Plewiński to niejako uszlachetniona wersja Plewy
sam Jan Plewiński, o którym pisałem wcześniej, w znalezionej w BASI informacji nt. aktu małżeństwa z Barbarą Welstman nosi nazwisko w brzmieniu Plewczak - a zatem syn Plewy (tak jak np. Marciniak to syn Marcina, etc.) - i zdarza się w aktach wymienne używanie obu tych form; wg. K. Rymuta (Kazimierz Rymut, Nazwiska Polaków; jest też na sieci) nazwisko Plewiński ma wywodzić się od nazwy osady Plewnia i pojawia się jako zapis w 1790 roku; z kolei nazwa tej wsi miała się wziąć od spławianego pobliską rzeką drewna (do kaliskiej Prosny); nb. polecam - jeśli dotychczas nie korzystałeś - "Słownik Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich" Chlebowskiego (
http://mbc.malopolska.pl/publication/113);
wspomniałeś o swoich przodkach z okolic Konina - ja z kolei znalazłem dosyć duże skupisko osób o tym nazwisku w parafii Krotoszyn na zachód od Kalisza; ciekawi mnie ta wyjątkowa skłonność do migracji - np. Plewińscy na Mazowszu mieli się pojawić w związku z powstaniem styczniowym, ale szczegółów niestety nie znam :/
winszuję chwalebnej inicjatywy
zaglądnąłem na Twoją stronę i fajnie, że coś takiego powstaje - sam noszę się z zamiarem opracowania parafii moich przodków - Jankowic - szczególnie, że akta dostępne na sieci sięgają XVII wieku a i sama historia kościoła i parafii jest warta opisania; na razie jednak w wolnych chwilach dłubię przysłowiowo przy wywodzie przodków i tylko zbieram informacje do owego zagadnienia;
wracając do Plewińskich - wiesz, może udałoby się znaleźć kogoś z okolić Konina i Kalisza i wspólnie pokusić się o stworzenie czegoś w rodzaju sieciowego kompendium wiedzy nt. tego nazwiska - paru powstańców już wyłuskałem na sieci, więc może warto
pozdrawiam
Wojciech