Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Archiwum Państwowe Leszno (APL)

12 lut 2019, 13:07

W akcie poniższego ślubu kościelnego z dnia 13 listopada 1895 nie ma podanych rodziców państwa młodych (ich syn Leon został rozstrzelany w dniu 22.10.1939 w Śmiglu).
Parafia katolicka Dłużyna, wpis 19 / 1895
Ludovicus Szymański (24 lat)
Francisca Mierzyńska (25 lat)

W związku z tym proszę osoby odwiedzające Archiwum Państwowe w Lesznie o sprawdzenie aktu ślubu z przed dnia 13.11.1895 w U.S.C. Sokołowo, do którego należała Dłużyna czy przy Ludwiku Szymańskim są dane:
Ludwik *26.03.1872 Cegielskie Olędry/Cegielsko, zamieszkały Katarzynki, a rodzicami są: Franciszek Szymański i Marianna z d. Pawlak.
Jeżeli tak, to bardzo proszę o wykonanie zdjęcia aktu.

Re: Archiwum Państwowe Leszno (APL)

12 lut 2019, 15:07

Na wypadek jakby nikt szybko się nie zaofiarował z pomocą, to tylko chciałbym zauważyć, że pozyskanie skanu z AP w Lesznie kosztuje kilka złotych, a sprawa załatwiana jest w całości emailem i całkiem szybko.

12 lut 2019, 23:21

Witam!
W czwartek będę w Archiwum, Postaram się pomóc.

13 lut 2019, 16:54

Kurcze byłem dzisiaj a wczoraj nie widziałem tego tematu na forum. Gdyby MIKI nie dał rady to mogę podjechać w piątek.

14 lut 2019, 18:34

Witam!
Skany wysłałam,proszę sprawdzić,czy na nich Ci zależało!

14 lut 2019, 19:14

Dziękuję za odpowiedz Łukaszowi, Miłoszowi.
Tobie Mario także dziękuję. Sprawdziłam pocztę (również w spamie), niestety żadnego e-meila od Ciebie nie otrzymałam.

14 lut 2019, 19:57

Witam!
Już wysyłam ponownie.

14 lut 2019, 20:28

Mario, dziękuję. To jest właśnie "mój" Ludwik.

25 mar 2019, 23:04

Mam prośbę do osób odwiedzających AP Leszno.
Bardzo proszę o sprawdzenie w USC Starygród, czy w 1912 r. jest akt zgonu,
wystawiony na nazwisko Maria Łożyńska z d. Lewandowska, żona Teofila Łożyńskiego.
To poszlakowa informacja, nie mogę nigdzie zlokalizować tej Marii, w PP ślubu brak - a rodzina jest z Wielkopolski.

26 mar 2019, 00:06

Witam!
W czwartek wybieram się do Arch.(o ile mi nic nie wypadnie),sprawdzę i się odezwę.

26 mar 2019, 18:09

Witam
Mam pytanie do 1892 USC Starygród należało do AP w Kaliszu czy dalsze lata to już AP Leszno ?
Bardzo proszę jeżeli ktoś wie o pomoc brakuje mi dalszych właśnie lat do sprawdzenia moich przodków
Pozdrawiam Władysława

27 mar 2019, 08:41

https://szukajwarchiwach.pl/search?q=St ... pra&order=
I 6. Starygród z roku 1874 znajduje się w Lesznie a pozostałe lata w Kaliszu. Pod powyższym linkiem można sprawdzić.

27 mar 2019, 08:56

Witam
To wiem bo te lata są nawet na Basi zindeksowane ale DankaW wstawiła prośbę czy ktoś będzie w AP w Lesznie o sprawdzenie USC Starygród z r 1912 i myślałam że coś przeoczyłam
Pozdrawiam Władysława

28 mar 2019, 20:06

Witam!
Księgi z USC-Starygród są dostępne w AP w Kaliszu ,ale nie w internecie .

28 mar 2019, 21:19

MIKI napisał(a):Witam! Księgi z USC-Starygród są dostępne w AP w Kaliszu ,ale nie w internecie .

Bardzo serdecznie dziękuję za pamięć i informację.
Odpowiedz