05 gru 2013, 20:16
05 gru 2013, 21:43
Elu, mimo wszystko prześlij zdjęcia na mój adres (sprawdź PW). Może uda mi się więcej odczytać.ElaK napisał(a):Przepraszam, że nie mogę zamieścić zdjęć, bowiem są złej jakości.
Przed rozbiorami? Z tego, co piszesz, wychodzi mi 1857 rok.ElaK napisał(a):1.Pan młody, Rosjanin /36 lat, zatem urodzony przed rozbiorami/, syn zawodowego wojskowego z Sieradza ślubuje w 1893r. w cerkwi w Kaliszu
Протоиерей - protojerej.ElaK napisał(a):3. Religijnego obrzędu ślubu dopełnił : Протоиерей Stefan Romanski Настоятель Kaliskiego Zboru. Czy to arcykapłan, biskup?
06 gru 2013, 09:20
07 gru 2013, 12:14
Кoллежскaго Ceкретаря исправляющаго должность Судебнaго Слњдователя** - sekretarza kolegialnego, pełniącego obowiązki [sądowego] sędziego śledczegoElaK napisał(a):2.Ślub w obecności świadka: Комлесъкекаго Секретаря пеправляющаго должностъ Судебного Слыдователя. Kto zacz? – jakiś przedstawiciel cerkwi, czy jakiś sędzia śledzczy?
уроженцeмъ - urodzonym w ...ElaK napisał(a):Natomiast pan młody jest: уроженцинъ powiatowego miasta Konina. Jak to należy przetłumaczyć, czy młody jest urodzony w Koninie, czy tylko jest to jego miejsce stałego pobytu lub jego jednostki?
Być może się mylę, lecz mam pewne wątpliwości, czy pan młody był wojskowym. Wojskowi (pozostający na służbie w chwili małżeństwa) musieli, podobnie jak wszelkiej maści urzędnicy państwowi, uzyskać zgodę na ślub od swoich zwierzchników (art. 158 KCKP). Za udzielenie ślubu bez takiego pozwolenia urzędnikowi USC groziła kara pieniężnej i dyscyplinarna. Wzmianka o zgodzie z datą, a najczęściej też z numerem i nazwą organu wydającego powinna znaleźć się w akcie.ElaK napisał(a):1.Pan młody, Rosjanin (...) /przypuszczam, że raczej stacjonuje/ w wiosce pod Kaliszem
Może miał tu zastosowanie art. 115 KCKP, w myśl którego rodzice (lub opiekunowie) nieobecni przy akcie małżeństwa mogą udzielić pozwolenia pisemnego, poświadczonego np. przez wójta gminy?ElaK napisał(a):Świadkiem ślubu jest wójt gminy z miejsca zamieszkania, który wystawia również pisemne świadectwo /zanumerowane/ i pozwolenie na ślub niewiasty.(...) Dlaczego wójt wystawiał zezwolenie? – wiek, brak rodziców, inne wyznanie?
Młoda w chwili ślubu nie mogła być wyznania mojżeszowego - art. 165 KCKP zabraniał zawierania ślubów między osobami wyznania chrześcijańskiego i niechrześcijańskiego.ElaK napisał(a): Młoda była najprawdopodobniej wyznania mojżeszowego, w akcie brak tej informacji.
07 gru 2013, 20:25