Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
13 maja 2013, 16:42
Uprzejmię proszę o odczytanie i spisanie danych z materiałów:
0385 Archiwum parafii Krostkowo AP 186 4
Akt ślubu Franciszka Grabianowskiego i Janiny Milżyńskiej z roku 1913
oraz
0385 Archiwum parafii Krostkowo AP 186 6
Akt zejścia z roku 1905 Józefa Grabianowskiego
17 maja 2013, 20:48
Będzie ktoś w najbliższym czasie w Archiwum Diecezjalnym w Gnieźnie?
Proszę
18 maja 2013, 06:19
Witaj Krzysztofie.
Ja tak tylko dla informacji.
O Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieźnie jest już obszerny temat.
Co do Twojej prośby, to będziesz miał zapewnie problem z jej otrzymaniem.
Otóż AA Gniezno przy okazji jednej wizyty, bez względu czy trwa ona godzinę czy cały dostępny w danym dniu czas na przeglądanie,
udostępnia zainteresowanej osobie tylko 5 ( pięć ) ksiąg metrykalnych, za wypożyczenie których trzeba zapłacić.
Jeśli ktokolwiek zdecyduje się Tobie pomóc, ograniczy sam sobie limit przeglądanego materiału z 5 do 3 ksiąg, a to już bardzo duża strata dla odwiedzającego pracownię.
Wyjścia widzę tylko dwa:
1. Dzień urlopu (o ile pracujesz) i osobista wizyta w AA Gniezno.
2. Zlecenie kwerendy.
AA Poznań to już zupełnie inna para kaloszy, tam możesz pobrać dowolną liczbę mikrofilmów, i odszukać pojedyńcze akty dla „potrzebujących”.
Takiej pomocy sama doświadczyłam, za co przy okazji pisania jeszcze raz serdecznie dziękuję Basi i Marlenie.
18 maja 2013, 15:41
Danko i Bogdanie
Dziękuję za informację. O opłatach za oglądanie ksiąg nie słyszałem. Wiem tylko o tym, iż kwerendy są robione przez prywatną firmę i z samego A.D. nic się nie można dowiedzieć.
28 maja 2013, 19:10
Krzysztofie,
zamiast płacić nie wiadomo jakie ceny dla biura poszukiwawczego lub za korzystanie z ksiąg AA, można zamówić sobie mikrofilmy od mormonów do CHR we Wrocławiu lub Warszawie (a także zagranicą) .
Na pewno zainteresują Cię te jednostki:
Akta małżeństw 1864-1937
Akta małżeństw 1938-1939, 1945-1949
31 maja 2013, 11:48
A jak dokładnie przeprowadzić procedurę zamawiania mikrofilmów od mormonów? Gdzie i do kogo pisać. Nie znam się na tym.
Ja korzystałam z usług firmy wykonującej usługi dla AA Gniezno, pieniądze wpłaciłam, poszukiwania były bezowocne
chodź na podst. informacji z parafii moich pradziadków, księgi z okresu o jaki pytałam powinny być właśnie w Gnieźnie. I tak stanęłam w martwym punkcie.
Ania
31 maja 2013, 12:11
Aniu,
zakres lat danej parafii w AAG możesz sprawdzić tutaj:
http://www.archiwum.archidiecezja.pl/pl ... -line.html
06 cze 2013, 12:05
Ostatecznie skorzystałem z usług Pana Sebastiana z firmy, która ma podpisaną umowę z AD w Gnieźnie. W ciągu kilku dni Pan Sebastian dostarczył mi poszukiwane przeze mnie akta.
06 cze 2013, 20:07
A mnie zupełnie coś innego .dostałem skan na zupełnie inne nazwisko ,i pytanie jak odzyskać wpłacone pieniądze ? Władek
06 cze 2013, 20:21
Spróbuj zareklamować, przecież jest taka możliwość.