Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
16 mar 2019, 10:17
Witam serdecznie.
Mam taki kłopot , próbuję ustalić nazwisko matki mojego Michała Szczesnego / Szczęśniaka/ ur.1814r. w Niezgodzie par.Słupca syn Wojciecha Szczęśniaka i Zuzanny ? Według strony
http://www.slupcagenealogy.com/SearchPg.aspx Zuzanna na aktach urodzeń niektórych swoich dzieci /dane tylko na podstawie indeksu/widnieje raz jako Mechar raz jako Mechczy. Domyślam się że ani jedno ani drugie nie jest poprawną pisownią nazwiska.Ustaliłam że pierwsze dziecko tejże pary w tej okolicy urodziło się w 1811r tj. Marianna ,oczywiście nie ma zapisu nazwiska matki.Próbowałam odszukać w latach poprzedzających narodziny ślub tej pary jednak nieznalazłam go.Moje pytanie :Czy akta małżeństw Słupcy przed rokiem 1810 są jeszcze gdzieś dostepne prócz FS ?
Pozdrawiam
Sylwia
16 mar 2019, 13:39
rozumiem, że chodzi o Słupcę koło Komina ?
akta sa w Archiwum Diecezjalnym we Włocławku
https://szukajwarchiwach.pl/pradziad/55 ... =15&page=1
16 mar 2019, 14:25
Sylwio,
Na slupcagenealogy.com są zindeksowane śluby z parafii Słupca sprzed 1810 r. Więc jeśli ten ślub miałby tam miejsce to pewnie byś go znalazła.
Ale znalazłam pewną wskazówkę kierującą do innej parafii. Nie wiem czy to widziałaś. w roku 1819 w parafii Cienin Kościelny bierze ślub córka Wojciecha i Zuzanny - Magdalena lat 27.
https://szukajwarchiwach.pl/54/740/0/6. ... 9I5ziBet-gZatem urodziła się ok 1792 r. Ksiądz zapisał, że okazała metrykę urodzenia z ksiąg kościoła Graboszewskiego. Zatem szukałabym ślubu Wojciecha i Zuzanny również w Graboszewie. A być może pojawi się nazwisko matki w akcie chrztu Magdaleny. Niestety z tego co widzę na FS to są braki w tych rocznikach oraz na FS wszystko jest niedostępne.
Pozdrawiam
Agnieszka
16 mar 2019, 17:50
Dziękuję pięknie.
Pozdrawiam
Sylwia
16 mar 2019, 18:17
Iku2012 napisał(a):Sylwio,
Na slupcagenealogy.com są zindeksowane śluby z parafii Słupca sprzed 1810 r. Więc jeśli ten ślub miałby tam miejsce to pewnie byś go znalazła.
Ale znalazłam pewną wskazówkę kierującą do innej parafii. Nie wiem czy to widziałaś. w roku 1819 w parafii Cienin Kościelny bierze ślub córka Wojciecha i Zuzanny - Magdalena lat 27.
https://szukajwarchiwach.pl/54/740/0/6. ... 9I5ziBet-gZatem urodziła się ok 1792 r. Ksiądz zapisał, że okazała metrykę urodzenia z ksiąg kościoła Graboszewskiego. Zatem szukałabym ślubu Wojciecha i Zuzanny również w Graboszewie. A być może pojawi się nazwisko matki w akcie chrztu Magdaleny. Niestety z tego co widzę na FS to są braki w tych rocznikach oraz na FS wszystko jest niedostępne.
Pozdrawiam
Agnieszka
Dziękuję za odpowiedz i sugestie ,bardzo przydatne.I ta właśnie Magdalena to dla mnie zagadka.Ostatnie dziecko Wojciecha i Zuzanny rodzi się w 1822r. Katarzyna. Wiem że to gdybanie moje ale zakładając ok 1792r pierwsze dziecko i przypuszczalny wiek Zuzanny 18 lat to ostatnie rodzi w wieku 48,to nie wyklucza.Sprawdzę okoliczne parafie napewno.Od 1810r.para zamieszkuje Niezgodę potem Piotrowice Marcewek.Jest jeszcze Zagórów i cała masa Szczęśniaków myślę blisko powiązanych,np Roch ur.1808r z Łukasza Szczęśniaka i Anny z Sąsiadów który póżniej w 1835r w Zagórów żeni się z Antoniną Łabędzką,myślę że jego ojciec Łukasz to brat Wojciecha.Ale narazie gdybam.Dziękuję pięknie za pomoc.
Pozdrawiam
Sylwia
16 mar 2019, 20:21
Sylwio,
Dodam tylko w ramach ciekawostki, że na początku XIX w. w Kątach par. Słupca żyją Andrzej i Łucja Szcześniakowie, moi przodkowie. Jednak ich ślub odbył się w 1809 r. w Targowej Górce.
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań
Agnieszka
16 mar 2019, 21:00
Iku2012 napisał(a):Sylwio,
Dodam tylko w ramach ciekawostki, że na początku XIX w. w Kątach par. Słupca żyją Andrzej i Łucja Szcześniakowie, moi przodkowie. Jednak ich ślub odbył się w 1809 r. w Targowej Górce.
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań
Agnieszka
Ha i ja mieszkam w Toruniu.Ale miła ciekawostka. W Kątach około 1809r mieszkał Stanisław Szczęsniak z małżonką Rozalią.Narazie dla mnie dalsi , A blisko Targowej Górki urodził się następny Wojciech Szczesny który miał żonę Zuzannę w miejscowości Podstolice.Albo ten sam którego szukam
Umarł w wieku 80 lat w Ostrowąż w 1842r. jak nic mi pasuje .
Serdecznie pozdrawiam
Sylwia
16 mar 2019, 21:09
Sylwio,
rzeczywiście niespodzianka z tym Toruniem.
Pozdrawiam
Agnieszka
16 mar 2019, 21:13
Sylwio,
Mam wywód przodków na MH. Wyślij mi maila na PW to wyślę Ci zaproszenie, jeśli chcesz. Większość moich przodków to okolice Słupcy.
Pozdrawiam
Agnieszka