Pawle, baaaardzo Ci dziękuję za odpowiedź i wskazówki, gdzie mam dalej szukać.Jestem laikiem w sprawach wojskowości, więc rozumiesz, że takie informacje spowodują długie siedzenie przy komputerze...ale czego się dla dziadka nie robi
Tak jak piszesz, Jan pochodził z Zakrzewa/ Jarocin/Krotoszyn. Ponieważ o dziadku wiemy tylko tyle, że był na wojnie, a jako pamiątka zostało tylko to zdjęcie, ciekawi mnie wszystko związane z tym okresem. Szczęśliwie dziadek wrócił z wojny ( w którym roku, nie wiemy) i zmarł w 1941 r. w Lutyni, gdzie jest pochowany, ale zbyt późno trafiłam na tę kartkę i list na niej. Na dokładkę połowa treści była zaklejona. Dopiero wczoraj fachowcy wyczyścili kartkę i mogłam przeczytać, co dziadek napisał do babci Weroniki oraz zobaczyć te pieczątki. Stąd moja prośba o wyjaśnienie historii.
Pawle, powiedz mi jeszcze, czy są jakieś listy poborowych czy wcielonych do armii pruskiej? Może można by sprawdzić, kiedy z tej wojny wrócił? Tak mi się marzy...
Gdybyś jeszcze natknął się na jakieś informacje dotyczące opisanej historii, będę rada je poznać.
Dziękuję i pozdrawiam
Jadwiga