Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Pochanke

25 gru 2013, 20:09

moi przodkowie nosili nazwisko pochanke, z tego co wiem jest to niemieckie nazwisko lecz spolszczone, najstarsze ślady tej rodziny znalazłem na początku XIX wieku, czy ktoś wie jak brzmi niemiecka forma(jeśli taka jest) i co ono oznacza, kiedy powstało?
bardzo proszę o pomoc

Re: Pochanke

26 gru 2013, 07:11

Nie wiem czy nazwisko Pochanke jest pochodzenia niemieckiego, a tak naprawdę wątpię w to. Chyba bliżej mu do Austro-Węgier.

Na pewno występowało w XIX wieku w Zakopanem - pradziadek prezenterki telewizyjnej Justyny Pochanke był stolarzem pochodzącym z Zakopanego. W niektórych krakowskich kościołach stoją do dziś ławy wyrzeźbione przez niego.

Pozdrawiam
Marek Szymnański

26 gru 2013, 09:23

Jacku, widzę, że w kręgu Twoich zainteresowań jest również nazwisko Przybyła i Wasielewski, możesz powiedzieć skąd pochodzą te osoby?

26 gru 2013, 09:52

Wielkopolscy Pochanke pochodzą w każdym razie głównie z parafii Kaszczor.

26 gru 2013, 16:44

Jacek1 napisał(a):moi przodkowie nosili nazwisko pochanke, z tego co wiem jest to niemieckie nazwisko lecz spolszczone, najstarsze ślady tej rodziny znalazłem na początku XIX wieku, czy ktoś wie jak brzmi niemiecka forma(jeśli taka jest) i co ono oznacza, kiedy powstało?
bardzo proszę o pomoc

Nawisko Pochanke figuruje (z dodaniem Śl : Śląsk) w słowniku K. Rymuta "Nazwiska Polaków" , pod hasłem "Pąch", z innymi nazwiskami np. Poch, Pochal, Pochala, Pochanko, Pochel, Pochenek, Pochenke ..... Rymut proponuje kilka etymologii dla tej grupy nazwisk, wszystkich na podstawie polskich wyrazów.

Jeżeli ufamy Rymutowi, Pochanke wygląda raczej na polskie, zgermanizowane nazwisko.

Nie wiem dlaczego Rymut uważa Pochanke jak związane bardziej ze Śląskiem, gdyś mapa nazwisk pokazuje ich więcej w Wielkopolsce.

Pozdrawiam

Chrystian

26 gru 2013, 18:43

Leokadiaka napisał(a):Jacku, widzę, że w kręgu Twoich zainteresowań jest również nazwisko Przybyła i Wasielewski, możesz powiedzieć skąd pochodzą te osoby?

Przybyła- parafia Gościeszyn k. Wolsztyna
Wasielewski - Wyskoć k. Kościana, Bonikowo

Łukasz Bielecki napisał(a):Wielkopolscy Pochanke pochodzą w każdym razie głównie z parafii Kaszczor.

moi bezpośredni przodkowie pochodzą z Kaszczoru następnie ich syn Wawrzyniec (kołodziej) zamieszkał w 1842r w Przemęcie ze swoją żoną, ich syn Walenty również, a córka Walentego- Władysława Pochanke wyszła za S.Lewandowskiego z Błotnicy,
obecnie w Kaszczorze nie ma rodzin o nazwisku Pochanke, ostatni przedstawiciele wyjechali po II wojnie

26 gru 2013, 20:58

Siostra mojej praprababki Magdalena Meisner wyszła za mąż w 1821 r. w Ciosańcu,obecnie gmina Sława pow.Wschowa za Grzegorza Pochanke.To nazwisko w zapisach przybierało różne formy,np.:Magdalena Pochanka, Kachanka, Pochanowska, Puchańska, Pochanek, Puchanek.
Magdalena i Grzegorz Pochanke mieli córkę Apolonię,która w 1847 r. wzięła ślub w Jutrosinie z Marcinem Lewandowskim.
W 1852 r.w czasie epidemii cholery w ciągu dwóch tygodni Apolonia pochowała męża,dwie córki i teściów.
Ponownie wyszła za mąż w 1853 r. za Michała Wojciechowskiego,z którym miała sześcioro dzieci.

27 gru 2013, 14:29

Czy ktoś mógłby sprawdzić w słowniku K. Rymuta etymologię nazwiska Pochanke

Barbaro, mam również Lewndowskich i Wojciechowskich- parafia Przemęt początek XIX wieku

27 gru 2013, 19:07

Witam
jestem spokrewniona z Michałem Wojciechowskim tzn moja prababcia Wiltoria Naskręt z domu Wojciechowska miała ojca Antoniego Wojciechowskiego. Byłbym ogromnie wdzięcznym gdyby mogła Pani podać wszelkie dostępne dane dotyczące Michała Wojciechowskiego a odnoszące się do jego dzieci i rodziców a może nawet dalszych przodków
Maciej

28 gru 2013, 19:19

Odpowiadam Maciejowi. Ślub Michała:

Parafia katolicka Pępowo [Pempowo], wpis 10 / 1853

Michael Wociechowski (54 lat, wdowiec) 92%
ojciec: Jacobus , matka: Francisca Matylanka
Apollonia Lewendowska z domu Pochanka (30 lat, wdowa) 93%
ojciec: Gregorius , matka: Magdalena Maysnerowna

Michał ur.się w Wilkonicach parafia Pępowo pow.Gostyń.
Dzieci Michała i Apolonii:
1.Agnieszka 1854
2.Antoni 1856
3.Wiktoria ur. i zm. 1859
4.Franciszka 1860
5.Marianna ur.i zm. 1863
6.Walenty 1864
7.Józefa 1867
Dzieci było siedmioro,wcześniej nie miałam Wiktorii.
Śluby dzieci znajdziesz w bazie Poznan Project: http://poznan-project.psnc.pl/
Czy pasują do Twoich Wojciechowskich?

28 gru 2013, 19:47

Dziękuję
Podane informacje w pełni potwierdzają moje zapisy. Jedynie Wiktorie mam ur 1858 a nie w 1859.
Interesuje mnie również dalsi przodkowie tzn. Jakobus Wojciechowski i Francisca Matylanka.
Czy o nich coś Ci wiadomo?
Maciej

29 gru 2013, 18:54

Jestem bardzo zadowolony, że dzięki mojemu wątkowi ktoś znalazł informacje, na których bardzo zależało, mam nadzieję, że i w mojej sprawie się coś ruszy :D

29 gru 2013, 22:19

Do Macieja.
Racja,Wiktoria ur.się w 1858 r. a zm. 08.01.1859 r. mając dwa miesiące.
Ur.Michała nie znalazłam w/g wieku podanego przy ślubie,czyli w 1799 r.chyba podany w przybliżeniu.
Mam zgon ojca Michała Jakuba Wojciechowskiego 28.10.1842/75. W akcie zgonu wymieniona żona Franciszka ( a więc jeszcze żyła ) i jeden syn Michał Jan.
Ciekawa jestem,w jakie okolice przeniosły się znane Tobie dzieci Michała i Apolonii? Czy możesz podać?

02 mar 2016, 20:48

Witam!

Po długiej przerwie wznawiam poszukiwania ważnych faktów z życia Michała Wojciechowskiego ur. w Wilkonicach, prawdopodobnie w 1799r. Z powyższych wpisów wiadomo, że drugą jego żoną była Apolonia Pochanke i mieli wspólnie siedmioro dzieci. Niestety nie udało mi się ustalić jakichkolwiek danych dotyczących jego pierwszej żony, ewentualnie jego dzieci z pierwszego małżeństwa, jego rodzeństwa oraz rodziców tzn. Jakuba Wojciechowskiego i Franciszki z domu Matyla. Nie mam żadnego punktu zaczepienia, a więc będę wdzięczny za wszelkie wskazówki!

P.S. Informacja dla Barbary! Niestety są mi tylko znane losy części dzieci Antoniego Wojciechowskiego i jego żony Elżbiety z domu Kusztelak, a mianowicie Viktorii (rodzina zamieszkuje okolice Rawicza) i Józefki (Poznań, Gdynia i poza granicami Polski).

Maciej
Odpowiedz