Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Gostyń- wykaz osób posiadających nieruch. budynk.

11 lip 2024, 14:55

Witam.

Proszę o pomoc- co oznacza 3 i ostatnia rubryczka w wykazie właścicieli domu?
Jest to rok 1939, Gostyń, zdjęcie zrobione z księgi akt miasta.
Rozumiem, że dotyczy to opłaty czynszowej, ale co znaczy ta subskrypcja?
I jak się ma ta kwota 20 czy 40 zł w stosunku do zarobków rzemieślników?
Nie znajduję nigdzie informacji na ten temat.

https://i.postimg.cc/x11sfnjd/4680-wyka ... y-1939.png
https://i.postimg.cc/sx3L5SzY/4680-wyka ... -kopia.png

Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.

Re: Gostyń- wykaz osób posiadających nieruch. budynk.

11 lip 2024, 15:35

W okresie międzywojennym listonosz zarabiał 100 zł miesięcznie. Ojciec mówił, że by była mała kwota, stąd wziął się zwyczaj zostawiania listonoszowi końcówki np. emerytury.

11 lip 2024, 17:02

No to powiem, że przy takim miesięcznym dochodzie, czynsz w wysokości 20 czy 40 zł mocno nadwyrężał budżet domowy. Przecież jeszcze inne opłaty z pewnością były, no i samo życie kosztowało też niemało.
Nie wiem, ile moi przodkowie zarabiali, ale wiem jaką miał stawkę mój pra... jako przewodniczący komisji egzaminacyjnych mistrzowskich.
Jest taki wykaz w aktach miasta Gostynia.
I tak: przewodniczący komisji dostawał uposażenie w wysokości 6 zł od jednego kandydata zdającego.
A zdarzało się, że na zgłoszeniu do Izby Rzemieślniczej w Poznaniu było zapisanych takich kandydatów 4.
Członek takiej komisji za jednego zdającego egzamin czeladniczy dostawał 4 zł, a gdy był to egzamin mistrzowski- 5 zł.
Nie wiem, ile takich egzaminów było w ciągu roku, mam tylko kilka dokumentów, które zgłaszał przewodniczący takiej komisji.

Henryku, dziękuję za informację- każda taka wzmianka daje nowe światło na to, jak wyglądało życie w tamtych czasach.

Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.

11 lip 2024, 19:56

W uproszczeniu było tak : robotnik rolny -80 zł miesięcznie , robotnik fabryczny 100-150 zł, pracownik umysłowy -200 zł, górnik 250 zł, urzędnik -200-300 zł, kapitan wojska -400 zł. Chleb żytni 30 groszy/kg , pszenny 66 groszy, ziemniaki 10 groszy, cukier 1 zł, tona węgla 22 zł. Zasiłek dla bezrobotnych kawalerów 50 groszy dziennie (płatny codziennie).

Czynsz za wynajem mieszkania nazywał się wtedy "komorne". A w rubryce "komorne lub czynsz" jest pusto. Liczby są w rubryce subskrypcja. W przedwojennym słowniku jedno ze znaczeń słowa subskrypcja to "podpisanie się na składkę,przedpłata".
Może właściciele domów zbierali pieniądze na doprowadzenie elektryczności, wody , kanalizacji lub zrobienie chodnika lub podobny cel . A może na zakup broni dla wojska.

Pozdrawiam
Janusz

11 lip 2024, 20:50

Januszu, dziękuję bardzo, to już wiem więcej.
Te podstawowe zarobki i ceny mniej więcej znałam, w necie jest o tym.
Ale nie mam wiedzy, jeżeli chodzi o zarobki rzemieślników.
A moi przodkowie po mieczu z dziada pradziada byli rzemieślnikami zrzeszonymi w cechu.
W aktach miasta o ich zarobkach nie znalazłam.

Subskrypcja, przedpłata, rozumiem.
W dokumentach są zapisani jako właściciel mieszkania i przy ich nazwiskach w tej rubryce są wpisane kwoty.

Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.
Ostatnio edytowano 11 lip 2024, 20:57 przez Gosia53, łącznie edytowano 1 raz

11 lip 2024, 20:56

Jeśli już mówimy o kwotach, to moja babcia miała przed wojną 300 wdowiej renty i stać ją było na wynajęcie 7-pokojowego mieszkania w prywatnej kamienicy w Poznaniu przy ul. Półwiejskiej (I piętro od ulicy), więc czynsze nie musiały być takie wysokie, bo do tego trzeba doliczyć prąd i gaz, a także utrzymanie czworga uczących się dzieci. Być może młodsze miały rentę po ojcu, ale tego nie wiem, bo ojciec o tym nie wspominał.

11 lip 2024, 21:04

Henryku, dziękuję.

To naprawdę mnie bardzo zaciekawiło.
Życie jednak nie dla wszystkich było takie gładkie.
Widać to po różnych zapisach dotyczących pomocy udzielanej przez różne stowarzyszenia.
Wprawdzie dużo rodzin było w biedzie przez bezrobocie, ale jednak pomoc była też udzielana rodzinom, gdzie mężczyzna pracował.
Czyli nawet jak było zatrudnienie, to bieda też się zdarzała.

Skoro o cenach mowa- znalezione teraz:
Zarobki rzemieślnika 1 do 2 zł na dzień.
Ceny skór- cielęca 153,90 za 10 szt.
Buty podobno były drogie (z opowiadań mamy)

http://www.historycy.org/index.php?showtopic=39151

12 lip 2024, 06:49

Mój Dziadek w okresie międzywojennym pracował jako kolejarz - rozrządowy. Zarabiał w 1934 roku - mam na to dokumenty - 270 zł. Za wynajem mieszkania trzypokojowego na ulicy Polnej w Poznaniu - od frontu, to istotne - płacił 65 zł miesięcznie. Z tej kwoty utrzymywał niepracującą Żonę i czworo dzieci.
Jego szwagier, brat mojej Babci, jako kierownik szkoły w Grzebienisku - dziś nosi Jego imię - zarabiał z dodatkami prawie 330 zł. Do tego miał służbowe mieszkanie. Jak na warunki wiejskie był bardzo zamożnym człowiekiem.

12 lip 2024, 12:00

Paweł Wietrzykowski napisał(a):Mój Dziadek w okresie międzywojennym pracował jako kolejarz - rozrządowy. Zarabiał w 1934 roku - mam na to dokumenty - 270 zł. Za wynajem mieszkania trzypokojowego na ulicy Polnej w Poznaniu - od frontu, to istotne - płacił 65 zł miesięcznie. Z tej kwoty utrzymywał niepracującą Żonę i czworo dzieci.
Jego szwagier, brat mojej Babci, jako kierownik szkoły w Grzebienisku - dziś nosi Jego imię - zarabiał z dodatkami prawie 330 zł. Do tego miał służbowe mieszkanie. Jak na warunki wiejskie był bardzo zamożnym człowiekiem.

To pewnie on.
https://szkolagrzebienisko.edupage.org/ ... f-gibowski

13 lip 2024, 07:21

Tak, to brat mojej Babci, Heleny Wyzuj zd. Gibowskiej. Zdjęcia pochodzą z mojego archiwum. Na zdjęciu po prawej Józef jest ze swoimi braćmi - Janem, Bronisławem, Ignacym, Sylwestrem i Andrzejem. Ostatni z prawej siedzi mój ukochany Dziadek Michał Wyzuj.
Odpowiedz