Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

miejscowość PILEWE

28 lut 2018, 13:48

Witam,
w aktach z 1782-1797 w Parafii Sandberg (Piaski koło Leszna) pojawiają się następujące miejscowości:
Bielewo (istnieje obecnie, w powiecie kościańskim, w sąsiedztwie Piasków)
Dallentsch (czyżby Daleszyn?)
Pilewe - w kilku aktach jest czytelnie zapisana nazwa PILEWE, też w Parafii Sandberg, pewnie koło Bielewa. Nie wiem jaka to była i jaka jest obecnie miejscowość? Jeśli dobrze odczytałam niemiecki gotyk to moi przodkowie byli młynarzami słodowymi (młynarz i piwowar).
Bardzo proszę o pomoc w odszukaniu tej miejscowości.

I drugie moje pytanie brzmi o odmianę nazwy miejscowości - miejscowość Lisiec. jak powinnam ją odmieniać prawidłowo? w Liścu czy w Liśćcu? Liśca czy Liśćca?

Z góry bardzo dziękuję :)

Re: miejscowość PILEWE

28 lut 2018, 14:14

Powiedziałbym, że Pilewe i Bielewo to ta sama miejscowość, tylko po prostu inaczej zapisana.
Podobnie jeśli chodzi o Dallentsch obstawiałbym, że jest to Daleszyn, ponieważ w zapiskach nazwa występuje też w formach: Dalleschin, Dallenschin, Dallenzine.

W przypadku odmiany nazwy miejscowości Lisiec, to prawidłową odmianą jest "w Liścu, z Liśca". W drugiej wersji miejscowość musiałaby się nazywać "Liściec"

28 lut 2018, 16:53

Właśnie w jednym akcie występują dwie postacie i jedna jest z Bielewo a druga z Pilewe, dlatego nie wiem czy to jedna i ta sama miejscowość.

02 mar 2018, 21:58

koszuciak napisał(a):Powiedziałbym, że Pilewe i Bielewo to ta sama miejscowość, tylko po prostu inaczej zapisana.

Tutaj funkcjonuje również nazwa "Billewe":
http://wiki-de.genealogy.net/Sandberg_(Kreis_Gostingen)#Evangelische_Kirchen

03 mar 2018, 08:28

Może rzeczywiście to ta sama miejscowość... Dziękuję za pomoc ;)
Odpowiedz