Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
03 maja 2020, 20:04
26 sierpnia 1858 w Winiarach zmarł Józef Tritt pozostawiając 5 dzieci: 3 dorosłe i 2 nieletnich.
Prośba o informację ile lat musiał mieć mężczyzna aby zostać uznanym za osobę pełnoletnią.
Czy dla kobiet był inny czy taki sam?Jeśli był inny to ile wynosił.
Adam
03 maja 2020, 20:13
W których Winiarach (w jakim państwie).
Pozdrawiam
Janusz
03 maja 2020, 20:56
Winiary -Poznań
Przepraszam ,że nie napisałem tego w zapytaniu.
Adam
03 maja 2020, 21:56
Po niemiecku pełnoletniość to Volljaerigkeit. Można zgłębiać temat w internetach. Raczej wtedy "pełna" pełnoletność to 25 lat . Ale też 21 i 18. U nas też są kolejne stopnie: 13 lat, 16 lat, 17 lat , 18 lat i do niedawna 21 lat(mężczyzna do zawarcia małżeństwa).
Pozdrawiam
Janusz
03 maja 2020, 22:18
Panie Januszu bardzo Panu dziękuję.To bardzo dużo wyjaśnia.Zakładałem wiek 18 lat a dla mężczyzn 21.
Niestety Księgi urodzonych par.św.Wojciecha w Poznaniu nie obejmują rozszerzonego okresu.Natomiast cieszę się wskazówką dotyczącą poszukiwań w języku niemieckim.Szukałem tych informacji w języku polskim w internecie ale bez rezultatu,dlatego Pańskie informacje są dla mnie bardzo cenne.Jeszcze raz serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam.
Adam