Proszę o rozpoznanie jakie jednostki miar „nasypowych” zboża (w litrach) widnieją w kolumnach dla tablic katastru pruskiego z 1793r. (Wielkopolska).
Nie znalazłam niczego sensownego pod hasłem Historische Getreidemaß.
KARTA 2:
1/ Haben an Ausaat.
Pierwsza wygląda na schefell, ale to G to nie metze.
A jakby pierwsza była metze, to co to za druga jednostka na G?
https://zapodaj.net/85dd0f3fe039f.jpg.htmlKARTA 4
1/ An Decem und Calende – An der Krerow schen Catholischen Probst: An Roggen, An Haaber.
Jednostki wyglądają podobnie jak w Tablicy 2.
Na samym dole pod 2 i 5 kolumną jest dopisek o rozliczeniach.
Za nr 11 pod SUMA, jest informacja o berlińskich jednostkach.
https://zapodaj.net/88f40f6103d37.jpg.htmlCo oznacza – Garteneinfall oraz Heuschlag Fuder (Heu siano, ale całość?).
Nie mogę znaleźć zapisu o ilości gruntu przodka. Był Halbbauer, czyli powinien mieć ½ łana.
Na genealodzy.pl rozpatrywaliśmy z roman.m. jednostkę w "l" - Gaißla, Galwese, Gatzen i Gescheid, ale nie znaleźliśmy powiązań z jednostką z pierwszej kolumny (zapewne większą od tej w drugiej). Już się zastanawiałam, czy to przypadkiem nie "q". Co do pierwszej kolumny - to był brany pod uwagę scheffel, viertel.
Może ktoś w swoich dokumentach z AGAD dot. Wielkopolski ma takie jednostki?
Pozdrawiam, Ina