI.1990.
Gostyń.

Mam ich w swoim drzewie.
Jeżeli to Ciebie interesuje, chętnie podam więcej. { nie wiem jak się zwracać do Ciebie, nie ma imienia}

Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.

28 gru 2017, 22:04

Witam!
Dziękuję bardzo za zainteresowanie. Nie mam takiej osoby w swoim drzewie. Wydaje mi się, że ślady prowadzą do Nowego Miasta, a to trochę odbiegamy od Strzelec Wielkich. Może się jednak mylę. Co wiesz na temat jego przodków? Ze Strzelec W. wywodzą się co najmniej 3 niezależne od siebie rodziny (rody) o tym nazwisku.
Ale z innej beczki. Liceum w Gostyniu to moja "Buda", rocznik 1965. Mój kolega Grzegorz Kaniewski z Gostynia, czy znasz? Jestem "widoczny" w Muzeum w Gostyniu. Mieszkam we Wrocławiu.

Pozdrawiam Ryszard

29 gru 2017, 14:50

kol napisał(a):Witam!
Dziękuję bardzo za zainteresowanie. Nie mam takiej osoby w swoim drzewie. Wydaje mi się, że ślady prowadzą do Nowego Miasta, a to trochę odbiegamy od Strzelec Wielkich. Może się jednak mylę. Co wiesz na temat jego przodków? Ze Strzelec W. wywodzą się co najmniej 3 niezależne od siebie rodziny (rody) o tym nazwisku.
Ale z innej beczki. Liceum w Gostyniu to moja "Buda", rocznik 1965. Mój kolega Grzegorz Kaniewski z Gostynia, czy znasz? Jestem "widoczny" w Muzeum w Gostyniu. Mieszkam we Wrocławiu.

Pozdrawiam Ryszard

Witam.

Rodzice Stefana ur. 1907 to:
Sylwester Kołodziejczak i Władysława - więcej danych nie mam.
Rodzeństwo Stefana :
Stanisław.
Leon.
Feliks - żona Stanisława Breskowiak?.
Weronika ur. 3.II.1917, zm. 1.IX.1983 - mąż Galuziński Władysław.
Druga żona Sylwestra - Emilia z d. Pośpieszyńska, zm. II.1959.
Dziecko z tego związku - Maria.

Na pewno Kołodziejczaki przewijali się w gostyńskim - do tej pory mieszkają.
Przeglądając akta gostyńskie w poszukiwaniu swoich napotykałam to nazwisko.

Ryszard, proszę odczytaj PW.
Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.

29 gru 2017, 15:12

Dziękuję za odpowiedź. Nie jestem biegły w tej korespondencji. Co to znaczy PW i gdzie szukać?
Pozdrawiam
Ryszard

29 gru 2017, 15:21

Są to wiadomości tzw.prywatne.
Po lewej stronie, na górze, pod symbolem WTG jest zaznaczenie, czy jesteś zalogowany, czy też nie. Obok jest ikonka wiadomości i powiadomienie, jeżeli masz jakąś wiadomość do odczytania. Klikasz w to powiadomienie i otwierają się prywatne wiadomości.
Nie wiem, czy fachowo Tobie wyjaśniłam, bo też jestem laikiem w większości spraw. Gdybyś miał dalej problem z tym, to zadaj pytanie na forum w Potrzebuję pomocy - inni na pewno lepiej i dokładniej wyjaśnią o co chodzi.

Kaniewska Małgorzata.
Odpowiedz