Dzisiaj otrzymałam wiadomość wobec tego szybko biegnę do państwa poinformować o jej treści.
Miejscowość na zdjęciu dotyczy Smogulca, a przedstawia ono wejście do dworu Hutten- Czapskich.
Nad wejściem znajdowała się duża biblioteka, która została zniszczona w 1945 roku przez wojska sowieckie i właśnie zdjęcie [ aczkolwiek słabej jakości] przedstawia zniszczenie tego piętra nad wejściem do dworu.
Zdjęcie zrobił mój ojciec w lecie 1952 roku kiedy przybył z żoną w te strony.
Zdjęcie archiwalne Macieja Pawłowskiego [ ostatnie ze zdjęć w linku] posłużyło mi do porównania [ potwierdzenia] ze zdjęciem wykonanym przez ojca tylko, że z innej perspektywy i w czasach dużo póżniejszych.
http://www.polskiezabytki.pl/m/obiekt/5737/Smogulec/W Smogulcu urodziła się moja starsza siostra Aleksandra Maria na który to fakt mam potwierdzenie dwóch aktów: metryki kościelnej oraz USC.
Rodzice przebywali tam do 1955 roku po czym wyprowadzili się na ziemię odzyskane.
Ojciec dokumentował swoje pobyty zdjęciami jak i je pieczołowicie przechowywał [ teraz ustalam miejsca i osoby] niemniej jednak myślałam, że o Smogulcu zapomniał.
Tym bardziej dzisiaj cieszy mnie fakt, iż jednak nie zapomniał
Bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie tym wątkiem, a szczególnie osobie, która pomogła mi, wspierając swoją wiedzą.
Pozdrawiam
Mirosława Giera