Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

AP Poznań - parafia Smolice - prośba o pomoc

27 paź 2013, 16:45

Witam serdecznie :)

mam prośbę do Kolegów genealogów z Wielkopolski - poszukuję informacji nt. moich przodków z rodziny Plewińskich, których część wyemigrowała do Kongresówki - jeśli ktoś z Was również interesuje się tym nazwiskiem, proszę o kontakt na email wojciech.kornafel@gmail.com (posiadam inf. nt. wspomnianych emigrantów :) )

a już konkretnie - poszukuję aktu urodzenia mojego pra...dziadka Jana Plewińskiego ur. ~1820/1821 roku w Smolicach (chodzi mi o jego rodziców i dokładną datę) i gdyby ktoś z Was już pracował nad tą parafią to w miarę możliwości o informacje nt. jego przodków;
w przypadku, jeśli nie można byłoby dotrzeć do tego aktu, wiem, że Jan ożenił się z Barbarą Welstman w 1844 roku w parafii Stary Gród - tam powinni być wymienieni rodzice;

z góry dziękuję za wszelką pomoc :)
pozdrawiam z Mazowsza :)

Wojciech

Re: AP Poznań - parafia Smolice - prośba o pomoc

27 paź 2013, 22:41

Dzięki Kamil - zaciekawiło mnie to co napisałeś, bo do tej pory sądziłem, że Plewińscy wywodzą się z terenów na południe od Poznania; jeśli napotkasz inne informacje dotyczące osób o tym nazwisku byłbym zobowiązany za ich podesłanie;

pozdrawiam

Wojciech

28 paź 2013, 20:22

Plewiński to niejako uszlachetniona wersja Plewy :) sam Jan Plewiński, o którym pisałem wcześniej, w znalezionej w BASI informacji nt. aktu małżeństwa z Barbarą Welstman nosi nazwisko w brzmieniu Plewczak - a zatem syn Plewy (tak jak np. Marciniak to syn Marcina, etc.) - i zdarza się w aktach wymienne używanie obu tych form; wg. K. Rymuta (Kazimierz Rymut, Nazwiska Polaków; jest też na sieci) nazwisko Plewiński ma wywodzić się od nazwy osady Plewnia i pojawia się jako zapis w 1790 roku; z kolei nazwa tej wsi miała się wziąć od spławianego pobliską rzeką drewna (do kaliskiej Prosny); nb. polecam - jeśli dotychczas nie korzystałeś - "Słownik Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich" Chlebowskiego (http://mbc.malopolska.pl/publication/113);
wspomniałeś o swoich przodkach z okolic Konina - ja z kolei znalazłem dosyć duże skupisko osób o tym nazwisku w parafii Krotoszyn na zachód od Kalisza; ciekawi mnie ta wyjątkowa skłonność do migracji - np. Plewińscy na Mazowszu mieli się pojawić w związku z powstaniem styczniowym, ale szczegółów niestety nie znam :/

winszuję chwalebnej inicjatywy :) zaglądnąłem na Twoją stronę i fajnie, że coś takiego powstaje - sam noszę się z zamiarem opracowania parafii moich przodków - Jankowic - szczególnie, że akta dostępne na sieci sięgają XVII wieku a i sama historia kościoła i parafii jest warta opisania; na razie jednak w wolnych chwilach dłubię przysłowiowo przy wywodzie przodków i tylko zbieram informacje do owego zagadnienia;

wracając do Plewińskich - wiesz, może udałoby się znaleźć kogoś z okolić Konina i Kalisza i wspólnie pokusić się o stworzenie czegoś w rodzaju sieciowego kompendium wiedzy nt. tego nazwiska - paru powstańców już wyłuskałem na sieci, więc może warto :)

pozdrawiam

Wojciech

28 paź 2013, 21:18

wojciech.k napisał(a): nazwisko Plewiński ma wywodzić się od nazwy osady Plewnia i pojawia się jako zapis w 1790 roku; z kolei nazwa tej wsi miała się wziąć od spławianego pobliską rzeką drewna (do kaliskiej Prosny);
Wojciech

Skąd ta etymologia ? Sam Rymut (i inni) wyjaśnia staropolski wyraz "plewnia " jako "pomieszczenie na plewy".

Pozdrawiam

Chrystian

28 paź 2013, 23:30

Zgadza się, a wzmiankę o takiej etymologii przytoczyłem z pamięci - sprawdziłem i rzeczywiście, istnieje takie wytłumaczenie ale odnoszące się do bułgarskiej Plewny (Nom.: Plewna), która oznacza "miejsce spławiania drzewa" [por. Józef Staszewski, Mały słownik - pochodzenie i znaczenie nazw geograficznych, Warszawa 1968, s. 343];
Zwracając honor Rymutowi :), podeprę się bogatszym w wyjaśnienia opracowanie - dla zainteresowanych: "Słownik polszczyzny XVI wieku", t. 24 (Pi-Pniowy), hasła PLEWA (ss. 341-343) i PLEWNIA (s. 344).

pozdrawiam

Wojciech
Odpowiedz