Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
18 mar 2019, 15:26
Witam wszystkich serdecznie, szukam informacji o moim prapradziadku Stanisławie Machyna urodzonym w Witkowie data nieznana, umarł w 1939 podczas operacji. Wiem, że był gminnym przewodniczącym Towarzystwa "Sokół" w Witkowie, które podpadało pod Gniezno.Dlatego próbuje znaleźć jakieś dokumenty Sokoła jak Nie wiem gdzie mogę je znaleźć i każda pomoc będzie dla mnie bardzo cenna. Próbuje też szukać niemieckich dokumentów gdyż wiem, że członkowie Sokoła byli inwigilowani przez służby Niemieckie, gdyż te wiedziały o ich ruchach patriotycznych. Niestety tutaj również poniosłem porażkę, nie znalazłem absolutnie nic.
18 mar 2019, 15:38
Witaj
Nie samo Witkowo, ale blisko.
Może to Twój Stanisław ?
https://szukajwarchiwach.pl/53/1890/0/1 ... kuK8ueJdngPozdrawiam
Sebastian
18 mar 2019, 18:33
witam,
znasz niemiecki?
proponuje Google
wstaw
Turnverein Sokół Grosspolen 1939
Powodzenia
19 mar 2019, 22:04
Dziękuje bardzo za pomoc, Pierwszy akt nie jestem pewien i jeszcze próbuje go dobrze odczytać. Natomiast drugi dokument jak najbardziej to jest ta osoba. Dziękuje za każdą pomoc i sprawdzam również wskazówkę.
19 mar 2019, 22:18
jokerv101 napisał(a):Dziękuje bardzo za pomoc, Pierwszy akt nie jestem pewien i jeszcze próbuje go dobrze odczytać. Natomiast drugi dokument jak najbardziej to jest ta osoba. Dziękuje za każdą pomoc i sprawdzam również wskazówkę.
Na cmentarzu w Jarząbkowie jest pochowany Stanisław Machyna, więcej danych nie znam.
Występuje też wśród wymienionych rzemieślników w Witkowie w latach 20tych.
Sebastian
19 mar 2019, 23:08
Dziękuje Bardzo, Tak też udało mi się dotrzeć do wiadomości że miał zakład Szewski a wcześniej sklep kolonialny w Gnieźnie oraz, że zawsze miał tam dwóch uczniów. Dziękuje za informacje o jego grobie bo tego też sam nie mogłem znaleźć.