Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
23 lis 2020, 20:32
Witam
znalazłem info o powołaniu mojego przodka w roku 1869 do 20 brygady (teren wielkopolski). Niestety wiem tylko tyle czy ktoś może mi podpowiedzieć o jaka jednostkę może chodzić?
z góry dzięki za pomoc
Maciej
23 lis 2020, 21:12
Być może chodzi o pruską 20. Brygadę Piechoty (20. Infanterie-Brigade)
http://wiki-de.genealogy.net/20._Infanterie-Brigade
24 lis 2020, 10:08
Wątpię aby powołanie dotyczyło brygady. Być może jest tam słowo Landwehr co zmienia przydział.
Michał
24 lis 2020, 11:31
Pawełczyk napisał(a):Wątpię aby powołanie dotyczyło brygady. Być może jest tam słowo Landwehr co zmienia przydział.
Michał
a co miałoby to oznaczać? 20 brygada to zapewne tylko ogólnikowe określenie ale nie mogę się doczytać właściwej jednostki bo to wezwanie do stawiennictwa z lokalnej ówczesnej prasy
24 lis 2020, 18:16
czyli nie mówimy o powołaniu a o stawce?
Michał
24 lis 2020, 20:05
tak wezwanie do stawienia się pod groźbą grzywny
25 lis 2020, 09:35
Może tekst poniżej wyjaśni:
W Niemczech wówczas obowiązywała zasada terytorialnego poboru rekrutów.
Całe państwo podzielone było na okręgi korpusów.
Pierwotnie każdy z 17 korpusów armii tworzył dla siebie obwód przy czym dla gwardii obszar rekrutacji obejmuje całe Prusy i Alzację z Lotaryngią.
Każdy obwód podzielony jest na 4 okręgi brygady piechoty, w których funkcjonuje 4-6 okręgów batalionów Landwehry, którym z kolei podlegają obwody rekrutacji, w sumie 275 obwodów.
Władzami rekrutacji są:
1)minister wojny i minister spraw wewnętrznych;
2)dowódca korpusu i główny prezydent prowincji;
3)Komisja Najwyższa, składająca się z Dowódcy Brygady Piechoty i starszego oficera administracyjnego;
4)komisja składająca się z komendanta okręgowego Landwehry i urzędnika administracji powiatowej (landrata).
Do tych dwóch ostatnich komisji są również przydzielani lekarze wojskowi.
Rekrutacja następuje na podstawie list tworzonych corocznie w okresie od 15 stycznia do 1 lutego w urzędzie, gdzie osoba ta miała stałe miejsce zamieszkania lub gdzie rodzice wskażą właściwe miejsce.
Michał
25 lis 2020, 09:49
Uzupełnienie:
stawka lub pobór to coś innego niż powołanie do konkretnej jednostki
Werbunek poborowych, rekrutację, prowadził urząd zwany Bezirkamt Kommando.
Komenda obwodowa działała łącznie z urzędem meldunkowym. Każdy dwudziestolatek miał obowiązek stawić się przed komisją poborową Ersatzkommission w skład której wchodzi Bezirkskommandeur i Verwaltungsbeamter (urzędnik administracji) lub Landrat oraz lekarz.
Komisja powoływana byla przez istniejące powiatowe urzędy landwery - Landwehrbezirke, które z kolei podlegały odpowiednim Landwehr Inspektionen lub Brygadom. Poszczególne miejscowości podlegały w różnych okresach pod inne Bezirkskommanda.
Michał
25 lis 2020, 17:35
"Pierwotnie każdy z 17 korpusów armii tworzył dla siebie obwód przy czym dla gwardii obszar rekrutacji obejmuje całe Prusy i Alzację z Lotaryngią.
Każdy obwód podzielony jest na 4 okręgi brygady piechoty, w których funkcjonuje 4-6 okręgów batalionów Landwehry, którym z kolei podlegają obwody rekrutacji, w sumie 275 obwodów."
czy gdzieś się dowiem pod jaki batalion landwehry podlegał obwód Rawicz?