Dzień dobry.
Dotarłem do oryginału aktu ślubu mojego przodka
Bartłomieja Piotrowskiego (organisty w parafii Ostrowite, to koło Słupcy) z jego drugą żoną. W akcie tym zapisano, iż:
"... zawarte zostało religijne małżeństwo między Bartłomiejem Piotrowskim wdowcem po zmarłej w mieście Sieradzu w parafii tejże Marciannie Piotrowskiej w dniu 17 stycznia tysiąc osiemset pięćdziesiątego piątego roku ...".Wymieniona
Marcjanna to mój bezpośredni przodek. Na Genetece znalazłem akt zgonu (
nr 31):
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 207&y=1394Okoliczności tych się nie spodziewałem. Mam jednak wątpliwości i odwołując się do Państwa wiedzy i doświadczenia, mam pytania dotyczące:
- tożsamości (która jest właściwie dla mnie potwierdzona) - data dzienna i miejsce śmierci zgadza się, wiek mniej więcej pasuje (ur. 1805-1806), nazwisko w momencie śmierci też, imię podobne (Marcjanna - Marianna). Miejsce zamieszkania mniej więcej też (Ostrowite - Ostrówek, brzmi podobne). Nie zgadza się natomiast, iż była Piotrowska po rodzicach - wg zapisów metrykalnych jako matka wzmiankowana była jako z domu Chudzińska, Hudzyńska lub odmianami tych nazwisk. Czy możliwe są aż tak duże rozbieżności co do danych jej rodziców i jaka była rzetelność ówczesnych akt więziennych ?
- miejsce urodzenia - "Sroda" w powiecie Konińskim - jaka to miejscowość i jaka parafia ? Ja jej nie znalazłem. Nie znalazłem także aktu rodzenia Marcjanny i aktu ślubu z Bartłomiejem. Dodam, iż Bartłomiej, mąż zmarłej, urodził się w miejscowości Duszno, która należała do zaboru pruskiego i funkcję organisty objął w pobliskim acz innym państwie - Królestwie Polskim.
- gdzie mogę odnaleźć akta sprawy sądowej ?
Pozdrawiam - LW.