Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Czempin Zakład fotograficzny

11 cze 2014, 17:10

Witam
Może ktoś kojarzy ten zakład fotograficzny WL Skąpski. Na jakiej ulicy się znajdował.
Na zdjęciu moja babcia Elżbieta Michalak zd.Szymańska i jej siostra Franciszka Beczkowiak zd.Szymańska. Obydwie mieszkały w Kościanie. Wiem tylko, że ich siostra Józefa Szymańska mieszkała w Popowie i była chrzestną mojej mamy ur.w 1919 roku w Kościanie. Niestety na zdjęciu nie ma roku, z którego pochodzi.
Obrazek
Ostatnio edytowano 13 cze 2014, 16:59 przez bugakg, łącznie edytowano 3 razy

Re: Czempin Zakład fotograficzny

12 cze 2014, 20:23

Witam właśnie ostatnio też miałam stare zdjęcie zrobione u fotografa w Czempiniu .Tło zdjęcia było chyba rozpoznawalne dla danego fotografa .Tu nie widzę dokładnie tła .A zakład znajdował się na rynku W Czempiniu na piętrze .Mogę popytać jeśli coś jeszcze Cię interesuje .
Anna

12 cze 2014, 21:54

Aniu, jeżeli możesz, to bardzo proszę. Może w jakim okresie był tam ten zakład.

13 cze 2014, 06:54

Księga Adresowa Polski (wraz z m. Gdańskiem)1930
str. 1396/2697 Czempiń
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... &lp=35&QI=
oraz
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... =&lp=1&QI=

13 cze 2014, 14:13

Wojtku dziękuję, przydały mi się linki.
Przynajmniej wiem, że w roku 1930 Zakład tam był.
Jeszcze mnie interesuje do którego mniej więcej roku chodziły tak ubrane kobiety.

13 cze 2014, 14:52

Jeszcze mnie interesuje do którego mniej więcej roku chodziły tak ubrane kobiety.
Grażyna
Moja babcia chodziła niemalże tak ubrana do śmierci w 1991. Jej siostra ur.1903 już tak się nie ubierała
Pozdrawiam Ania

13 cze 2014, 16:56

Aniu bardzo dziękuję
Sprawdziłam jeszcze raz moje dokumenty i doszłam do wniosku, że zdjęcie musiało być wykonane przed 1929 rokiem, bo w latach 1929 lub 1930 przeprowadzili się do Leszna, więc na pewno nie musieli w tym czasie jeździć do Czempina, żeby sobie zrobić zdjęcie.
Odpowiedz