Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Czekaj - Wielichowo

27 sty 2019, 06:26

Witajcie.
Rozwijam drzewo gen. żony i mam problem z nazwiskiem Czekaj.

Problem polega na tym iż dotarłem do Andrzej Czekaj (figuruje jako ojciec Franciszka) ur. 1818 - jego rodzice to Franciszka Czekaj (córka Pawła Czekaj i Katarzyny) i Tomasz Leśniczak (syn Walentego Leśniak alias Stokarz) i tu się rodzi problem: "basia" podaje Leśniak przy zapowiedziach w 1814, przy narodzinach Andrzeja w 1818 jest już Lipiak. Natknąłem się tez na dokument klik klik i tutaj figuruje jako Leśniczak, jednak jego syn Andrzej figuruje jako Czekaj z d. Leśniczak. Jest jeszcze coś w ww dokumencie wszystkie dzieci Tomasza i Franciszki figurują jako Leśniczak, tylko Andrzej jest Czekaj. I kolejna zagadka, jeden z synów Andrzeja - Jan, podczas pierwszego ślubu podaje alias Lesniczak (za poznan.famula), natomiast już podczas drugiego tylko Czekaj.

Może mi to ktoś wyjaśnić dlaczego Andzej jest Czekaj a nie Leśniczak? I dlaczego Jan Czekaj podaje alias Leśniczak, gdzie pozostałe jego rodzeństwo podaje Czekaj?

Re: Czekaj - Wielichowo

27 sty 2019, 07:51

Witam,
Nasi przodkowie często przejmowali nazwisko od miejsca, w którym żyli/gospodarowali. Prawdopodobnie Andrzej przejął gospodarstwo po swoich dziadkach o nazwisku Czekaj, rodzicach matki i nazywał się Leśniczak de loco/alias Czekaj, a następne pokolenia używały już tylko nazwiska Czekaj. Ponieważ pozostałe dzieci Tomasza nie mieszkały w gospodarstwie Czekaj, więc pozostały przy rodowym nazwisku.

27 sty 2019, 11:34

Dziękuję za pomoc. Trochę dla mnie jest to w tej chwili nie do zrozumienia dlaczego tak postępowali a nie pozostawały przy nazwisku ojca. No ale ok.

28 sty 2019, 08:47

Czasami syna leśniczego nazywano leśniczakiem, podobnie jak syna sołtysa sołtysiakiem lub sołtysikiem.
Odpowiedz