Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Rodzinne zdjęcie

17 sty 2018, 21:26

Witam wszystkich.
Chciałbym Was poprosić o pomoc przy zidentyfikowaniu jednego z moich zdjęć rodzinnych. Zdjęcie przedstawia mojego pradziadka. Przesyłam link:

https://imageshack.com/a/img924/916/IzCZKH.jpg

Starałem się znaleźć informację n.t. jego munduru, jesli takowy jest porzedstawiony na zdjęciu (niestety kompletnie się na tym nie znam, wybaczcie :) ).
Nie wiem nic na jego temat. Prababcia nic nie mówiła na jego temat. Jedynie tyle, że mógł być Niemcem.
Jeśli ktoś będzie mnie w stanie wesprzeć w poszukiwaniach, będę wdzięczny ;)
Pozdrawiam.

Re: Rodzinne zdjęcie

17 sty 2018, 22:30

U mnie nie wyświetla się,bo może zawierać błędy.

17 sty 2018, 22:55

U mnie się wyświetla :-)

17 sty 2018, 23:09

Widać tu tylko niewielką część munduru i niestety nie widać guzików.
Wygląda to na mundur górniczy. Nie jest to mundur galowy - czarny, a mundur służbowy - szary, czy też stalowy.
Widoczne są dystynkcje górnicze. Pojedynczy prosty złoty haft ozanacza, że jest to górnik (w skali, rosnąco: górnik, technik górniczy, inżynier górniczy, dyrektor górniczy, generalny dyrektor górniczy, generalny dyrektor górnictwa).
Trzy rozetki "młotki" świadczą, że jest to górnik I stopnia (w skali, rosnąco: III, II, I stopnia), czyli najwyższy stopień górnika.
Nic nie piszesz o rejonie, w którym mieszkał pradziadek. Skoro, według rodzinnych przekazów, mógł być Niemcem, to prawdopodobnie mógł żyć na Śląsku i pracować w którejś ze śląskich kopalni.

17 sty 2018, 23:15

Cała historia jest bardzo pogmatwana. Prabacia pochodziła z Baranowa, dziś woj. Wielkopolskie. Z opowieści wiem tyle, że w 1931 (pod koniec) wyjechała ,,na roboty'' do Niemiec. Nie wiadomo było gdzie, wszyscy myśleliśmy, że to były tereny dzisiejszej Saksonii. Jednak znalazłem jej karty meldunkowe i tam jest notka, że w roku 1932 była zameldowana w Wolnicy 1 m 1. Teraz Wolnica leży w Polsce na północ od Olsztyna (co potwierdza tezę, że w okresie międzywojennym były to tereny Rzeszy).
Tylko jedno mi w tym nie pasuje. Dziadek ma miejsce urodzenia wpisane Poznań. To w zasadzie szmat drogi i z Baranowa i z Wolnicy...
Wszystko jest pogmatwane, ale zbiera się w całość powoli.

18 sty 2018, 06:42

Wolnica to byla ulica, /nie wiem czy jeszcze jest/ w Poznaniu,
znalazles adres w kartach meldunkowych,w kartotece, tak ?
To chodzi o ul.Wolnica 1 m 1 w Poznaniu a nie miejscowosc Wolnica.

18 sty 2018, 07:07

Hania napisał(a):Wolnica to byla ulica, /nie wiem czy jeszcze jest/ w Poznaniu,
znalazles adres w kartach meldunkowych,w kartotece, tak ?
To chodzi o ul.Wolnica 1 m 1 w Poznaniu a nie miejscowosc Wolnica.

http://poznan.wikia.com/wiki/Ulica_Wolnica

Wiki podaje tam jedną nieprawdziwą informację. Plac Wroniecki powstał po wyburzeniu średniowiecznych fortyfikacji, a nie pruskich.

18 sty 2018, 12:37

Więc jednak to Poznań :)
Na miejscu, przy ul. Wolnica 1 m 1 stoi teraz budynek Straży Pożarnej. Czy adres zameldowania dotyczy tych kamienic naprzeciw OSP ?

18 sty 2018, 15:39

ul.Wolnica 1 m. 1
Rok 1930 właściciel: Gmina Miejsja, zamieszkuje: niestety nie ma podziału na mieszkania ale jest Bzdręga Stanisław
Rok 1933 właściciel: Magistrat Miasta, zamieszkuje: Bzdręga Stanisław dozorca

19 sty 2018, 23:03

Przepraszam za nieobecnosć, bo chociaż byłem online to nie korzystałem z internetu.
Oczywiście, że dziękuję wszystkim, którzy pomogli mi w jakikolwiek sposób w tym poście :)
Wasze informacje na pewno mnie przybliżą do poznania rodzinnej tajemnicy.
Dziękuję i pozdrawiam jeszcze raz :)
irek

15 lut 2018, 10:56

Witam ponowinie :)
Ostatnio chodzi mi po głowie pewna myśl odnośnie zdjęcia w wątku.
Otóż czy znajdują się gdzieś spisy górników w II RP lub III Rzeszy, które zawieraja właśnie zdjecie legitymacyjne?
Wiem, że to zwariowany pomysł i szukanie igły w stogu siana, ale bardzo chciałbym sie dowiedzieć kim był mój pradziadek.
Wiem, że mój wujek w latach 70-tych pracował na kopalni i miał właśnie taką książeczkę.
Nie mam pojęcia jak sie do tego zabrać...
Pozdrawiam

15 lut 2018, 11:32

irek5513 napisał(a):
Wiem, że mój wujek w latach 70-tych pracował na kopalni i miał właśnie taką książeczkę.

Książeczka zdjęciem to mogła być tylko legitymacja ubezpieczeniowa . Przepustka była ze zdjęciem ale np. W mojej miejscowości obowiązywała dopiero w stanie wojennym. Przepustką była jednostronicowa. Innych książeczek ze zdjęciem nie było. Może bardziej sprecyzujesz jaką wujek miał książeczkę. Jesteś pewien źe to była pracownicza?

15 lut 2018, 11:36

Tak, to była książeczka, taka granatowa. Mój wujek pracował na kopalni w latach 70-tych. Bardzo przypominała te stare dowody zielone tylko właśnie była dokumentem na kopalni. Było tam zdjecie, wszystkie dane i nazwa kopalni, w której pracował. W dalszej części znajdowały się pieczątki zakładowe, nie pamiętam dokładnie bo nie mieszkam już w domu i nie mam jej pod ręką.
Ale kilkanaście razy miałem ją w ręce i zapamiętałem właśnie, że to była ksiażeczka z kopalni.

15 lut 2018, 11:50

W takim razie mógł to być inny rodzaj przepustki. Jest to możliwe bo przepustki na kopalniach mogły być różne. Inne książeczki raczej nie miały zdjęć. Mój ojciec pracował w kopalni i nic innego ze zdjęciem nie miał.

15 lut 2018, 11:58

A czy jest cokolwiek innego jakieś spisy górników cokolwiek, listy osobowe, gdzie mogę sprawdzić coś na ten temat?
Chociaż on mógł być kimkolwiek, bo nie znam nawet nazwiska i imienia.
W akcie urodzenia dziadka figuruje Franciszek jako ojciec tylko moja prababcia nie wyszła nigdy za mąż a imię można było zmyślić. Dawniej chyba ciąża bez ślubu była wstydem...

15 lut 2018, 12:39

Nie znasz nazwiska. Domyslam się, źe dziadek ma nazwisko po matce. Jak chcesz go znaleźć mając taki spis? Wiesz chociaż w jakiej kopalni mógł pracować? Może się mylę ale uważam, źe jest to nierealne.

15 lut 2018, 12:44

Tak, miał nazwisko po matce.
Szczerze to chyba nigdy się nie dowiem, kim on był.

15 lut 2018, 17:41

Patrzyłeś straty.pl
W bazie jest Bzdręga Stanisław
Klikając na lp. pokaże się opis.Może to on?

17 lut 2018, 13:21

Celodop napisał(a):Patrzyłeś straty.pl

Proszę o link do bazy.
Pozdrawiam

17 lut 2018, 13:25

irek5513 napisał(a):
Celodop napisał(a):Patrzyłeś straty.pl

Proszę o link do bazy.
Pozdrawiam

http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie
Wpisz nazwisko.
Odpowiedz