Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Wieś Haltant, Księstwo Poznańskie

05 maja 2020, 10:27

W Lindowie par. Danków w okolicy Częstochowy w 1879 roku odbył się ślub Karola Kalke i Ludwiki Adamskiej.
W akcie ślubu zapisano, że Karol urodził się we wsi Haltant, Księstwo Poznańskie. Nie mogę znaleźć tej miejscowości i parafii, do której wtedy należała.
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tej miejscowości.

Janusz Wawrzyn

Re: Wieś Haltant, Księstwo Poznańskie

05 maja 2020, 11:06

W Poznań Project nie ma ślubu jego rodziców?

05 maja 2020, 11:18

Chodzi o nazwę Haltant. Co to za wieś?

05 maja 2020, 14:16

Zakładam, że nazwę wsi w zapisie zniekształcono, stąd moje pytanie pomocnicze.

Myślę, że chodzi o któreś Olędry (Hauland).

05 maja 2020, 15:22

Tak jak we Włatcach Móch jest Pani Frał, tak ktoś napisał zamiast Hauland - Hałland. Haulandów były w WXPozn. dziesiątki. Po odzyskaniu niepodległości prawie wszystkim zmieniono nazwy.
Jedyna droga to odnalezienie w Poznan-project ślubu jego rodziców. Jak proponuje Bartek.
Pozdrawiam
Janusz

05 maja 2020, 17:35

Coś jest na rzeczy, bo ta rodzina koło Kłobucka miała zawód (status społeczny) "koloniści".
Faktycznie będzie "jazda" z odszukaniem właściwych Olendrów.

Pozdrawiam
Janusz Wawrzyn

05 maja 2020, 19:53

Witam.
Według Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich:
Hauland - ob. Nadstawy al. Nad Stawem, niem. Nadstawen wieś pow. krobski.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Nad_Stawem
Może o tą miejscowość chodzi ?
Pozdrawiam
Grzegorz

05 maja 2020, 19:54

Znalazłem ten akt ślubu na forum. Nie znalazłem na Poznan-project odpowiednich Kalke . Najwięcej takich osób wyświetla się w okolicy Goszcza koło Twardogóry (ale to Śląsk , a nie Poznańskie, chociaż spotkałem się z przypadkiem , że ktoś pochodzący ze Śląska został zaliczony do Poznańskiego). Ta kolonia Lindów powstała gdzieś tak w połowie XIX wieku (lub później), bo nie ma jej na starszych mapach. Można by znaleźć jakieś rodzeństwo Karola i tam przy akcie ślubu może jest inna wersja nazwy. Może sąsiedzi pochodzili też z tej miejscowości, bo nieraz koloniści przyjeżdżali grupowo. A ten Hauland to tez nie jest ostateczna wersja.
Pozdrawiam
Janusz

05 maja 2020, 20:07

Inny ich syn Gustaw urodził się w Krzeczowie (myślę, że tym nad Wartą).
Jeden urodzony w Krzeczowie inny w Haltand. Może to ta sama miejscowość?
Pozdrawiam
Janusz Wawrzyn
Odpowiedz