Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
24 lut 2019, 19:27
Hej,
proszę o pomoc w odczytaniu i umiejscowieniu miejscowości z aktu ślubu z Koźminka (Kalisz) z roku 1847 roku. Wg mnie jest tam "urodzonym w poznańskiem w Dupi".... Przejrzałem miejscowości Wielkiego Księstwa Poznańskiego i nie ma żadnej podobnej.... Może ktoś coś słyszał - będę wdzięczny za identyfikację i wszelkie tropy, z góry dziękuję! Pozdrawiam Marcin
https://www.fotosik.pl/zdjecie/91522da45c03f267
24 lut 2019, 19:37
Może w Dupinie, przemianowanym później na Dubin.
24 lut 2019, 20:13
W Dubinie faktycznie PP wykazuje nazwisko Klausa.
25 lut 2019, 17:18
Jeszcze były nazwy Dupiewo i Dupiewiec w parafii Konarzewo . Teraz " ładniej" Dopiewo i Dopiewiec.
Pozdrawiam
Janusz
26 lut 2019, 18:11
Dzisiaj mam inną wersję.
Forma gramatyczna "Dupi" mówi ,że w mianowniku nazwa miała końcówkę "-pia".
Stawiam na nazwę Słupia. "w Słupi" pasowałoby.
W SGKP (tom X str. 856-857) jest 5 Słupi.
1. na trakcie z Rawicza do Dupina
2. koło Kępna
3. na wschód od Jarocina
4. nad jeziorem Strykowskim
5. Wielka i Mała koło Środy
Zmiana "Słupi" na "Dupi" mogła nastąpić przy przepisywaniu z oryginału do duplikatu lub przy przepisywaniu nazwy miejscowości z metryki chrztu.
Robiłem eksperymenty pisząc połączenie Sł i przy zachowaniu ówczesnego stylu pisma można zmienić odczytanie Sł na D.
To tylko hipoteza.
Pozdrawiam
Janusz
14 kwi 2020, 15:24
Proszę o rozszyfrowanie nazwy miejscowości w której mieścił się zakład fotograficzny.
[url][URL=https://images89.fotosik.pl/348/ea5bc9cceed07faf.jpg]
[/url][/url]
14 kwi 2020, 16:02
Miejscowość została oddarta. Jest tylko Posen w nawiasie , co znaczy, że ta miejscowość była położona w Prowincji Poznańskiej.
Pozdrawiam
Janusz
15 kwi 2020, 04:50
Wydaje mi się, że uszkodzony napis brzmiał "Foto Stein". Można poszukać w księgach adresowych przemysłu i handlu Księstwa Wielkopolskiego - są na WBC
15 kwi 2020, 12:22
Pewnie obaj panowie macie rację. W naiwności swej wymyśliłem sobie, że słowo "Stein" jest drugim członem nazwy miejscowości, gdzieś w Wielkopolsce. Przypuszczalnie, jednak, jest to nazwisko (nazwa?) właściciela zakładu.
15 kwi 2020, 15:26
Ja to bym odczytała Otto Stein.
Pozdrawiam Agnieszka
15 kwi 2020, 16:25
Witam.
Z moich zbiorów, takie logo na zdjęciu:
Według mojej wiedzy zrobione w Berlinie ok. 1910.
Zgadzałoby się to z wykazem poniżej:
http://www.fotorevers.eu/fotograf/Stein/1773/Może była jakaś filia tego zakładu fotograficznego w Poznaniu?
Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.
15 kwi 2020, 17:35
Poniżej awers interesującej mnie fotografii. Facet na zdjęciu nie wygląda na Berlińczyka
Rzecz w tym, że nazwisko Stein nie jest szczególnie rzadkie. W Europie znalazłem kilku fotografów o tym nazwisku, ale w Polsce jakoś nie mogę. Jak chodzi o Poznań, to na 99% takie nazwisko wśród fotografów nie występuje. No cóż, może kiedyś go znajdę.
15 kwi 2020, 18:40
Poznań nie miałby w nawiasie dookreślenia (Posen), bo byłoby to bez sensu. To musi być jakieś miasto w Provinz Posen.
Pozdrawiam
Janusz
16 kwi 2020, 00:57
Uprzejmie donoszę, że namierzyłem owego fotografa. Jest nim niejaki Wilhelm Stein z miejscowości Neustadt bei Pinne, czyli po prostu ze Lwówka. Działał stosunkowo krótko, na przełomie wieków XIX i XX.
Dziękuję za udział w dyskusji.