Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
02 mar 2018, 13:15
Dzień dobry.
Poproszę o interpretację zapisu dotyczącego miejsca zamieszkania (czy też urodzenia) z aktu ślubu Nicolausa Koteckiego (mojego przodka) z Cecilią Ciesielką w parafii Powidz. Odczytuję go jako "Wilkowo" choć wykluczyć nie mogę wersji "Witkowo". Za druga opcję przemawia bliskość miejsca ślubu Powidza do Witkowa. Natomiast Wilkowo w Wielkopolsce odnalazłem tylko jedno, w gminie Duszniki a więc znajdujące się w dużej odległości od Powidza. Czy (powołując się na Państwa wiedzę) istnieje jeszcze inna ewentualność ? Małżeństwo to trwało bardzo krótko (parę miesięcy) i zakończyła go śmierć panny młodej.
http://szukajwarchiwach.pl/53/3456/0/1/ ... OVO_SzT8FgDodam tylko, iż rodzina na przestrzeni czasu dokonywała licznych przeprowadzek (po obu stronach granicy niemiecko-rosyjskiej) i w dość krótkim czasie dorobiła się znacznego majątku (z punktu wyjścia jakim był "okupnik"). Przy wpisie dotyczącym narodzin jednego z dzieci z następnego małżeństwa Nicolausa Koteckiego znajduje się dopisek "colonus" co może wskazywać na osobę z zewnątrz (acz niekoniecznie).
http://szukajwarchiwach.pl/53/3456/0/1/ ... vNP_QLmdsQPozdrawiam - Leszek Wojciechowski.
02 mar 2018, 13:36
Ja odczytuję miejscowość jako Witkowo, ewidentnie jest tam 't'.
Co do statusu 'colonus':
1. dzierżawca gruntu, 2. Śr. chłop, tzw. zagrodnik, 3. rataj- robotnik wiejski nie posiadający roli; w późniejszych wiekach - ubogi chłop
02 mar 2018, 13:55
Paweł Wietrzykowski napisał(a):Ja odczytuję miejscowość jako Witkowo, ewidentnie jest tam 't'.
Co do statusu 'colonus':
1. dzierżawca gruntu, 2. Śr. chłop, tzw. zagrodnik, 3. rataj- robotnik wiejski nie posiadający roli; w późniejszych wiekach - ubogi chłop
Przepraszam, ma pan rację. Nie zauważyłem odmiany konstrukcyjnej litery "t" z tak nisko osadzonym komponentem poprzecznym w zapisach imienia i nazwiska świadka "Valentin Kwiatkowski".
Dziękuję.