Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Piskacz i regiestr??

26 kwi 2018, 12:37

Może ktoś wie co to jest piskacz?
W jednym z punktów statutu cechowego jest następujący zapis: "....co ukwestują na Regiestr , na Piskacz (?) i starszym na światło oddać..."
Bardzo proszę o podzielenie się ze mną swą wiedzą.

Re: Piskacz i regiestr??

26 kwi 2018, 13:19

Wszystkie ukwestowane/zebrane datki były wpisywane do Regiestru, czyli rejestru
https://sxvii.pl/index.php?strona=haslo ... rma=REJEST
https://pl.wiktionary.org/wiki/rejestr

Ponieważ interesujesz się historią Pobiedzisk, to przy okazji napiszę, że w czasie indeksowania ksiąg XVIII-wiecznych znalazłem kilku kapitanów pobiedziskich. Jeśli dobrze pamiętam, to jednym z nich był Niegolewski (imienia nie pomnę :-()

26 kwi 2018, 15:52

Niegolewski i pozostali byli starostami (capitaneus) pobiedziskimi.

26 kwi 2018, 16:17

Bartek napisał(a):Niegolewski i pozostali byli starostami (capitaneus) pobiedziskimi.

Dzięki za informację, a ja cały czas wpisywałem kapitan pobiedziski. Nauczka na przyszłość - pytać!

26 kwi 2018, 18:34

Dziękuję za pomoc. Z regiestrem miałam mniejszy problem, ale ten piskacz nadal nie jest rozpracowany.

26 kwi 2018, 19:38

Były różne obyczaje i święta cechowe, na które robiono "zrzutkę", może na tym należałoby się skupić. Wkupne i wykupne nie, bo wtedy "fundatorem" był uczeń/czeladnik, święto patrona cechu odchodzono za pieniądze z kasy cechowej, wtedy też fundowano świece i obrusy na ołtarz tego świętego, ale były też inne okazje. Ludzie potrafili się kiedyś bawić, a piwo lało się beczkami :-) Informacje mam z księgi cechowej Kostrzyna.
Niestety piskacza nigdzie nie znalazłem, ale może to jakieś lokalna nazwa.

30 kwi 2018, 18:49

Heniu, dziękuję, wiem o tym, bo "przetłumaczyłam" statut pobiedziskiego cechu szewskiego na język współczesny. Własnie w tym statucie jest ów piskacz.
Odpowiedz