Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

USC Młodasko

10 paź 2013, 20:56

Chciałbym zamówić Akty zgonów moich czworga pradziadków z dawnego USC Młodasko, ale nie wiem w jakim USC mogą się obecnie znajdować. Pradziadkowie urodzili się w połowie lat 60-tych XIX wieku, z tego co mi wiadomo byli na ślubie moich dziadków (1925 rok), więc ich akty zgonów powinny znajdować się jeszcze w USC, problem tylko w którym? W google nie ma informacji na ten temat. Z góry dziękuję za pomoc!

Re: USC Młodasko

11 paź 2013, 05:21

Henryk K. napisał(a):Chciałbym zamówić Akty zgonów moich czworga pradziadków z dawnego USC Młodasko, ale nie wiem w jakim USC mogą się obecnie znajdować.

Dzisiaj to będzie USC Kaźmierz.

Za
http://www.biuletyn.net/nt-bin/start.as ... =166&str=1

usc@kazmierz.pl, tel.61 -29 37 333

11 paź 2013, 09:30

Jestem bardzo wdzięczny za wskazanie mi odpowiedniego USC, serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam
Henryk

20 gru 2013, 08:15

Witam,
Obecnie poszukuję aktów zgonów moich prapradziadków - Franciszek Siełacz ur. 1829r i jego żona Regina z d. Głucha ur. 1830r. Większość pozostałych przodków znalazłem w APP w księgach USC Młodasko, ale ich aktów zgonu tam nie ma, a nie sądzę żeby oboje zmarli przed rokiem 1874. Czy w bliskich okolicach USC Młodasko funkcjonowały jeszcze jakieś inne USC?

29 sty 2016, 23:30

Witam,
Czy ktoś jest zorientowany, dlaczego akty znajdujące się w USC Młodasko były wystawiane w Bytyniu?

30 sty 2016, 12:49

Pruskie USC funkcjonowały trochę inaczej, niż obecnie. Dziś USC to jest praktycznie wydział urzędu gminy czy miasta i oczywiście mieści się w miejscowości, która jest siedzibą takiego urzędu, z reguły też w budynku ratusza czy UG. Za czasów pruskich zdefiniowano tylko granice obwodów rejestracji cywilnej i wyznaczono miejscowości, które formalnie były siedzibami takiego obwodu, ale akta sporządzano w miejscu, gdzie rezydował wyznaczony do takiego obwodu urzędnik. W rozporządzeniu z 1874 roku urzędnikiem stanu cywilnego dla obwodu Młodasko został Komisarz Dystryktu Kriese z Młodaska, a zastępcą sołtys Bernecker z Młodaska. Jednak zdarzało się, że w późniejszym czasie sam urzędnik się przenosił do innej miejscowości, czy też mianowano innego, z inną siedzibą, i wtedy faktyczna rejestracja odbywała się w innej miejscowości, czasem choć nie zawsze dochodziło też do aktualizacji oficjalnej nazwy obwodu.

Sytuacja ta powoduje czasem trudności z prześledzeniem właściwości poszczególnych USC dla danego terenu, ponieważ w Archiwach Państwowych kwestia ta traktowana była nieraz w odmienny sposób. Czasem księgi danego obwodu znajdują się więc w zespole o jednolitej nazwie, mimo zmian siedziby w czasie, czasem zaś tworzono zespoły dla kolejnych przedziałów czasowych, kiedy siedziba mieściła się to tu, to tam. Szczególnie w AP w Kaliszu mamy do czynienia z taką sytuacją.

30 sty 2016, 20:44

Łukaszu,
Bardzo dziękuję za obszerną informację, to dla mnie bardzo ciekawe i pouczające.
Odpowiedz