18 lut 2018, 15:44
19 lut 2018, 08:27
19 lut 2018, 09:01
Titas napisał(a):Mam serdeczną prośbę o pomoc w ustaleniu miejscowości i parafii. W akcie ślubu znajduje się adnotacja dotycząca pochodzenia panny młodej Franciszki Wolniewicz jako "...urodzoną w Ostrowie w W. X. poznańskim ...". Nie wiem czy idzie o Ostrów Wielkopolski czy też o inną miejscowość. Z tego powodu mam pytanie - jaka to może być miejscowość lub parafia (bo przecież jedno nie musi się pokrywać z drugim) ? Z tych też względów nie umieszczam tego postu w kategoriach "Jaka to parafia", "Jaka to miejscowość".
http://szukajwarchiwach.pl/54/776/0/6.1 ... jYwxiSmjjw
Serdecznie - Leszek Wojciechowski.Ewa Alicja napisał(a):Ja bym to odczytała jako "urodzona w Ostrowicu" , ale to prawie 100km od miejsca ślubu.
dane rodziców Grzegorz i Marianna, panna urodzona w 1821 może tym tropem poszukać w Basi...
Parafia katolicka Lądek, wpis 22 / 1862
Józef Przybylski (23 lat)
ojciec: Mateusz Przybylski , matka: Marianna Dobtychłop
Franciszka Wolniewicz (22 lat)
ojciec: Grzegorz Wolniewicz , matka: Marianna
19 lut 2018, 09:13
DankaW napisał(a):Titas napisał(a):Mam serdeczną prośbę o pomoc w ustaleniu miejscowości i parafii. W akcie ślubu znajduje się adnotacja dotycząca pochodzenia panny młodej Franciszki Wolniewicz jako "...urodzoną w Ostrowie w W. X. poznańskim ...". Nie wiem czy idzie o Ostrów Wielkopolski czy też o inną miejscowość. Z tego powodu mam pytanie - jaka to może być miejscowość lub parafia (bo przecież jedno nie musi się pokrywać z drugim) ? Z tych też względów nie umieszczam tego postu w kategoriach "Jaka to parafia", "Jaka to miejscowość".
http://szukajwarchiwach.pl/54/776/0/6.1 ... jYwxiSmjjw
Serdecznie - Leszek Wojciechowski.Ewa Alicja napisał(a):Ja bym to odczytała jako "urodzona w Ostrowicu" , ale to prawie 100km od miejsca ślubu.
dane rodziców Grzegorz i Marianna, panna urodzona w 1821 może tym tropem poszukać w Basi...
Parafia katolicka Lądek, wpis 22 / 1862
Józef Przybylski (23 lat)
ojciec: Mateusz Przybylski , matka: Marianna Dobtychłop
Franciszka Wolniewicz (22 lat)
ojciec: Grzegorz Wolniewicz , matka: Marianna
Alicjo,
Leszek właśnie z tego aktu który wskazałaś prosi o odczytanie.
Wpis co do miejsca urodzenia wg mnie brzmi urodzona w Ostrowie w W. X. Poznańskim ...
19 lut 2018, 09:15
19 lut 2018, 09:27
19 lut 2018, 10:02
Hania napisał(a):Nie w temacie ale wazne, Titas/Leszku czy moglbys napisac poprawnie nazwiska,
ktorymi jestes zainteresowany ? Przeciez to jakis haos, nie stosujesz odstepow.
Miej troche szacunku dla Uzytkownikow tego Forum i zasad jezyka polskiego. Dziekuje.
A na temat:, odczytuje w Ostrowie.
19 lut 2018, 10:22
Ewa Alicja napisał(a):Doprecyzuję, chodzi mi o to, że to nie musi być OSTRÓW WIELKOPOLSKI tylko inna miejscowość o podobnie brzmiacej nazwie, a jest ich trochę np:
Ostrowo – wieś w woj. wielkopolskim, w powiecie gostyńskim, w gminie Gostyń
Ostrowo – wieś w woj. wielkopolskim, w powiecie konińskim, w gminie Wierzbinek
Ostrowo – wieś w woj. wielkopolskim, w powiecie słupeckim, w gminie Powidz
Ostrowo – wieś w woj. wielkopolskim, w powiecie śremskim, w gminie Śrem
Szukałabym najbliżej miejscowości od Lądka, gdzie odbył się ślub. Sierota w +/-1843 roku przewędrowała sobie prawie 100 km od Ostrowa Wlkp. do Lądku
teraz jasne?
edytuję, bo znalazłam coś, co Autora postu może zainteresować lub pomóc
Młodojewo (par. rzymskokatolicka) - akt małżeństwa, rok 1858
Jan Opielski (29 lat) , rodzice: Andrzej Opielski , Maryanna ,
Jadwiga Wolniewicz (26 lat) rodzice: Grzegorz Wolniewicz , Maryanna ---- czyli siostra Franciszki, lata urodzenia zbliżone, rodzice sie zgadzają no i blisko do Lądka
19 lut 2018, 10:30
19 lut 2018, 11:26
19 lut 2018, 11:28
Titas napisał(a):... Reasumując - to nie Ostrów Wielkopolski i nie Młodojewo. Dziwi mnie wpis o Wielkim Księstwie Poznańskim gdyż Młodojewo znajdujące się w Królestwie Polskim leży o krok od granicy z Prusami i dla miejscowych nie było to miejsce abstrakcyjne.
Pytanie zadałem bo nie miałem pewności i wiedzy. Jak widać zasadnie. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Leszek Wojciechowski.
19 lut 2018, 11:36
Hania napisał(a):Leszku, wlasnie chodzi o spacje, to chyba miesci sie w zakresie
zasad polskiej pisowni ? Tak jak napisalam to haos.
Jesli umieszczenie ich nic nie daje bez kontekstu to nie umieszczaj
a raczej moze zaloz temat z danym nazwiskiem i dodaj informacje dotyczace
danego nazwiska, ktore posiadasz. Wtedy napewno ktos sie odezwie
19 lut 2018, 11:39
DankaW napisał(a):Titas napisał(a):... Reasumując - to nie Ostrów Wielkopolski i nie Młodojewo. Dziwi mnie wpis o Wielkim Księstwie Poznańskim gdyż Młodojewo znajdujące się w Królestwie Polskim leży o krok od granicy z Prusami i dla miejscowych nie było to miejsce abstrakcyjne.
Pytanie zadałem bo nie miałem pewności i wiedzy. Jak widać zasadnie. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Leszek Wojciechowski.
W akcie małżeństwa Franciszki jest wpis "urodzona w Ostrowie", nie jest określone nic poza tym. Nie koniecznie należy to rozumieć, że chodzi o Ostrów dziś Wielkopolski.
Gdzie urodzona - w Ostrowie.
Niedaleko Młodojewa, ale w Wielkim Księstwie Poznańskim ( wg spisu miejscowości Mycielskiego) w powiecie witkowskim leży miejscowość Ostrowo (dziś z dod. Kościelne).
Zatem zadając pytanie - gdzie urodzona?, w odpowiedzi ksiądz usłyszał w Ostrowie - i jest to całkiem prawidłowa odpowiedź.
Terytorialnie miejscowość należała do parafii Powidz, ale administracyjnie położona była w Wielkim Księstwie Poznańskim - Rejencji Bydgowskiej.
Częstotliwość zapisów mieszkańców Ostrowa w powidzkich księgach pozwala przypuszczać, że korzystali również z innych być może bliżej położonych parafii - są bardzo rzadkie.
Myślę, że warto przeszukać okoliczne parafie położone w W. Ks. Poznańskim.
20 lut 2018, 10:13
20 lut 2018, 10:40
20 lut 2018, 10:54
hanialg napisał(a):W 1821 w Ostrowie Kościelnym ślubują Grzegorz Wolski i Marianna Woźniak
Parafia katolicka Ostrowo Kościelne, wpis 5 / 1821
Gregorius Wolski (25 lat)
ojciec: Joseph, matka: Gertrudis
Marianna Woźniak (20 lat)
ojciec: Jacobus, matka: Marianna
20. 10. 1839 r w tej samej parafii odbył się chrzest córki Grzegorza i Marianny Wolskich - Franciszki (ur. 16.10.1839 w Sierakowie). Skan dostępny na FamilySearch.
Może to jest poszukiwana przez Ciebie Franciszka?
Pozdrawiam
Hania
12 lis 2018, 03:47
12 lis 2018, 16:27
gerszewski napisał(a):A propos Ostrowa i podobnych nazw w okolicy Witkowa i Powidza:jest tam też miejscowość Ostrowite Prymasowskie i chyba także Szlacheckie, o ile dobrze to drugie pamiętam.Z tego pierwszego mam pewnych przodków.
27 lis 2019, 16:17