Dzień dobry,
może trywialne pytanie, ale mam małą zagwozdkę. Ogólnie szukam Andrzeja Górzyńskiego i Zofii Fikowskiej, a przy okazji pojawiło się właśnie pytanie jak w tytule.
Andrzej i Zofia najwyraźniej pobrali się w Nakle w 1801 roku, tam też się zapewne oboje urodzili, aczkolwiek po ślubie znikają z tej parafii. Korzystając z PP znalazłem Mariannę Górzyńską (urodzoną ok. 1802), Marcin (ok. 1805) i Konstancję (ok. 1807). Marianna wyszła za Jana Cygańskiego w Nakle, na akcie slubu nie ma informacji o miejscu zamieszkania rodziców panny młodej. Marcin żeni się w sumie trzy razy, ale żaden akt z nim związany nie pomógł mi odnaleźć jego rodziców. W końcu Konstancja - pierwszy ślub bierze w Żninie w 1827 i według aktu rodzice (kowale) mieszkają w Bożejewiczkach, niestety jest to jedyny akt, który o nich wspomina (nie są z tego co widziałem wybierani na chrzestnych czy świadków). Kolejnym mężem Konstancji jest Wawrzyn Grzegorski, a ślub odbywa się w Nakle (do tego nie dotarłem, ale wątpię, żeby mi pomógł). Konstancja umiera 23.04.1878 w Nakle (
Zgony w Nakle - skan numer 65), według którego urodziła się w Szubinie 28 lutego 1808 roku, przy czym rodzice są nieznani - przyznam się, że dosyć rzadko widuje tak dokładne informacje na akcie zgonu, szczególnie, że brak informacji o rodzicach zmarłej. Niestety w Szubinie nie udało mi się odnaleźć pasującego aktu chrztu - i stąd pytanie. Innym mogłoby być czy szukam w złym miejscu (Konstancja jak i jej rodzice była katoliczką, więc nie sądzę, żeby w grę wchodziły księgi protestanckie).
Ma ktoś pomysł co mi umknęło?
Pozdrawiam,
Piotr