Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
17 sty 2018, 21:26
Witam wszystkich.
Chciałbym Was poprosić o pomoc przy zidentyfikowaniu jednego z moich zdjęć rodzinnych. Zdjęcie przedstawia mojego pradziadka. Przesyłam link:
https://imageshack.com/a/img924/916/IzCZKH.jpgStarałem się znaleźć informację n.t. jego munduru, jesli takowy jest porzedstawiony na zdjęciu (niestety kompletnie się na tym nie znam, wybaczcie
).
Nie wiem nic na jego temat. Prababcia nic nie mówiła na jego temat. Jedynie tyle, że mógł być Niemcem.
Jeśli ktoś będzie mnie w stanie wesprzeć w poszukiwaniach, będę wdzięczny
Pozdrawiam.
17 sty 2018, 22:30
U mnie nie wyświetla się,bo może zawierać błędy.
17 sty 2018, 22:55
U mnie się wyświetla
17 sty 2018, 23:09
Widać tu tylko niewielką część munduru i niestety nie widać guzików.
Wygląda to na mundur górniczy. Nie jest to mundur galowy - czarny, a mundur służbowy - szary, czy też stalowy.
Widoczne są dystynkcje górnicze. Pojedynczy prosty złoty haft ozanacza, że jest to górnik (w skali, rosnąco: górnik, technik górniczy, inżynier górniczy, dyrektor górniczy, generalny dyrektor górniczy, generalny dyrektor górnictwa).
Trzy rozetki "młotki" świadczą, że jest to górnik I stopnia (w skali, rosnąco: III, II, I stopnia), czyli najwyższy stopień górnika.
Nic nie piszesz o rejonie, w którym mieszkał pradziadek. Skoro, według rodzinnych przekazów, mógł być Niemcem, to prawdopodobnie mógł żyć na Śląsku i pracować w którejś ze śląskich kopalni.
17 sty 2018, 23:15
Cała historia jest bardzo pogmatwana. Prabacia pochodziła z Baranowa, dziś woj. Wielkopolskie. Z opowieści wiem tyle, że w 1931 (pod koniec) wyjechała ,,na roboty'' do Niemiec. Nie wiadomo było gdzie, wszyscy myśleliśmy, że to były tereny dzisiejszej Saksonii. Jednak znalazłem jej karty meldunkowe i tam jest notka, że w roku 1932 była zameldowana w Wolnicy 1 m 1. Teraz Wolnica leży w Polsce na północ od Olsztyna (co potwierdza tezę, że w okresie międzywojennym były to tereny Rzeszy).
Tylko jedno mi w tym nie pasuje. Dziadek ma miejsce urodzenia wpisane Poznań. To w zasadzie szmat drogi i z Baranowa i z Wolnicy...
Wszystko jest pogmatwane, ale zbiera się w całość powoli.
18 sty 2018, 06:42
Wolnica to byla ulica, /nie wiem czy jeszcze jest/ w Poznaniu,
znalazles adres w kartach meldunkowych,w kartotece, tak ?
To chodzi o ul.Wolnica 1 m 1 w Poznaniu a nie miejscowosc Wolnica.
18 sty 2018, 07:07
Hania napisał(a):Wolnica to byla ulica, /nie wiem czy jeszcze jest/ w Poznaniu,
znalazles adres w kartach meldunkowych,w kartotece, tak ?
To chodzi o ul.Wolnica 1 m 1 w Poznaniu a nie miejscowosc Wolnica.
http://poznan.wikia.com/wiki/Ulica_WolnicaWiki podaje tam jedną nieprawdziwą informację. Plac Wroniecki powstał po wyburzeniu średniowiecznych fortyfikacji, a nie pruskich.
18 sty 2018, 12:37
Więc jednak to Poznań
Na miejscu, przy ul. Wolnica 1 m 1 stoi teraz budynek Straży Pożarnej. Czy adres zameldowania dotyczy tych kamienic naprzeciw OSP ?
18 sty 2018, 15:39
ul.Wolnica 1 m. 1
Rok 1930 właściciel: Gmina Miejsja, zamieszkuje: niestety nie ma podziału na mieszkania ale jest Bzdręga Stanisław
Rok 1933 właściciel: Magistrat Miasta, zamieszkuje: Bzdręga Stanisław dozorca
19 sty 2018, 23:03
Przepraszam za nieobecnosć, bo chociaż byłem online to nie korzystałem z internetu.
Oczywiście, że dziękuję wszystkim, którzy pomogli mi w jakikolwiek sposób w tym poście
Wasze informacje na pewno mnie przybliżą do poznania rodzinnej tajemnicy.
Dziękuję i pozdrawiam jeszcze raz
irek
15 lut 2018, 10:56
Witam ponowinie
Ostatnio chodzi mi po głowie pewna myśl odnośnie zdjęcia w wątku.
Otóż czy znajdują się gdzieś spisy górników w II RP lub III Rzeszy, które zawieraja właśnie zdjecie legitymacyjne?
Wiem, że to zwariowany pomysł i szukanie igły w stogu siana, ale bardzo chciałbym sie dowiedzieć kim był mój pradziadek.
Wiem, że mój wujek w latach 70-tych pracował na kopalni i miał właśnie taką książeczkę.
Nie mam pojęcia jak sie do tego zabrać...
Pozdrawiam
15 lut 2018, 11:32
irek5513 napisał(a):
Wiem, że mój wujek w latach 70-tych pracował na kopalni i miał właśnie taką książeczkę.
Książeczka zdjęciem to mogła być tylko legitymacja ubezpieczeniowa . Przepustka była ze zdjęciem ale np. W mojej miejscowości obowiązywała dopiero w stanie wojennym. Przepustką była jednostronicowa. Innych książeczek ze zdjęciem nie było. Może bardziej sprecyzujesz jaką wujek miał książeczkę. Jesteś pewien źe to była pracownicza?
15 lut 2018, 11:36
Tak, to była książeczka, taka granatowa. Mój wujek pracował na kopalni w latach 70-tych. Bardzo przypominała te stare dowody zielone tylko właśnie była dokumentem na kopalni. Było tam zdjecie, wszystkie dane i nazwa kopalni, w której pracował. W dalszej części znajdowały się pieczątki zakładowe, nie pamiętam dokładnie bo nie mieszkam już w domu i nie mam jej pod ręką.
Ale kilkanaście razy miałem ją w ręce i zapamiętałem właśnie, że to była ksiażeczka z kopalni.
15 lut 2018, 11:50
W takim razie mógł to być inny rodzaj przepustki. Jest to możliwe bo przepustki na kopalniach mogły być różne. Inne książeczki raczej nie miały zdjęć. Mój ojciec pracował w kopalni i nic innego ze zdjęciem nie miał.
15 lut 2018, 11:58
A czy jest cokolwiek innego jakieś spisy górników cokolwiek, listy osobowe, gdzie mogę sprawdzić coś na ten temat?
Chociaż on mógł być kimkolwiek, bo nie znam nawet nazwiska i imienia.
W akcie urodzenia dziadka figuruje Franciszek jako ojciec tylko moja prababcia nie wyszła nigdy za mąż a imię można było zmyślić. Dawniej chyba ciąża bez ślubu była wstydem...
15 lut 2018, 12:39
Nie znasz nazwiska. Domyslam się, źe dziadek ma nazwisko po matce. Jak chcesz go znaleźć mając taki spis? Wiesz chociaż w jakiej kopalni mógł pracować? Może się mylę ale uważam, źe jest to nierealne.
15 lut 2018, 12:44
Tak, miał nazwisko po matce.
Szczerze to chyba nigdy się nie dowiem, kim on był.
15 lut 2018, 17:41
Patrzyłeś straty.pl
W bazie jest Bzdręga Stanisław
Klikając na lp. pokaże się opis.Może to on?
17 lut 2018, 13:21
Celodop napisał(a):Patrzyłeś straty.pl
Proszę o link do bazy.
Pozdrawiam
17 lut 2018, 13:25
irek5513 napisał(a):Celodop napisał(a):Patrzyłeś straty.pl
Proszę o link do bazy.
Pozdrawiam
http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazieWpisz nazwisko.