Witam,
Będzie długo i zawile, ale mam nadzieję, że zrozumiale
potrzebuję pomocy, bo może ja już po prostu się zakręciłam i czegoś nie dostrzegam
w swoim drzewie genealogicznym Fojud robiłam równolegle 3 gałęzie (robiąc jedną, swoją gałąź, co chwilę przewijali mi się "inni Fojudowie" z tych samych wsi. spisując ich wyszły mi dodatkowe 2 gałęzie), na szczycie tych gałęzi jest trzech mężczyzn, którzy są ze sobą spokrewnieni, niestety nie wiem w jaki sposób zachodzi pokrewieństwo i gdzie dalej szukać. Może ktoś z Państwa podpowie coś na podstawie własnych doświadczeń lub zauważy jakiś związek, którego ja nie widzę
Wojciech Fojudziak - poślednik ("Poślednik to określenie gospodarza mającego nieduże gospodarstwo - występuje m.innymi w regionalizmach wielkopolskich")
- urodzony (obl. ze zgonu) 1725
-1758 Wojciech był chrzestnym w miejscowości Rudki (4 wpis po prawej stronie), chyba był w tym momencie zamieszkały w Rudkach
https://images92.fotosik.pl/264/3786e4be9f9c4465.jpg- ślub 1761 Rudki z panną Ewą Tomkowiak (brak informacji o rodzicach, miejscu pochodzenia, wieku)
- dzieci: wszystkie urodzone w Rudki, 1765 ur syn
Walenty (ożenił się z
Marianną Rucińską, córką młynarza z Krzeszkowic zamieszkały i zmarły Szczepy)
- zmarł 1775 Rudki
Jan Fojud - półkmieć
-urodzony (obl. ze ślubu) 1750
-ślub 1776 Lipnica z panną Ewą Szymkowianką (brak informacji o rodzicach, miejscu pochodzenia, wieku)
-dzieci: wszystkie urodzone w Lipnicy - 1781 i 1791 chrzestny
Piotr Fojud-1802 Rudki zgon Ewy
-ślub 1802 Rudki z Anną Smolarczanką (wdowiec 52l) - świadek
Piotr Fojud -dzieci: brak
-zmarł 1810 Szczepy (na zgonie wpis, że miał 80l co nie zgadza się z informacją w ślubie)
Piotr Fojud - borowy
-urodzony 1756 lub 1757 (obl. z 2 i 3 ślubu)
-1784 Piotr Fojudziak z Wierzchaczewa (parafia Kaźmierz) jest chrzestnym Franciszki Ratayczak urodzonej w Lipnicy (jest to 2 miesiące przed ślubem Piotra)
-ślub 1784 Krzeszkowice z
Ewą Rucińską (córka młynarza z Krzeszkowic)- w ślubie wpis, że Piotr był z Lipnicy
-dzieci: pierwsze rodzi się w Krzeszkowicach, kolejne 7 w Rudkach, w 1807 i 1810 dzieci rodzą się w Szczepach (1810 w Szczepach umiera również
Jan Fojud, oraz cały czas od 1795 mieszka tam karczmarz
Walenty Fojud)
-1813 Szczepy zgon Ewy
-ślub 1813 Szczepy z Marianną Zapłotniczanką
-1814 Rudki zgon Marianny
-ślub 1814 Rudki z wdową Reginą Mokrzych/Kręcką
-dzieci: jeden syn 1816 Rudki - Wojciech
-zmarł 1828 Szczepy (zgon zgłasza
Walenty Fojud - wpis, że rodzice są nieznani, wiek Piotra 72l co zgadza się z informacją ze ślubu)
na początku pomyślałam, że Piotr i Jan mogą być dziećmi Wojciecha z innego małżeństwa (z obliczeń wynika, że miał 36 lat w dniu ślubu, co wydaje mi się dość dużo jak na kawalera. We wpisie z ślubu brak informacji o wieku, o rodzicach i brak dopisku "kawaler" lub "wdowiec", przy pannie młodej widnieje natomiast informacja "panna"). Przejrzałam Księgi z Ostroroga zgony i urodzenia od 1784 (ślub Wojciecha) wstecz (brak urodzonych/zmarłych dzieci Fojud i brak zgonów kobiet Fojud), przejrzałam również księgi z Otorowa (miejscowość Lipnica) i tak samo, żadnych dzieci ani zgonów kobiet od 1784 wstecz. Odrzucam teorię, że Wojciech może być ojcem Piotra ponieważ zgon Piotra zgłasza Walenty (syn Wojciecha) i podaje, że rodzice Piotra są nieznani (Walenty swojego ojca znał). W zgonie Walentego kilkanaście lat później rodzice są podani.
Brak urodzenia Piotra Fojud w parafii Ostroróg i Otorowo (w Otorowie bardzo mało osób w tamtych czasach ma nazwiska, możliwe, że dopiero one powstawały)
znalazłam jedno urodzenia Piotra w 1756r w Lipnicy, ale nie jestem pewna co jest tam napisane (Gozia? przyczytałam, że to osoba filetująca ryby ale nie jestem pewna, czy to jest to słowo). W każdym razie, w żaden sposób nie przypomina to Fojud.
https://images92.fotosik.pl/264/91fc6029e403aa70.jpg jest to ostatni wpis po lewej stronie
Urodzenia Jana niestety nie ma w obu parafiach.
Urodzeń z 1725 niestety nie ma w obu parafiach, więc o ile data urodzenia Wojciecha jest poprawna, to aktu chrztu nie uda się odszukać.
Parafia Każmierz (Wierzchaczewo) według familisearch najwcześniejsze urodzenia/śluby zgony są z 1819, przejrzałam tę rolkę, ale nie ma tam ani śladu po nazwisku Fojud
aktualnie trzymam się teorii, że tych 3 mężczyźni byli braćmi, bo pokrewieństwo chyba musi być bliskie. Jak te 3 osoby ze sobą połączyć, gdzie szukać? Czy Piotr mógł być z Wierzchaczewa, z Lipnicy czy Rudek? A może z jeszcze innej wsi/parafii? Za wszelkie sugestie dziękuję