Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
22 mar 2025, 13:16
Dzien dobry,
nie moge znalesc na family-search kolejnych parafii rzymsko-katolickich, takze na Poznan Project ich czesciowo nie ma. Co to oznacza? Nie ma tych ksiag wcale? Co zrobic? Czy ktos moze mialby jakas sugestie dla mnie?
- parafia Slomowo (dekanat rogozinski)
- parafia Budziszewko (dekanat rogozinski)
- parafia Rejowiec Poznanski (dekanat kiszkowski)
- parafia Lechlin (dekanat wagrowiecki)
Dziekuje! Pozdrawiam
Grzegorz
22 mar 2025, 14:51
Jak już pisałem w innym wątku, Słomowo nie było samodzielną parafią, ale podlegało pod parafię Parkowo.
https://web.archive.org/web/20180928205 ... ksiegi.phpTo nie jest tak, że im więcej wątków założysz na ten sam temat, tym szybciej otrzymasz pomoc.
22 mar 2025, 15:00
Dziękuję!
Doczytałem się, że parafia na początku XIX w. została przeniesiona do Parkowa. Myślałem jednak, że przed 1833 r. była samodzielną parafią.
22 mar 2025, 20:15
Księgi z Parkowa są w AAP i rzeczywiście w latach przed 1833 są też osobne księgi dla Słomowa, opisane jako księgi z parafii Parkowo, więc trzeba sprawdzać z jaką księgą mamy do czynienia. Do tego były one w tym okresie dość chaotycznie prowadzone i są spore luki. Generalnie Parkowo przed 1833 to nie jest parafia, gdzie się łatwo szuka.
22 mar 2025, 20:25
Dziękuję!