Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Akt małżeństwa Jakub Kozioł x Józefa Sikora

28 maja 2018, 14:57

Witam,
proszę podać główne informacje dotyczące tego aktu małżeństwa - 1841 - parafia Turek :

#24 https://szukajwarchiwach.pl/54/820/0/6.1/63/skan/full/m5Zs5KJ_PsF2PcUzR9wdBQ

Re: Akt małżeństwa Jakub Kozioł x Józefa Sikora

28 maja 2018, 15:30

Cisów akt 24
Działo się w mieście Turku16.02.1841r. o godz. jedenastej przed południem.
Wiadomo czynimy, że w przytomności świadków Franciszka Wymkłego gospodarza w Cisowiu lat 50 i Jakuba Jarek gospodarza w Cisowiu zamieszkałego lat 36 mającego na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Jakubem Kozioł młodzianem gospodarzem w Cisowiu zamieszkałym, urodzonym w wsi Cisowiu z Walentego i Magdaleny z Kowalów małżonków Kozioł w Cisowiu zamieszkałych, lat dwadzieścia mającym, a panną Józefą córką Jana i Franciszki Sikorów (ojca zmarłego) matki w Cisowiu zamieszkałej lat 21 liczącą w wsi Kowalach Księżych zrodzoną i w Cisowiu przy matce zostającą. Małżeństwo poprzedziły 3 zapowiedzi w dniach 31 stycznia, 14 lutego roku bieżącego w parafii Turkowskiej, jako też zezwolenie ustne obecnych aktowi małżeństwa rodziców nowozaślubionego, także matki nowozaślubionej oświadczone było. Tamowania małżeństwa nie było. Małżonkowie nowi oświadczają, iż nie zawarli umowy przedślubnej. Akt ten stawającym i świadkom przeczytany, przez nas podpisany został, stawający i świadkowie pisać nie umieją.
Ostatnio edytowano 28 maja 2018, 15:51 przez Henryk Krzyżan, łącznie edytowano 1 raz

28 maja 2018, 15:42

Dziękuję bardzo Henryk.

28 maja 2018, 15:49

To może jeszcze sumarycznie dane w mianowniku dla kolegi z Francji

Jakub Kozioł
urodzony - Cisowie
zamieszkały - Cisowie
rodzice: Walenty Kozioł, Magdalena Kowal

Józefa Sikora
urodzona - Kowale Księże
zamieszkala - Cisowie
rodzice: Jan Sikora, Franciszka [nie podano nazwiska z domu]

28 maja 2018, 15:53

Dziękuję za te wyjaśnienia... :D

28 maja 2018, 15:54

Uzupełniłem całość.
Stawający to zaślubieni.
Jeśli jakiegoś słowa nie rozumiesz, to napisz.

29 maja 2018, 22:49

Jean-Luc, czy ten Walenty KOZIOŁ i Magdalena KOWAL to twoi przodkowie?
Walenty KOZIOŁ to mój pra(3)dziadek.

30 maja 2018, 11:25

Witam Darek,

Tak, to moi przodkowie. Więc jesteśmy kuzynami... Zachwycony!

https://gw.geneanet.org/jlkrlwsk?l1=0&l2=6&lang=fr&m=RL&n=koziol&n1=koziol&n2=koralewski&nz=koralewski&oc=3&oc1=3&ocz=0&p=walenty&p1=walenty&p2=jean+luc&pz=thibaut&spouse=on

To dziwne, nie mogę znaleźć aktu urodzenia jego wnuka Walenty Kozioł około 1844 r. w Turku. Robiłem lata od 1842 do 1853 roku.
Odpowiedz