Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
21 mar 2018, 10:27
Witam wszystkich.Nazwisko Habdanowicz mogło być zapisywane inaczej ,np. Bogdanowicz ,Habdank?????.Do tej pory znalazlam Marhareta i Petrus Habdanowicz w Miescisku akty zgonu z 1831 i 179??,nie mogę odnaleźć aktu ślubu ani aktów urodzenia.Proszę o pomoc.
21 mar 2018, 20:21
Witaj.
Tak mi się pomyślało, że skoro jest herb Abdank, który ma także nazwę Habdank, to może tego nazwiska też trzeba szukać w takim wariancie, np: Abdanowicz, Abadanowicz, Abdank lub podobnie?
Pozdrawiam. Grażyna
22 mar 2018, 08:42
Dziekuje za odpowiedz,bede szukac.☺
22 mar 2018, 08:57
a może HAGNATOWICZ ?
Na MH w jednym z drzew znalazłam:
Petrus Habdanowicz (Hagdanowicz)
? - 1830
Margaretha Habdanowicz (Hagdanowicz)
1741 - 1831
i ww to są rodzice Agnieszki: Agnes (Agneta) Tańska (z d. Habdanowicz (Hagdanowicz)) - według oczywiście "zapisu" prowadzącego drzewo
22 mar 2018, 13:23
Ewo czy te drzewo prowadzi Grażyna Pijanowska?
22 mar 2018, 18:45
"Melduję się" - tom ja Grażyna Pijanowska i w moim drzewie są Habdanowicze. Już wyjaśniam szczegółowiej: rozpisałam Habdanowiczów z tej racji, że rozrósł mi się baobab afrykański z rodziną i bocznymi gałązkami. Tymi bocznymi jest ogromna ilość Tańskich, spokrewnionych z Pijanowskimi. A teraz do rzeczy: Margaretha Habdanowicz (Hagdanowicz) (ur.1741; zmarła 14.07.1831r. w Mieścisku - pochowana na cmentarzu w Mieścisku) jest żoną Petrusa Habdanowicza (zmarł przed 1831 rokiem). Mają córkę Agnes (zmarła po 1833 roku). Agnes ożeniła się z Andrzejem Tańskim - ur. ok. 1783r. Ziemianin - rolnik. Zmarł na suchoty 18.12.1845r. Pochowany w Mieścisku. Z tego związku urodziło się sporo dzieci: Marianna, Stefan, Theofil, Joseph Leon, Josepha Barbara (jej syn Stanisław jest ojcem Apolonii a ta z kolei jest babcią mojego męża), Margaretha, Joannes, Margaretha Anna, Marianna, Gregorius Adalbertus, Franciszek, Franciszka. Wszystkie dzieci mam rozpisane już dość szczegółowo z ważnymi datami. Jeżeli ktoś z Was jest zainteresowany - proszę pytać. Pozdrawiam wszystkich serdecznie
22 mar 2018, 18:50
Witam Garazynka !!pozdrawiam
22 mar 2018, 20:01
Mam nadzieję, że te podane przeze mnie dane się Tobie Ewka przydadzą
23 mar 2018, 07:50
Oczywiście Grazynko,co dalej z Antonem Paschke,znalazłaś jakiś trop?